Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 13 Ekim 2016 - 11:48 Yorum: 0

"Harput yaşam merkezi olacak"

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, gerçekleştirilen çalışmalar sonrasında Harput'un bir yaşam merkezi olacağını söyledi.

'Harput yaşam merkezi olacak'

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, gerçekleştirilen çalışmalar sonrasında Harput'un bir yaşam merkezi olacağını söyledi.

Binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirasıyla, bir açık hava müzesini andıran tarihi Harput, Elazığ Belediyesi tarafından sürdürülen restorasyon çalışmalarıyla gelecekle buluşmaya hazırlanıyor. Uzun yıllar kaderine terk edilen efsanevi şehir Harput'ta bulunan tarihi yapıların ayağa kaldırılmasına yönelik başlatılan çalışmalar, Harput'u yaşamak ve yaşatmak isteyenler için umut veriyor. Belediye tarafından Harput'un ruhunu koruyarak, asli kimliğiyle yaşatmak için sürdürülen çalışmalara ilişkin değerlendirmede bulunan Başkan Mücahit Yanılmaz, Harput'un 4 bin yıllık bir medeniyet merkezi olduğuna dikkat çekti. Harput'un, kültürde, sanatta sadece Türkiye için değil tüm dünya için örnek teşkil eden bir şehir olduğunu belirten Başkanı Yanılmaz, "Manevi açıdan bu topraklarda yaşayan insanların bıraktığı kültür ve sanat mirası, hepimiz için çok değerlidir. Harput'a bu gözle bakmalıyız. Harput'un manevi kimliğini, 4 bin yıllık kadim kültür ve sanatını bir kenara bırakmadan yeniden canlandırmalıyız. Gerçekleştireceğimiz çalışmalarla Harput'u yemek yeme ve mezarlık ziyaret merkezi olmaktan hep birlikte kurtaracağız. Harput bir yaşam merkezi olacak. Harput şuanda üzerinde yaşayanlarla birlikte yaşanabilir bir şehir olacak" dedi.

Kale Hamamı, Kent Müzesi olacak

Elazığ Belediyesi tarafından, Artukoğulları dönemine ait olduğu kabul edilen ve Harput Kalesi'nin kuzeyinde yer alan Kale Hamamı'nda, başlatılan kazı hafriyat ve sondaj çalışmaları tamamlandı. Rölöve Projesi Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nce onaylanan hamamın uygulamaya yönelik çalışmaların tamamlanmasının ardından Kent Müzesi olarak düzenleneceği belirtildi.

Türkiye'deki tarihi değere sahip mağaralar arasında yer alan ve Elazığ'a 11 kilometre uzaklıkta bulunan Buzluk Mağarası, jeomorfolojik özellikleri ve klimatolojik şartlardan dolayı kış aylarında sıcak, yaz aylarında ise üşütecek kadar serin yapısıyla turizm harikası olarak öne çıkıyor.Bir süredir atıl halde bulunan Buzluk mağarasının da da Elazığ Belediyesi tarafından rekreasyon proje çizimi tamamlanarak, Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonuna onay için gönderilecek.

Tarihi Hoca ve Esediye Hamamı'da restore edilecek

Elazığ Belediyesi tarafından tarihi mekanlar için yapılan çalışmalara Tarihi Hoca Hamamı'da eklendi. Belediye tarafından sürdürülen çalışmalar doğrultusunda 382 yıllık bir maziye sahip olan harabe halindeki Hoca Hamamı restore edilerek turizme kazandırılması hedefleniyor.

Hamam için şuanda Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon projelerine yönelik kazı, temizlik ve sondaj çalışmaları ile proje çizim çalışmaları sürdürdüğü bildirildi. Öte yandan yine belediye tarafından 13. yüzyıl Artuklu dönemine ait Esediye Külliyesi bünyesindeki Esediye Hamamı Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon projelerine yönelik kazı ve sondaj çalışmaları başlatıldı. Özgünlüğüne uygun olarak restore edilmesi planlanan hamamın, turizme kazandırılması hedefleniyor.

Çahbur Çeşmesi ve Dabakhane Mescidi'de turizme kazandırılacak

Tarihi Çahpur Çeşmesi ve Dabakhane Mescidi'ndeki çalışmalarla ilgili Elazığ Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, "Harput Kalesi'nin kuzeyinde, dere yatağının hemen üst tarafında yer alan ve bakımsızlıktan dolayı harap bir durumda bulunan 20. yüzyıl Osmanlı dönemine ait Dabakhane Mescidi ile Harput Mahallesi'nde bulunan Osmanlı son dönemine ait tarihi Çahpur Çeşmesinde Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon projelerine yönelik kazı ve sondaj çalışmalar tamamlandı. Rölöve projeleri onaylanan Dabakhane Mescidi restorasyon çalışmalarıyla turizme kazandırılacak, Çahpur Çeşmesi çevresi ise bir dizi çevre düzenleme çalışmalarının ardından, yapılacak çalışmalarla rekreasyon alanına dönüştürülecek" denildi.

Kızıl Kilise için de çalışmalar başlıyor

Kızıl kilise ile ilgili de harekete geçen belediye, kilisenin Röleve, Restitüsyon ve Restorasyon projeleri çizilen tarihi Kızıl Kilise'de restorasyon çalışmaları öncesinde kazı ve hafriyat çalışmalarının başlatılması için Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan gerekli izinlerin alındığını bildirdi.

Birinci dereceden arkeolojik sit alanı içinde yer alan kilisenin restorasyona yönelik çalışmaların başlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onay beklendiğin, gelecek onayın ardından fiziki çalışmaların başlayacağı aktarıldı. Elazığ Belediyesi ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın ortak çalışmalarıyla "Maneviyat Büyüklerinin Omuzunda Yükselen Şehir Harput" projesi için ön etüt çalışmaları sürerken, Fırat Üniversitesi işbirliğiyle il genelindeki tarihi mezarlık, mezar taşları, cami, çeşme kitabelerinin tespiti, okunması ve eser haline getirilmesine ilişkin çalışmalar da sürdüğü kaydedildi.

"Harput yaşam merkezi olacak"

"Harput yaşam merkezi olacak"

"Harput yaşam merkezi olacak"

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber