Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 18 Aralık 2014 - 18:03 Yorum: 0

Hamas kararı Türkiye açısından olumlu

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Avrupa Adalet Divanı'nın Hamas'a yönelik kararına ilişkin, "Karar bizim açımızdan olumlu bir gelişme. Türkiye'nin Filistin konusuna yaklaşımı açıktır" dedi.

Hamas kararı Türkiye açısından olumlu

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bakanlık binasında düzenlediği matbuat toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun son çağda sıkı bir diplomasi trafiği yürüttüğünü anımsatan Bilgiç, Brüksel, Atina ve Tahran ziyaretlerinin üretken geçtiğini belirtti.

Çavuşoğlu'nun son çağda bununla birlikte AGİT 21. Bakanlar Heyeti toplantısına katıldığını ve Kars'ta Gürcistan-Azerbaycan-Türkiye üçlü görüşmelerinin yapıldığını kaydeden Bilgiç, Yunanistan, Norveç, Slovakya, Gürcistan ve Fildişi Sahili dışişleri bakanları ile AB heyetinin Türkiye'ye geldiğini hatırlattı. Bilgiç, 'Yoğun bir diplomasi trafiği yaşandı' dedi. 

Bilgiç, İstanbul merkezli 'paralel yapı' soruşturmasıyla ilgili AB yetkilileriyle bir münasebet olup bulunmadığı yönündeki soruyu yanıtlarken, Çavuşoğlu'nun soruşturmaya dair lüzumlu açıklamayı yaptığını anımsattı. Bilgiç şunları söyledi:

'Sayın bakanın AB yetkilileriyle bu konu konusu için bir teması olmadı. Türkiye'de basın, anlatım özgürlüğüne dair bir sıkıntı olduğuna ait eleştiriler mevcut ama unutulan husus şu ki Türkiye'de pek fazla aşırı matbuat organı hükümete istediği bunun şeklinde tenkit yöneltebiliyor. Savcılığın açıklamalarına göre, söz konusu şahısların gözaltına alınmaları gazetecilikle bağlantılı bulunmadığı yönünde.'

Çavuşoğlu'nun İran ziyareti konusu için da bilgi sağlayan Bilgiç, Türkiye ile İran'ın yapıcı bir görüş alışverişi arasında olduğunu belirtti. Bilgiç, ikili ilişkileri değerlendirirken, 'Esed rejiminin meşruiyetini kaybettiğini her platformda söylüyoruz. İran'la bu konu konusu için tıpkı görüşleri paylaştığımızı söylememiz zor. Her konu konusu için anlaşmak zorunda değiliz. mühim bulunan diyalog kanalının açık olmasıdır' ifadesini kullandı. 

Bilgiç, Suriye'deki ılımlı muhaliflerin Türkiye'de 'eğit-donat programı' kapsamında eğitilmesi hususunda ABD'li yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini kaydederek, 'Ama her şeyin tamamlandığını ifade etmek zor' diye konuştu. 

Avrupa Adalet Divanı'nın AB'nin Hamas'ı terör örgütleri listesinde tutma kararını iptal etmesini değerlendiren Bilgiç, Türkiye'nin Filistin konusundaki politikasının belirgin olduğunu söyledi. Bilgiç, 'Karar bizim açımızdan olumlu bir gelişme. Türkiye'nin Filistin konusuna yaklaşımı açıktır' dedi. 

Bilgiç, bununla birlikte Türkiye'nin önceliğinin başkenti Doğu Kudüs bulunan 1967 öncesi sınırları arasında egemen ve müstakil bir Filistin devletinin kurulması olduğunu' vurguladı.

Sözcü Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Türkiye'ye ziyareti öncesindeki çalışmaları değerlendirmek için Irak'ta bulunduğu bilgisini de verdi ve Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ne dair hazırlık çalışmalarının yapıldığını bildirdi. 

Muhabir: Halit Gülşen

ETİKETLER: Hamas , kararı , Türkiye , açısından , olumlu
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber