Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yaşam 26 Eylül 2014 - 14:06 Yorum: 0

Hacı adayları kutsal topraklarda

Dünyanın çeşitli ülkelerinden yüzbinlerce Müslüman, hac görevini yerine getirmek üzere kutsal topraklara geliyor.

Hacı adayları kutsal topraklarda

Dünyanın muhtelif ülkelerinden yüzbinlerce Müslüman, hac görevini yerine getirmek üzere kutsal topraklara geliyor.

İlk kafilenin 1 Eylül'de yola çıktığı Türkiye'den de hacı adayları, Suudi Arabistan'ın  Mekke ve Medine kentlerine gelmeye devam ediyor. Kafileler biçiminde kutsal topraklara ulaşanhacı adayları, kalacakları yerlere yerleştikten sonra ak ihramlarıyla Kabe'yi ziyaret ediyor. Hacı adayları, 'Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke la şerike kir lebbeyk (Buyur Allah'ım emrindeyim, senin eşin ve benzerin bulunmamaktadır Allah'ım)' telbiyesiyle Mescid-i Haram'a giderek, burada ilk duayı yapıyor. 

Hacı adayları, Kabe'de dua ettikten sonra umreye düşünce edip, Hacer-ül Esved'i selamlayarak tavafa başlıyor. 

Hacerü'l Esved etrafında yoğunluk

Hacı adaylarının sıkı alaka gösterdiği Hacerü'l Esved etrafında de dokunmak arzu edenler nedeniyle yoğunluk yaşanırken görevliler, kalabalığı dağıtmak amacıyla hacı adaylarına sık sık uyarıda bulunuyor.

Hacı adayları, dualar eşliğinde Kabe'yi tavaf ettikten sonra 2 rekat tavaf namazı kılıp, Mescid-i Haram ve sa'y alanındaki Zemzem suyundan içiyor. Hz. Hacer ve oğlu Hz. İsmail'e, Allah sebebi ile ihsan edilen iri suyun ismi bulunan 'Zemzem', Kabe'nin takribî 20 m. doğusunda Makam-ı İbrahim'e yakın tavaf dalının altındaki kuyudan çıkıyor. 

Tavafı tamamlayan hacı adayları, Safa ile Merve tepeleri içerisinde sa'y yapıyor. Kur'an-ı Kerim'de, 'Allah'ın sembolleri-alametleri' bulunan bu tepenin tıpkı vakitte 'arayış' anlamına geldiği belirtiliyor. Hz. İbrahim'in benzeri Hz. Hacer'in, henüz süt çağındaki oğlu İsmail için su ararken bu iki tepe içerisinde hızla yürümesi hatta koşması sa'y hadisesi şekilde anlatılıyor. Bu hal Allah'ın rahmetinin en iri tecellilerinden anne şefkatinin de işareti şekilde kabul ediliyor.

Sa'yin bitirilmesinin arkasından umreyi tamamlayan hacı adayları, traş şekilde ihramdan çıkıyor. Bu işlemin arkasından hacı adayları, hac günlerine kadar ibadetlerini gündelik kıyafetleriyle tavır ediyor.

Umre ibadetini tamamladıktan sonra ihramdan çıkan hacı adayları, vakitlerini ekseriyetle Mekke'deki kutsal mekanları ziyaret ederek, tavaf ve ya Kur'an-ı Kerim okuyarak değerlendiriyor. Mekke'de ziyaret edilen mekanların başında Sevr ve Hira dağlarının yanı dizi Cebel-i Rahme ve Cebel-i Nur bunun şeklinde kutsal mekanlar yer alıyor. Zamanlarını arife gününe kadar Kabe'de ibadet ve tavafla geçirecek milyonlarca kişi, coşku içerisinde hacı olacakları günü bekliyor. 

Tavaf halkası genişliyor

Suudi Arabistan yönetiminin geçen yıldan buyana bütün devletlerin hac kontenjanlarının yüzde 20 düşürmesine sebep bulunan Kabe'deki genişletme çalışmaları ise iri bir hızla yürütülüyor. 24 saat boyunca görev oluşturan işçiler, yeni mekanları en kısa vakitte tamamlamaya çalışıyor. 

Bu faaliyetler itibariyle geçen senelerde umre ve nafile tavaflarını Kabe'nin olduğu bölgede ifa eden hacı adayları, bundan böyle alanı çevreleyen tavaf halkalarını da kullanabiliyor. Özellikle İhtiyar ve engellilerin yönlendirildiği bölge, Kabe'nin etrafında önceki senelerde ortaya çıkan yoğunluğu da azda olsa azaltıyor.

Kutsal topraklara bu sene 3 milyon dolaylarında Müslüman'ın hac farizasını yerine getirmek için gelmesi bekleniyor.

Kabe'den ayrılmak istemiyorlar

Günlerdir kutsal topraklarda ibadetlerini oluşturan Türk hacı adayları ise ayrı bir coşku yaşıyor.

Ankara'dan 25 gün evvela eşiyle geldiklerini anlatım eden Aydın Özdemir, '6 ay evvela emekli oldum. 2010 yılında umreye gelmiştik. 8 yıldır da hac sırası bekliyorduk. Çok şükür bu sene geldik. Ne söyleyeceğimi bilmiyorum, bu his anlatılmaz yaşanır' dedi.

Eşiyle müşterek hac farizasını yerine getirmeye çaışan Fatma Özdemir de 'Buradan ayrılmayı canımız hiç çekmiyor, herzaman gelmek herzaman kalmak istiyoruz. Allah kısmet eder mi etmez mi bilmiyorum artık' diye konuştu.

Konya'dan eşiyle gelen Abdullah Özmen ise ilk kere geldiği kutsal topraklarda olağanüstü duygular yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:

'Bu duyguyu yaşamak gerek anlatılmaz. Orada anlatıyorlar bana masal bunun şeklinde geliyor, fazla aşırı güzel bir duygu. Allah hepimize tertemiz, mebrur bir hac nasip nasip etsin.'

Ayşe Özmen ise gördükleri karşısında fazla aşırı heyecanlandığını ve yine gelmek istediğini vurgulayarak, 'Rabbim, çoluk çocuğumun hepsini buraya çağırsın. 24 gün oldu geleli, alıştım buraya. Ayrılmak istemiyorum' dedi.

ETİKETLER: Hac , aday , kutsal , toprak , Müslüman
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber