Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 20 Eylül 2014 - 12:18 Yorum: 0

Halı tezgahında ayakkabı dokudu siparişlere yetişemiyor

Makine halılarının yaygınlaşmasından sonra minyatür halı dokumacılığına yönelen Isparta'daki bir firma birikimlerini farklı bir konseptte değerlendirerek halı tezgahında ipek ayakkabı dokudu

Halı tezgahında ayakkabı dokudu siparişlere yetişemiyor

ISPARTA (AA) - TUNCER ÇETİNKAYA - Isparta'da minyatür el dokuma halı işi yapan bir firma halı tezgahında ipekten el dokuması ayakkabı üretmeyi başardı. Ayakkabıların numunelerini ünlü ayakkabı firmaları ile paylaşan firma siparişlere yetişemeyecek kadar ilgi gördü.

Türkiye'de minyatür halı dokuma işinde tek olduklarını söyleyen firmanın üretim müdürü İhsan Akkuş AA muhabirine yaptığı açıklamada makine halılarının yaygınlaşmasından sonra dokuma halı konusundaki birikimlerini farklı konseptlerde düşünmeye başladıklarını söyledi.

Minyatür el halısı işine başladıklarında önce hediyelik halı, pano, portre gibi dokumalar yaptıklarını anlatan Akkuş şöyle konuştu:

"Dokuma kültürümüzü, gelen talepler doğrultusunda çeşitli alternatif ürünlere dönüştüreceğimizi düşündük ve bu konuda çalışmaya başladık. Bunların içinde en zoru ayakkabı idi ama başardık. Çünkü ayakkabı farklı kalıplar, farklı parçalarla bir bütün oluşturma işi. Ayrıca ayağa giyildiği zaman estetik olması gerekiyor. Hem insanların rahat kullanabilmesi hem de görsel olarak etki uyarabilmesi gerekiyordu. Bu konuda Ar-Ge çalışmaları yaptık. Ürün geliştirme çalışmaları yaptık. Daha sonra yünden bir numune yaptık. Bu ürünü ayakkabı haline dönüştürmenin yanında dokunabilme özelliği de olmalıydı. Yani işçinin, dokuyucunun bunu rahatlıkla  algılaması ve dokuma üzerine dönüştürebilmesi gerekiyordu. Nihayetinde bunu da başardık."

- Bir çift ayakkabı 1 ayda dokunuyor 

İlk etapta ipekten kapalı alanlarda kullanılabilecek erkek ayakkabısı ürettiklerini anlatan Akkuş, kadınlar için de özel abiye tarzı diye bilinen ayakkabı modelinde çalışmaların son aşamaya geldiğini aktardı. Erkek ayakkabısı daha zor dokunduğu için önce erkek ayakkabısı ürettiklerini belirten Akkuş, numaralara göre dokuma kalıplarının değiştiğini kaydetti.

Herhangi bir desen veya kompozisyonu olmayan düz bir ayakkabının dokuma işleminin 1 ay sürdüğünü kaydeden Akkuş, "İpek ayakkabının 15 gün kadar tasarım süreci oldu. Dokumada halılar bir yöne yatar, yani başlangıç tarafına doğru yatar. Kalıpların hangi yöne yatması gerektiği önceden hesaplanır. Çünkü ipeğin her açıdan yatımları farklı renk alır, dolayısı ile bunları belirliyoruz. Daha sonra işçilerimize bunu kalıp halinde dokumalarını öğretiyoruz. Bu süreç yaklaşık 1 ay sürüyor. 1 çift ayakkabının dokuma süresi bir kişi tarafından 1 ay sürüyor. Ayakkabıyı dokuduktan sonra da bu işi bilen saraç arkadaşlara bırakıyoruz" diye konuştu.

- Dokuma ayakkabının fiyatı yaklaşık 2 bin lira

Dokuma ayakkabılardan numuneler ürettikten sonra ayakkabı sektöründe isim yapmış ünlü markalarla temasa geçtiklerini ifade eden Akkuş, "Marka olan firmalardan acayip bir ilgiyle karşılaştık. Talep doğrultusunda yeni üretim planı hazırladık" dedi. İpek dokuma ayakkabılara özellikle sanat camiasının ilgi gösterdiğine dikkati çeken Akkuş, bazı kişilerin ayakkabılarına isim yazılmasını istediğini, bazı firmaların logo dokuma talebinde bulunduğunu, kadınların ise ev toplantıları için sipariş verdiğini söyledi. 

Yurt içi ve dışından çok talep gördüklerini ve siparişlere yetişemediklerini vurgulayan Akkuş, "Biz numuneleri hazırlayarak sadece bu işin yapılabilirliğini göstermiştik. Gördük ki talep var ancak biz talepleri aldıktan sonra en az 6 ay çalışmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Bugüne kadar Hindistan'ın milyarder iş adamlarından Orta Doğu ülkelerinin kral ve şeyhlerine, Türkiye'deki ünlü iş adamlarından bürokratlara kadar pek çok kişiye minyatür halı dokuma portre veya tablo yaptıklarını anlatan Akkuş, yeni Ar-Ge çalışmalarını devam ettirdiklerini kaydetti.

Akkuş, ürettikleri el dokuma ayakkabıyı da yaklaşık 2 bin liradan satışa sunacaklarını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber