Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 09 Mart 2015 - 11:33 Yorum: 0

Hacivat-Karagözlü "keneyle mücadele"

Tokat'ta, köylerde sahnelenen Hacivat-Karagöz oyunuyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından korunma yöntemleri anlatılıyor

Hacivat-Karagözlü 'keneyle mücadele'

TOKAT (AA) - RECEP BİLEK - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının en sık görüldüğü illerden Tokat'ta, bu hastalıktan korunma yöntemlerinin anlatılması için İl Halk Sağlığı Müdürlüğünün organizasyonuyla köylerde Hacivat-Karagöz oyunu sahneleniyor.

İl Halk Sağlığı Müdürü Cihat Zülfüoğulları, merkeze bağlı Yazıbaşı köyünde sahneledikleri oyunun ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tokat'ın Türkiye'de KKKA hastalığının en sık görüldüğü iller arasında yer aldığına işaret etti.

Yörede 2002 yılından bu yana keneyle mücadelenin yoğun şekilde yürütüldüğünü belirten Zülfüoğulları, "Sağlık Bakanlığımızın diğer paydaş bakanlıklarla yürüttüğü çalıştayların sonucunda alınan bilim kararları doğrultusundaki çalışmaları sahada uygulamaya devam ediyoruz. Bunların içerisinde eğitim faaliyetleri en ön planda" dedi.

Eğitim faaliyetlerinin daha etkili olabilmesi için Hacivat-Karagöz oyununu sahnelediklerini ifade eden Zülfüoğulları, "Bu çalışmalarımıza önceki yıllarda KKKA hastalığından kaybettiğimiz bireylerin olduğu köylerimizden başladık" diye konuştu.

Oyunun senaryosunu Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü personelinin yazdığını dile getiren Zülfüoğulları, tiyatrocu Kemal Atangür'ün sahnelediği oyunla halkı KKKA hastalığı hakkında bilgilendirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Zülfüoğulları, oyunda, kene tutunmasına karşı alınacak tedbirler, kenenin en hızlı şekilde usulüne uygun olarak çıkarılması, keneye çıplak elle müdahale edilmemesi, kene ısırmasının ardından en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği gibi konularda bilgiler aktarıldığını anlattı.

Hacivat-Karagöz'ün Türk kültüründe en önemli orta oyunlarından biri olduğuna dikkati çeken Zülfüoğulları, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımızın dikkatini çekmek için, onları sıkmadan, klasik eğitim modelinin haricinde böyle bir orta oyunuyla onların karşısına çıkmayı düşündük. Klasik eğitimler ile tiyatroyla verilen eğitimleri akademik olarak karşılaştırdık. Bu yaptığımız çalışmaların sonucunda da tiyatro destekli verilen eğitimin klasik eğitimlere göre kat kat daha üstün olduğunu ortaya koyduk. İlk olarak Yazıbaşı köyünde izleyicinin karşısına çıkan oyunu, kene vakalarının yoğun yaşandığı bölgeler başta olmak üzere tüm köylerde sahneleyeceğiz. Tüm yatılı bölge okullarındaki öğrencilere de bu yolla ulaşacağız."

- Tiyatro daha etkili

Tiyatrocu Kemal Atangür ise tiyatro yoluyla verilen eğitimin çok etkili olduğunu, bilimsel bilgileri tiyatroyla aktarmanın izleyiciler üzerinde iz bıraktığını söyledi.

Yazıbaşı köyünde yaşayan ve kayınbiraderinin oğlu Feyzullah Dursun'u KKKA hastalığından kaybettiğini dile getiren 75 yaşındaki Menşure Dursun da oyun sahnelenirken ağladığını belirterek, "Genç bir yeğenimizi kaybettik, onun için duygulandım" diye konuştu.

Dursun, bölgede yoğun olarak görülen keneye karşı yapmalar gerekeni tiyatro yoluyla öğrendiklerini dile getirdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber