Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 12 Mayıs 2016 - 11:53 Yorum: 0

Hak-iş, Bosna Hersek Sendikaları İle Köprü Projesi Başlattı

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Ülkelerimizin içinde bulunduğu şartlar farklı olabilir ama biz sonuçta sendikacıyız, birlikte hareket etmemiz gerekiyor....

Hak-iş, Bosna Hersek Sendikaları İle Köprü Projesi Başlattı

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Ülkelerimizin içinde bulunduğu şartlar farklı olabilir ama biz sonuçta sendikacıyız, birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Bu sorunların üstesinden gelmemiz gerekiyor" dedi .

HAK-İŞ Konfederasyonu ile Bosna Hersek Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (SSSBİH) tarafından "Eğitim Yoluyla Bosna Hersek Sendikaları, HAK-İŞ Konfederasyonu İşbirliği Köprü" projesi başlatıldı. Proje kapsamında düzenlenen toplantıya HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Bosna Hersek Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Salih Kruscica ve çok sayıda davetli katıldı. Bosna Hersek ile Türkiye ilişkilerindeki dayanışmanın daha ileri noktaya taşınması gerektiğine dikkat çeken Arslan şunları kaydetti:

"Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızla temas kurmak istemeleri çalışma taleplerini son derece heyecan verici buluyorum. Yapacak çok işimiz var hem Bosna'da, hem Türkiye'de. Biz bu ikili ilişkileri projeler kapsamında olsun veya doğrudan konfederasyonumuz üzerinden ya da diğer ülke konfederasyonundan eşit iki ortak olarak görüyoruz. Şüphesiz yaşadığımız coğrafya ve o ülke içerisindeki kaynaklarımız, imkanlarımız farklı olabilir ama biz eşit iki ülke olarak meseleye bakıyoruz. Ülkelerimizin içinde bulunduğu şartlar farklı olabilir ama biz sonuçta sendikacıyız, birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Bu sorunların üstesinden gelmemiz gerekiyor. HAK-İŞ, sendika faaliyetlerini bütün iyi niyetiyle hem ülke içinde hem de ülke dışında sürdürmektedir. Evrensel sendikal değerleri de bir ete kemiğe büründürerek yeni bir sendikal anlayış ortaya çıkarmaya çalışıyoruz".

"ÇATIŞMA ÜZERİNE DEĞİL DAYANIŞMA ÜZERİNE KURULMALI"

Sendikal yapıların çatışma yerine dayanışmayı öngörmesi gerektiğinin altını çizen Arslan, "Yeni küresel bir sendikal inşayı gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu yeni sendikal anlayış bir çatışma üzerine değil dayanışma üzerine kurulmalı sorunları güçle değil müzakere ile çözmeliyiz. Bir yönüyle yerel ama öbür yönü ile evrensel sendika anlayışı hayat geçirmemiz gerekiyor aksi halde 20. yüzyılın sendikacılık sloganları ile 21. yüzyılın sorunlarını çözemeyiz. Bunun için bizim yeni şeyler söylememiz lazım yeni şeyler hem sorunlarımızı çözmeli hem bizi büyütmeli bizi var edecek bir anlayışı hayata geçirmemiz gerekiyor. Türkiye'de bazı sendikalar bu noktada olduğu için geriye gidiyor. Yeni sorunu anlayamıyor, okuyamıyor hala 20. Yüzyılın sloganı ile sendikacılık yapıyorlar" değerlendirmesini yaptı.

HAK-İŞ'in değişimin öncülüğünü üstlendiğini vurgulayan Arslan, şu ifadeleri kullandı:

"HAK-İŞ tam burada değişimin öncülüğünü yapmaktadır. Mesajlarını bütün emekçilere yönelik veren bir sendikacılık anlayışı yürütmeye çalışıyoruz. Dünyada da bunu yapıyoruz. Bütün dünya sendikalarını biz önemsiyoruz. Afrikalı sendikacılarla bizim bir işimiz yok, biz Avrupalı'yız demiyoruz. Biz Araplar'la işimiz yok demiyoruz. Arap sendikalarıyla da oturup konuşuyoruz. Afrika ile de görüşüyoruz. Bunu Güney Amerika'ya kadar genişletebiliriz. Balkanlar'da HAK-İŞ ile Balkan ülkeleri arasında güçlü bir eğitim programı gerçekleştiriyoruz ve hala deva etmekte. Bu nedenle biz bütün dünyada yeni bir kısım anlayışları geliştiriyoruz."

"BOSNA'DA BİRAZ GEÇ KALDIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM"

Bosna Hersek ile kurulan ilişkilerde geç kalındığına dikkat çeken Arslan, "Aslında Bosna'da biraz geç kaldığımızı düşünüyorum. Daha önceleri Bosna Hersek sendikaları ile işbirliğini gerçekleştirmemiz gerekirdi. Bu da bizim eksikliğimiz belki ama bizde bir söz vardır, zararın neresinden dönerseniz kardır. Biz geç kaldık ama bugün burada beraberiz" diye konuştu.

Konuşma sonunda HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Bosna Hersek Sendikalar Konfederasyonu (SSSBİH) Genel Başkan Yardımcısı Salih Kruscica'a üzerinde HAK-İŞ logosu bulunan bir vazo hediye etti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber