Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 28 Nisan 2015 - 15:49 Yorum: 0

Halk Sağlığı Alanında Haşere ile Mücadele’ konulu konferans düzenlendi

Malatya Büyükşehir Belediyesi; sivrisinek, karasinek, pire, kene ve hamamböceği gibi haşerelerle mücadele için “Halk Sağlığı Alanında Haşere ile Mücadele” konulu bir konferans düzenledi.

Halk Sağlığı Alanında Haşere ile Mücadele’ konulu konferans düzenlendi

28 Nisan Salı günü Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen programa, daire başkanları, şirket genel müdürleri, şube müdürleri, muhtarlar, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Haşereyle mücadeleye büyük önem veriliyor

Veteriner Hekim Muhammed Küprevi’nin konuşmacı olarak katıldığı ‘Halk Sağlığı Alanında Haşere ile Mücadele’ konulu konferansın açış konuşmasını Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Alican Bozkurt yaptı. Büyükşehir Belediyesi’nin şehir temizliğine ve haşereyle mücadeleye büyük önem verdiğini belirten, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Alican Bozkurt, haşereyle mücadeledeki asıl amacın bulaşıcı hastalıkları engelleyerek, çevre kirliliği oluşturmadan bilimsel yöntemlerle halkın sağlığını koruyup, yaşam kalitesini artırmak olduğunu söyledi.

Mart-Ekim ayları arası ilaçlama yapılıyor

Haşere ile mücadele yöntemlerinin en etkin metodunun üreme alanlarının ıslahı olduğunu vurgulayan Bozkurt;  “Haşere ile mücadele çalışmalarımızı 80 personel, 19 adet çift kabinli pikap, 19 adet araç üstü ULV cihazı, 10 adet araç üstü pülverizatör, 9 adet motorlu sırt atomizeri,76 adet sırt pülverizatöründen oluşan araç ve ilaçlama ekipmanları ile yürütüyoruz. Yılın mart ve ekim ayları arasında haşere üreme alanlarında üreyen karasinek, sivrisinek, tatarcık larvalarının ergin hale gelip uçmadan, kaynağından yok edilebilmesi için 20–30 günlük periyotlarla üreme alanlarına yönelik larvasit ilaçlama uygulaması yapıyoruz” dedi.

İlaçlamayla, hastalıkların önüne geçiliyor

Veteriner Hekim Muhammed Küprevi’de, sivrisinek, karasinek, tatarcık, kene gibi bir çok haşerenin çeşitli hastalıklar taşıdığını etkin ve düzenli çalışmalar sonunda yayılacak hastalıkların önüne geçildiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi etkin mücadele veriyor

Malatya Büyükşehir Belediyesinin, haşareyle mücadelede etkin bir mücadele verdiğini vurgulayan Küprevi; “Büyükşehir Belediyesi eğer iyi mücadele vermeseydi insanlarımızın büyük bölümü her hangi bir yerde vakit geçiremezdi. Çünkü bu haşereler sürekli rahatsız ederler. Rahatsız ettiği gibi bulaşıcı hastalıklar bulaştırırlar. Bulaştırılan bu hastalıklar bazen öldürücü olabiliyor. Haşere ile mücadelede en etkili önlem yaşam döngüsünün başladığı alanların temizliğidir” dedi.

Haşereyle 4 şekilde mücadele edilir

Haşere ile 4 şekilde mücadele verildiğini kaydeden Veteriner Hekim Küprevi, “Bunlar kültürel mücadele, fiziksel mücadele, biyolojik mücadele, kimyasal mücadeledir. Malatya Büyükşehir Belediyesi bu 4 mücadele şeklinin tamamını uyguluyor. En çok da fiziksel olarak mücadele vermekte. Fiziksel mücadelede üreme alanlarının ıslahı, çöplerin zamanında toplanması, bataklıkların kurutulması, kanal ve kanaletlerin onarılması, kanalizasyon sistemlerinin aktif halde tutulması, kullanılmayan kuyuların kapatılması çok büyük önem arz ediyor. Biyolojik ve kimyasal mücadelede uygulama bölgesinde diğer tüm canlıların ve çevrenin korunması ayrı bir titizlik istiyor. Bunun içinde personellerin mutlak suretle çeşitli eğitimlerden geçmesi gerekiyor” dedi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber