Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 25 Haziran 2016 - 11:38 Yorum: 0

Hamilelik Döneminde İshale Dikkat

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, hamilelik döneminde yaşanacak ishale dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Hamilelik Döneminde İshale Dikkat

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, hamilelik döneminde yaşanacak ishale dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Op. Dr. Aslı Alay, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Listeria çevremizde yaygın olarak bulunan oldukça düşük ısılarda üreyebilen bir bakteridir. Listeria görülme sıklığı gebelikte 17 kat artmıştır. Bu durumun nedeni ise hamilelikde bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Ateş, sırt ağrısı, baş ağrısı, kas ağrısı ve eklemlerde ağrı yapabilir. Özellikle gebeliğin 6. Ayından sonra nedeni bilinmeyen ateşte listeriada düşünülmelidir. Listeria plesanta ile fetüse geçebilir. Gebeliğinde listeria geçiren annelerin bebeklerinin 2/3'ü bu enfeksiyondan etkilenir" dedi.

Listeria erken haftalarda düşüğe yol açabildiği gibi düşük yapmadan fetüsü etkileyerek ciddi sorunlara yol açabileceğini kaydeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, "Fetüs erken dönemde etkilenmiş ise sepsis dediğimiz yaygın enfeksiyonla zamanından önce doğabilir. Eğer fetüs doğum sırasında veya hemen ardından enfeksiyonu almış ise bebekte erken gelişen menenjit ve sepsis bulguları ile seyreden ağır bir tablo oluşur. Peynir, krema, çiğ et, tavuk ve dondurulmuş besinler aracılığı ile insanlarda hastalık oluşturabilmektedir. Özellikle dondurulmuş besinlerin saklanmasında soğuk zinciririn korunması önemlidir. Ambalajı içinde buz kristalleri taşıyan, erimiş olan ürünler kesinlikle tüketilmemelidir. Dondurulmuş besinler eksi 18 derecenin altında saklanmalıdır. Tüketilmeden önce dondurulmuş gıdaların çözülmesi kalorifer ısısı veya soba ısısı ile olmamalıdır. Besin öğeleri orijinal ambalajlarında buzdolabında veya akan su altında çözdürülmelidir. Çözülmüş besinlerde tekrar dondurulmamalıdır" diye konuştu.

HAMİLELİKTE İSHAL ORTAYA ÇIKTIĞINDA NE YAPMAK GEREKİYOR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, hamilelik döneminde ishal ortaya çıktığında yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

"Şüpheli gıda veya suyu kesinlikle tüketmeyin. Bol sıvı alın, yağsız beslenin. Temiz içme suyu ve bol ayran için. İshal bulguları azalana kadar yoğurt, haşlanmış patates, pirinç lapası, taze şeftali suyu, ekşi elma, muz gibi besinleri tüketin. Sebzeleri iyice pişirip, meyveleri de bol su ile yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra yemelisiniz. Erik, incir, karpuz, üzüm, kayısı, gibi meyveler ishalinizi arttırabileceğinden bu dönemde yememeye özen gösterin. Mutlaka hekiminize bilgi verin. Ateş, kanlı ishal, baş ağrısı, şiddetli karın ağrısı ve uzun süren ishal durumunda acil olarak sağlık kuruluşuna başvurun."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber