Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:34 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:33 Sivas’ta yaşlı nüfus artıyor08:21 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu08:15 Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü08:01 Bakan Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İs...07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
Sami Er
Güncel 20 Mart 2015 - 12:27 Yorum: 0

Halepçe'deki kardeşlerimize bir ses verelim

Yeşilyurt Belediyesinin “Ah Halepçe” Paneli Büyük Ses Getirdi

Halepçe'deki kardeşlerimize bir ses verelim

MALATYA - Yeşilyurt Belediyesi ve Meşale Derneği tarafından organize edilen ve 1988 yılında Halepçe’de yaşanan vahşeti konu alan "Ah Halepçe" konulu konferansa Malatya halkı yoğun ilgi gösterdi. Halepçe Belediye Başkanı H. Kerem Muhammed'in onur konuğu olarak katıldığı gecede Halapçe’de yaşanan insanlık dramı herkesi duygulandırdı.

Yeşilyurt Belediyesi ve Meşale Derneğinin katkılarıyla düzenlenen ve Büyükşehir Belediye Konferans Salonunda gerçekleşen panele, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu,   Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Arif Emecen, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Battalgazi Belediye Başkan Vekili Zafer Kırçuval, Meşale Derneği Başkanı Tamer Çalhan, Barışa Bak Derneği Başkanı Cengiz Alğan, Halepçe Belediye Başkanı H. Kerem Muhammed’in eşi, çocukları, Halepçe'den gelen misafirler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

TRT Kurdi  Kanal Koordinatörü Mustafa Ekici'nin moderatörlüğünde gerçekleşen panele onur konuğu olarak davet edilen Halepçe Belediye Başkanı H. Kerem Muhammed'in yanı sıra AK Parti Diyarbakır eski milletvekili Abdurrahman Kurt, Araştırmacı Yazarlar Muhsin Kızılkaya ve Orhan Miroğlu konuşmacı olarak katıldı. Yusuf Ateş tarafından Kuranı Kerim Tilavetinin okunmasıyla başlayan Halepçe Paneli, Halepçe şiirlerinin okunmasıyla devam etti.

POLAT “YENİ TÜRKİYE YERYÜZÜNDE Kİ MAZLUMLARIN SESİ OLACAK”

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Tüm dünyanın bizleri yok etmek istediği Çanakkale'de gösterdiğimiz tarihi direnişi Yeni Türkiye'de yeryüzünde ki mazlumlar için gösterecek ve mazlumların sesi olacağız. Bütün enerjimizi, çalışmalarımızı barıştan yana, huzurdan yana harcayacağız. Huzursuzluk ve kaos ortamı oluşturmak isteyenlere müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Bundan tam 27 yıl önce bugün tarihin çöplüğüne gitmiş olan Saddam Hüseyin zalimi tarafından Halepçedeki Müslüman Kürt kardeşlerimize karşı atılan kimyasal bomba dolayısıyla şehit olan 6.500’den fazla kardeşimiz bu bombalar dolayısıyla hayatını kaybetti. Yaklaşık 100 bin insanın etkilendiği acı bir olayı anlatmak ve konuşmak elbette çok zor” dedi.

Başkan Polat, “Malatya’dan Yeşilyurt’tan Halepçedeki kardeşlerimize bir ses verelim bizler sizlerle birlikteyiz, bizler mazlum kardeşlerimizle beraberiz, bizler mazlum Halepçeyle birlikteyiz” mesajını Malatya’dan vermek istedik. Bizim bu davetimizi kabul edip Malatya’ya gelen Halepçe Belediye Başkanı ve onun kıymetli ailesine, Halepçeden gelen Sivil Toplum Örgütü Temsilcilerine ve konuklarımıza çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

MUHAMMED, “BU COĞRAFYANIN İNSANLARI OLARAK ÇOK ACILAR ÇEKTİK, BU ACILARI GÖNÜL BİRLİĞİYLE BERTARAF EDEBİLİRİZ”

Halepçe Belediye Başkanı H. Kerem Muhammed, “Amerika'da, Rusya'da, Avusturalya'da, Japonya'da, Avrupa'da onlar her gün teknolojide ilerlerken maalesef biz Ortadoğu coğrafyasında yaşayan insanlar birbirimizi katlediyor, birbirimizi öldürüyoruz. Onlar da kanlarımız üzerine kendilerine bina inşa ediyorlar. Bu coğrafyanın insanları olarak çok acılar çektik. Bu acıları da Türk, Kürt, Laz, Arap, Çerkez Sünni, Şii demeksizin ancak gönül birliğiyle bertaraf edebiliriz” dedi.

Muhammed, "Halepçe'de, Halepçe etrafındaki insanlığı yeryüzünden silmeye çalıştılar. Büyük bir katliam yapıldı. Çoluk çocuk, kadın erkek demeksizin her kesimden insanı öldürdüler ama görüldüğü gibi Halepçe dimdik ayaktadır. Yaşam her şeye rağmen devam ediyor. Saldıranların Halepçe'yi iktisadi, ilmi, kültürel ve diğer hayati platformlarda ortadan kaldırmaya çalıştıklarını, bunu başaramadıklarını, bundan sonra da başaramayacaklarını" ifade etti.

ÇALHAN, “DÜNYA HALEPÇE'NİN HESABINI SORABİLSEYDİ BUGÜN ZALİM ESAD SİVİL HALKA VE MUHALİFLERE KİMYASAL SİLAH KULLANAMAZDI”

Panelde selamlama konuşması yapan Malatya Meşale Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği (MEŞALE) Başkanı Tamer Çalhan, “Soykırımları, toplu katliamları anmak Kur`ani bir ahlaktır. Zira bu gelecekteki firavun tabiatlıların üzerindeki karanlık perdeyi kaldırır. Hak ve adaletin savaşçılarına dayanma gücü ve zalime karşı bilenme şuurunu verir. Uhdud Ashabı kıssasında, toplu katledilenlerin anılarının Kur`an’da canlı tutulması bunun en güzel örneklerindendir. Halepçe soykırımının üzerinden yıllar geçmesine rağmen yaraları kapanmadı. Zehir yüklü bulutlar bir kabus gibi dağılmadı gökyüzünden.

Dünya devletleri bu olayı kınamakla yetindi. O gün Dünya Halepçe'nin hesabını sorabilseydi bugün zalim Esad sivil halka ve muhaliflere kimyasal silah kullanamazdı.

Belki Halepçe İl ilan edildi, kaldırımları yapıldı, sokakları düzeltildi, yeni binalarla hayat canlandı ama katliamdan bu yana kınama anlamında, faillerin cezalandırılması noktasında fazla bir şeyin yapıldığına inanmıyorum. Her ne kadar bu katliamın sorumluları yıllar sonra da olsa yargılanıp cezalandırıldıysa da, Irak rejimine kimyasal gazları ve silahları satanlar, Kürt katliamına yönlendirenler, onun uygulamalarına sesini çıkartmayan uluslararası güçler, birçok ülke hala bunu bir soykırım olarak kabul etmedi. Halepçe halkı yaralı ama halen onların bu yaralarını saracak ciddi bir adım atılmadı” dedi.

HALEPÇE KATLİAMI BİR SOYKIRIMDIR!

TRT Kurdi Kanal Koordinatörü Mustafa Ekici 27 yıl önce yaşanan bir acıyı yad etmek, o acının üzerine sinmiş derin kin ve acıdan bir an olsun arınmak üzere bir araya geldiklerini söyledi. Gazeteci yazar Orhan Miroğlu da Halepçe'ye kimyasal silahlarla yapılan saldırıda yedi bine yakın insanın hayatını kaybettiğini ifade etti.Miroğlu, çocukların atılan kimyasal silahları elma kokusuna benzeterek evlerini terk ettiklerini, birçok çoğunun kapı ve pencere diplerinde hayatını kaybettiğini, bu katliamlarının acısının hala devam ettiğini söyledi. AK Parti Diyarbakır Eski Milletvekili Abdurrahman Kurt da bugün yeni bir neslin inşasından ve yeryüzünde adaletin tesisinden bahsettiklerini belirtti. Araştırmacı Yazar Muhsin Kızılkaya ise çözüm sürecinde çok iyi bir ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

YEŞİLYURT VE HALEPÇE BELEDİYESİ KARDEŞ ŞEHİR PROTOKOLÜ İMZALANDI

Panelin sonunda Halepçe Belediye Başkanı Hıdır Kerim Muhammed ile Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat kardeş Belediye protokolü imzaladı. Konuşmaların ardından Panelistlere Yeşilyurt Belediyesi YEKSAM Yeşil Konak Öğrencileri tarafından el emeğiyle hazırlanan ve üzerinde Arapça Elif ve Vav harfi olan tablo hediye edildi..

Üç saate yakın süren Halepçe Konferansı TRT Kürdi ve Malatya merkezli uydu yayını yapan Vuslat TV'den canlı yayınlanırken yazılı ve görsel basının temsilcileri de yoğun ilgi gösterdi. Konuklarla ve yazarlarla özel röportajlar yapıldı. Ayrıca Barışa Bak Derneğinin düzenlediği "Barış Treni" yolcuları da konferansa katılarak konferansa renk verdi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber