Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Spor 22 Haziran 2015 - 08:10 Yorum: 0

Haluk Ulusoy: "Türk futbolu, dünyada ilk 10'da olmalı"

TFF başkanlığına aday olan Haluk Ulusoy, HABERTÜRK TV'de yayınlanan Spor Türk programına konuk oldu

Haluk Ulusoy: 'Türk futbolu, dünyada ilk 10'da olmalı'


TFF başkanlığına aday olan Haluk Ulusoy, HABERTÜRK TV'de Faik Çetiner'in sunumuyla yayınlanan Spor Türk programına katıldı. Halil Özer, Serdar Ali Çelikler, Meriç Müldür ve Bülent Yavuz'un daimi yorumculuk yaptığı programda, Gazete Habertürk yazarı Fatih Altaylı da yer aldı.

TFF başkan adayı Haluk Ulusoy'un programda söylediklerinden satırbaşları şöyle:

"2008 yılında TFF'den ayrıldı. 1992'den 2008'e kadar olan dönemde Şenes Bey'le başlayan daha sonra Abdullah Kiğılı... Sonra da ben göreve geldim. O dönemde görev alan herkese teşekkür ediyorum. Herkes o dönem Türk futbolu için emek verdi. 2008'de bıraktığımızda 11. sırada bırakmıştık FIFA sıralamasında. Bugün geldiğimiz nokta 59.'luk. O kadar emeklerin sonucu bu olmamalıydı. 7 yıl ara verdim. Ömrümün 40 yılını futbola verdim. 2008'den sonra her şey kötü gitti. Bir dönem aday olmak istedim, herkes biliyor neden olamadığımı. Öyle bir baskı var ki şu an üstümde. Türk futbolunun eski güzel günlerine dönmesi için gereken kişinin Haluk Ulusoy olduğunu, bana hem kamuoyundan hem futbol kulüplerimizden, yöneticilerimizden futbolcularımıza kadar herkesin baskısı oldu. Ben kötü gidişi durdurmak için aday oldum. Türk futbolu iyi yönetilmiyor."

İMZA KONUSU
"Yüzde 20 delege imzası yeni olan bir şey değil. 1992'den beri var olan sistem. Benim dönemimde koyulmadı bu. Bunun değişmesi için bir statü değişikliği kararı alındı. Bunun için de Lütfi Arıboğan Yunus Egemenoğlu Süheyl Önen Emre Koçak ve Mehmet Helvacı beylerin içinde olduğu bir kurul oluşturuldu. Bu kurul bir çalışma yaptı. Buraya sadece bir delegenin tek bir kişi için imza atabilmesi kuralını koydular. Biz bunun yanlış olduğunu söylüyoruz. Bu demokratik değildir. 3 kişiden fazlası aday olamıyor. Adaylık hakkı verilmiyor. 25 Haziran'da başkan olursam, devre arasında ana statü değişikliği için genel kurul çağrısı yapacağım. Bu kuralı değiştireceğiz. Herkese adaylığın önünü açacağız."

GÖREVİ NEDEN BIRAKTI?
"2008 yılında Avrupa Şampiyonası Finalleri'ne katılım hakkını benim dönemimdeki federasyon başarmıştı. Daha sonra sevgilimi, Sevgililer Günü'nde benim elimden aldılar. Yani 2 sene daha görev süresi olan, Avrupa Finalleri'ne katılım hakkı elde eden bir başkan olarak haziran ayında ben neden orada olmak istemeyeyim ki? Benim neden gittiğimi anlayabilirsiniz. Ben kendi isteğimle bırakır mıydım o durumda? Ben Norveç'te 2. gol atılıp, maç bittikten sonra yığılıp kaldım. Bana dil altı verdiler, yeniden beni geri döndürdüler. Tabii Türkiye bu gerçekleri bilmiyor. Çok çile çektim. Ben kendi isteğimle gitmedim TFF başkanlığından."

PASSOLİG
"Passolig'i getirdiler ama halka anlatamadılar. Bana göre fişlenmekten başka bir şey değildir. Passolig niye geldi? Suçu işleyene ceza verilmeli, neden kulüplere ceza veriliyor? Biz e-bilete karşı değiliz. Ama bunun bir anlamı olmalı. Taraftar yöneticiye küfür ediyor, ceza kulübe veriliyor. 22 milyon TL ceza verilmiş kulüplere. Bütçede de 22 milyon TL varmış, tam tutturmuşlar. 50 milyon olsa bütçede, 50 milyon mu ceza keseceklerdi?"

"İMZA KAYGIM YOK"
"Aday olmamı engellemek için, baskıyla benim imza aldığım kişilerden imza alıyorlar. Genel kurulda aday olmamı engellemeye çalışıyorlar. Benim imzadan yana kaygım yok. Bir delege 2 imza atarsa ya divan başkanı "İradeniz nedir" diye soracak ya da imzaları geçersiz sayacak."

EKONOMİ NASIL DÜZELECEK?
"En büyük sorun kulüplerin maddi sorunu. Öncelikle ceza veren değil onları sıkıntıdan çıkaran bir yapı oluşturacağız. Borçları uzun vadeye yayıp, uluslararası fonları da bunun içine katıp bir yapılanmaya gideceğiz. Ödemenin garantisi federasyon olacak. Borçları yapılandırmazsak gelecekte herhalde 3-5 kulübümüz kalır."

GALATASARAY-BEŞİKTAŞ MAÇINDA SEVİNMESİ
"7 yıldır TFF'den uzağım. Ben uzaylı değilim. Çocukluktan beri futbolun içindeyim. Zaten TFF başkanlığına aday olacak kişinin futbolu sevmesi gerek, bir takımı tutması gerek. Benden evvelki başkanlar, kulüp başkanlığından TFF başkanlığına geçmiş. Ben Süper Lig kulüplerinin hiçbirinde başkanlık yapmadım. Ben 7 yıldır taraftarım. Ben Galatasaray maçlarında gol olduğu zaman sevinirim taraftar olarak. 2. bir takım var. Trabzonspor gol atınca sevinirim. Çünkü Trabzon'da doğmuş, orada büyümüş biriyim. Trabzonspor'un kurucusu benim Ali Osman amcamdır. Ben soyunma odalarında büyüdüm. Ama ben ne zaman federasyon başkanı olurum, bütün duygularımı, bütün sevgimi, sevdamı bir kenara bırakırım. Adil bir şekilde başkanlık yaparım."

"GERİDE HİÇBİR PİSLİK BIRAKMADIM"
"9 yıl TFF başkanlığı yaptım, 5 buçuk yıl yöneticilik yaptım. Başkanlığım dönemimde çok şey söylendi. Allah'a şükür ki geride hiçbir pislik bırakmadım. Yastığa kafamı koyduğumda, vicdanımla baş başa kaldığımda huzur içinde uyudum. Hakemlere baskı yapılmış... Ben başkanlığım dönemimde, 'Vicdanı olan, kalbi olan, Allah'ı olan, Müslüman olan bir hakem çıkıp Haluk Ulusoy bana şunu ima etti diye çıksın' dedim. Kaç yıl geçti, kimse çıkmadı. Ben herkese yardımcı oldum, federasyonu 24 saat yaşadım."

"BAŞARI İÇİN ÇOK ÇALIŞTIK"
"1996'da Şenes Erzik'le turnuvaya katıldık. Bunun dışında bütün turnuvalarda ben ve ekibim vardı. Türk futbol tarihinde başkanlığa gelene kadar bütün kurullardan geçerek gelen tek kişi benim. Ben çocuklarımın büyüdüğünü görmedim, gece 11-12'de evvel eve gitmedim. Çok çalıştık da başarılı olduk."

"3 TEMMUZ'U 15 GÜNDE ÇÖZERDİM"
"Ben olsam 15 günde bilemedin 1 ayda bu sorun çözülmüş olurdu. Herkesin mutlu olma şansı yoktur. Keşke Allah beni o gün başkanlık koltuğunda oturtsaydı da ben nasıl çözeceğimi gösterseydim. Normal zamanda federasyon başkanlığını herkes yapar. Tapeleri hiç okumadım, hiç içinde olmadım. Çünkü süreci o kadar kötü yönettiler ki normalde TFF'nin çözeceği dosyayı UEFA'nın kapılarına taşıdılar. Büyük kulüpler değil de X bir kulüp olsa bu dosya UEFA'ya taşınır mıydı? Federasyonun kurulları vardır. En nihayetinde kurul karar verir. Biz kararı vermiş olsaydık ve Fenerbahçe haklı olsaydı, Fenerbahçe tabii ki Şampiyonlar Ligi'ne giderdi. Yüreğiniz yok, karar veremediniz, dosyayı UEFA'nın önüne getirdiniz. Biz koltukta rahat rahat oturalım dediniz. UEFA, federasyonların içişlerine karışmaz. Tersi olsa federasyonlara gerek yok. Ben olsam bu işi uzatmadan bitirdim. İtalya'da 1 ayda bitti, hiç kimse konuşmuyor. Uzatırsanız insanları statlardan uzaklaştırırsınız, midelerin bulandırırsınız. Böyle zamanlarda önemli federasyon başkanlığı. Ben bu işi çözerdim."

"BENİ FENERBAHÇE'YE KARŞI DÜŞMAN GÖSTERENLER UTANSIN"
"Meyve veren ağaç taşlanır, Başarılı olanın paçasından aşağı çekilir. Biz 9 sene boyunca başarılı olduk. Seven de var sevmeyen de... Ben 7 yıldır yokum, düşünceler devam ediyor. Ben değil hiçbir başkanın böyle bir şey içinde bulunma şansı yoktur. Nasıl bir başkan bir takımı şampiyon yapabilir? 34 haftalık bir maratonda bu nasıl yapılır? Neden 7 senedir kimse "Biz şu gerçeği açıklıyoruz" diyen çıkmadı. 1 kişi yok mudur bu ülkede? Beni Fenerbahçe'ye karşı düşman gösterenler utansın. Ben Fenerbahçe Kulübü'mün Avrupa maçına da gittim, Beşiktaş'ıma da gittim. Benim Beşiktaş Stadı'nda locam vardı. Ben o zaman onlar gol atınca da seviniyorum. Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi'nde başarılı olduğunda da en çok sevinen bendim. Ben hiçbir kulübüme yanlış bir şey yapmadım."

DUYGUN YARSUVAT İLE BİRLEŞECEK Mİ?
"Duygun hocamız çok sevdiğimiz, mükemmel bir insan. Bütün fikirlerine katılıyorum. Duygun hocamla görüştüm, statüyü değiştirmek konusunda kendisiyle hemfikirim. Başkan olursam statüyü değiştireceğim, bunu söyledim. Delegelere büyük baskı var. Bunu ortadan kaldıracağız. Duygun hocam bana destek verirse mutlu olurum. Ama ben böyle bir şey sormadım."

"TÜRK FUTBOLU İLK 10'UN İÇİNDE OLMALIDIR"
"İnanıyorum ki seçimde sağduyu hakim olacak. Ben kazanacağıma inanıyorum. Kazanmak da var kaybetmek de. Ben demokrasiye inanan bir insanım. Tebrik eder, salonu terk ederim. Ama çalışmalarıma devam ederim. Ben ömrüm boyunca Türk futboluna hizmet edeceğim. Bana çeşitli kulüplerden başkanlık için geldiler. Ben Türkiye Futbol Federasyonu'na hizmet etmek istiyorum. Sadece Türk futbolunu düşünerek değil, dünyada Türk futbolu ilk 10'un içinde olmalıdır. Her turnuvaya katılmalıdır. 

BAŞKAN OLURSA FATİH TERİM İLE DEVAM EDECEK Mİ?
"Ben göreve geldiğimde İsviçre olayları yaşanmıştı. Ben kendisiyle devam etmiştim. Bu dönemde de Fatih Terim'i tartışacak değiliz. Tabii ki oturup konuşacağız, tabii ki yolumuza devam ederiz. Fikirlerimiz uyuşuyorsa devam ederiz. Ben geldiğim zaman 'Futbol Direktörlüğü' ortadan kalkacaktır. Bu görev TFF'nindir. Hocamıza bu kadar yük yüklemeye gerek yok. O kadar görevi var ki Milli Takım'la fazla ilgilenemiyordur."

DENİZLİSPOR-FENERBAHÇE MAÇI
"Maç 16 dakika uzamış, Fenerbahçe şampiyonluğu 1 golle alabilecek bir durumu var. 16 dakika uzayan bir maçta Fenerbahçe zaten golü atmış olsa şampiyon olacaklardı. Baktığınız zaman hakemin ne bir penaltı pozisyonu, ne en ufak bir hatası var. Appiah boş kaleye golü atsa kime ne konuşacaktı bugün? Demek ki Allah istemedi yani."

YABANCI KURALI
"14 yabancı kuralı koydular. Ondan evvel 3 sene boyunca aşağıya çekeceklerini söylediler. Bir anda fikirleri değişti. Bana göre 14 yabancı değil, sınırsız yabancı kuralı getirdiler. Bir yarı sezonda oynatabileceğiniz yabancı 14... 2. yarı istediğinizi alabilirsiniz. Ben yabancı sınırlaması olup olmaması ile ilgili bir şey söylemek istemiyorum. Keşke futbolumuz 2008'de bıraktığımız yerde olsaydı. Keşke futbolcularımızdan birçoğu Avrupa'da oynayabilmiş olsaydı. Bu karar sadece TFF'nin isteğiyle alınmadı. Fatih Terim hocamız da buna onay verenlerin başında yer alıyordur. 18 kulüp istemiştir ki bu karar alınmıştır. Bundan sonra bunu değiştirmeye kalkarsanız istenmeyen sıkıntılar yaratabilir. Bunun devamı normaldir. Altyapı fonu için her kulüpten 6 milyon TL para istiyorsunuz. Hem de tescil döneminde istiyorsunuz. Bu kuralın bir tarafı topal kalmış oluyor. Belki 14'ü de oynamayacak. 20 yaş altından belki fon almayacaksınız, bunun gibi çeşitli düzenlemeler olmalı."

LİSTESİNDE KİMLER OLACAK?
"Listem tabii ki yüzde 70 şekillendi. Genel kurulu üyelerinden imza alıyorum, bir imza daha alıp benim imzamı geçersiz kılmaya çalışıyorlar. YÖnetim kurulu üyelerimi söylersem belki onların da üstüne giderler. Ben o yüzden seçim günü açıklayacağım üyeleri."

GALATASARAY KİME DESTEK VERECEK?
"Galatasaray'la aramızda bir sıkıntı yok. Şu an Galatasaray ve Trabzonspor ortada, kararsız durumda."

"BEŞİKTAŞ İLE TEMASA GEÇMEDİK"
"Beşiktaş açıklama yapınca biz temasa geçmedik. Her genel kurulda Yıldırım Demirören'e karşı tutumları belli. Buna rağmen Beşiktaş neden Demirören'i destekler bilemem. Bunu Fikret Orman'a sormak lazım."

"SLOGANIMIZ: FUTBOL KAZANACAK"
"Futbolseverler şunu bilmeli ki eğer 25 Haziran'da kaderimde varsa, hakkımda hayırlısıysa ben tekrar federasyon başkanı seçilirsem, şu an tamamen kaybolmuş güven ortamını sağlayacağımın, adaletsizliği kaldıracağımın garantisini veriyorum. 2008'den evvel ki hem ülkedeki hem de dünyadaki başarılı günlerini inşa edeceğimizin garantisini veriyorum. Ben inanıyorum sağduyu galip gelecektir. Bütün sözlerimin arkasındayım. 24 saat çalışan, her türlü yöneticilerin yanından olacağım. Antrenörüne, futbolcusuna aynı şekilde yaklaşacağım. Bütün kulüplere aynı yakınlıkta olacağız. Allah yardımcımız olsun. Sloganımız: Futbol kazanacak."
 

Haber Kaynağı:
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber