Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 03 Aralık 2020 - 11:08 Yorum: 0

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: “Engelli bireylerin sosyal ve ekonomik dışlanma riskleri ortadan kaldırılmalı”

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Engelli bireylerin hem çalışma hayatına hem de sendikal harekete katılmaları, toplumla bütünleşmeleri, değer üretebilmeleri,...

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: “Engelli bireylerin sosyal ve ekonomik dışlanma riskleri ortadan kaldırılmalı”

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Engelli bireylerin hem çalışma hayatına hem de sendikal harekete katılmaları, toplumla bütünleşmeleri, değer üretebilmeleri, yeteneklerini ve kapasitelerini kullanmaları için önemli bir imkandır. HAK-İŞ olarak engelli bireylere istihdam alanlarının açılmasını ve mesleki eğitim imkanları sunularak sosyal ve ekonomik dışlanma risklerinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli bir role sahip olan dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan engelli bireylerin sayısı her gün artmaktadır. OECD, BM ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i engelli bireylerden oluşuyor. Ülkemizde ise en son açıklanan resmi verilere göre engelli birey sayısı 1,5 milyon civarındadır. Ülkelerin önemli bir kesimini oluşturan engelli bireylerin toplumla bütünleşmeleri, çalışma hayatına ve sendikal harekete katılmaları önem arz etmektedir. Engelli bireyler çalışmak, üretmek ve işgücü piyasasında yer almak istemektedirler. Ülkemizde engelli istihdamını arttırmak amacıyla hayata geçirilen birçok kanun, düzenleme ve politika bulunmaktadır. Nitekim, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesi kapsamında işverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör iş yerlerinde yüzde 3 engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde 4 engelli birey çalıştırmak zorundadır. Buna rağmen engelli istihdamı istenen ve beklenen düzeyde değildir. Engelli istihdamının teşvik edilmesi, işverenlerin bu kotalara uyması ve daha fazla hassasiyet göstermesi gerekmektedir. HAK-İŞ olarak engelli bireylere istihdam alanlarının açılmasını ve mesleki eğitim imkanları sunularak sosyal ve ekonomik dışlanma risklerinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. İşgücü piyasası ihtiyaç analizleri yapılarak mesleki eğitim programlarının bu doğrultuda geliştirilmesini talep ediyoruz. Ayrıca engelli istihdamını arttırmak için geliştirilen sosyal projelerin ve iyi uygulama örneklerinin tanıtılmasının da engelli istihdamının artmasına katkı sunacağını düşünmekteyiz" dedi.

Covid-19 salgını sürecinin fiziksel ve psikolojik etkilerinin dezavantajlı bireyler için daha da zor olduğunun bilincinde olduklarını belirten Arslan, "Yeni normalleşmeyle birlikte engelli bireylerin toplumsal yaşama ve çalışma hayatına adaptasyonlarının sağlanması, katılımlarının arttırılması ve güçlendirilmesi gerekmektedir. İstihdamda yer alan engellilerin en çok karşılaştığı sorunlarından birisi çalışma koşulları, iş yeri düzenlemeleri ve erişilebilirlik olmaktadır. Erişilebilirlik, engelli bireylerin diğer bireyler gibi rahatça evlerinden çıkabilmeleri, ihtiyaçlarını kolaylıkla giderebilmeleri, iş yerlerine ulaşımlarını rahatça sağlayabilmeleri gibi birçok konuda bireylere fırsatlar sunmaktadır. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020 yılının Erişilebilirlik Yılı ilan edilmesini çok önemli buluyoruz. Özellikle pandemi döneminde alınan her bir önlem ve tedbir için Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, bakanlarımıza teşekkür ediyoruz. Pandemi döneminde engelli bireyler üzerine yapılan çalışmaların devam etmesinden ve sosyal diyalog anlayışıyla görüşlerimizin alınmasından duyduğumuz memnuniyeti belirtiyoruz. Bu düşüncelerle bu günün engelli bireyleri daha fazla anlamamıza ve sorunlarını içselleştirmemize vesile olmasını diliyor, tüm engelli üyelerimizi, vatandaşlarımızı ve ailelerini sevgiyle selamlıyor, sağlıklı, huzur dolu ve mutlu bir ömür geçirmelerini diliyorum" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber