Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 18 Eylül 2014 - 11:38 Yorum: 0

Hastanenin elektrik ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılayacaklar

Malatya'da, İnönü Üniversitesi merkez kampüsünde yaklaşık 120 dönüm arazide kurulumu devam eden, 5,3 megavat gücündeki "güneş enerjisi santrali"yle, Turgut Özal Tıp Merkezi'nin elektrik ihtiyacının 3'te 1'inin karşılanması hedefleniyor

Hastanenin elektrik ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılayacaklar

MALATYA  - İnönü Üniversitesi merkez kampüsünde yaklaşık 120 dönüm arazide kurulumu süren, 5,3 megavat gücündeki "güneş enerjisi santrali"yle, Turgut Özal Tıp Merkezi'nin elektrik ihtiyacının 3'te 1'inin karşılanması hedefleniyor.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, yaptığı açıklamada, bin 200 yatakla hizmet veren Turgut Özal Tıp Merkezi'nin sene sonunda bin 400 yataklı bir sağlık tesisi haline geleceğini söyledi.

Turgut Özal Tıp Merkezi'nin enerji sarfiyatının fazla olduğunu belirten Çelik, "Turgut Özal Tıp Merkezi, kapalı bir sistem, Teksas'tan, Houston'dan projesi alınmış bir yapı olduğu için aynı büyüklükteki binaların 2,5 katı enerji sarfiyatı olan bir bina. Maliye Bakanlığı'ndan her yıl bu hastane için ödenek istemekten usandık. Tabii onlar da para vermekten usandı" dedi.

Hastanenin enerji ihtiyacını karşılamak için üniversite kampüsündeki geniş alanlara güneş panelleri kurma fikrinin ortaya çıktığını ifade eden Çelik, 21 bin 700 güneş panelinin kurulumuna geçen yıl başlandığını söyledi.

Çelik, bu yatırımın önemine dikkati çekerek, 21 milyon liralık yatırımın 15 milyon lirasını Ziraat Bankasından kredi olarak aldıklarını, kalan kısmı da üniversitenin gelirleriyle karşılaşacaklarını kaydetti.

Özel bir firma tarafından yaklaşık 90 işçiyle kurulumu devam eden "güneş enerjisi santrali"nin bu ayın sonunda tamamlanacağını bildiren Çelik, bu büyüklükte bir güneş enerjisi santralinin Türkiye'de ilk olduğunu vurguladı.

 

- "Santral, 5,5 yıl içerisinde kendisini amorti edecek"

Hastanenin elektrik enerjisi giderlerinde bu tesis sayesinde tasarruf sağlayacaklarına dikkati çeken Çelik, "Hastanenin aylık 300 bin liraya yakın elektrik sarfiyatı var. Bunun yüzde 33'ünü santralimizden karşılayacağız" diye konuştu.

Prof. Dr. Cemil Çelik, santralin 5,3 megavat gücünde olacağını belirterek, şunları söyledi:

"Kısmet olursa önümüzdeki yıl, 3 megavatlık bir santralin, güneş panelinin parasını da Devlet Planlama Teşkilatı'ndan (Kalkınma Bakanlığı) istedik. Eğer onu da karşılarsak, bizim güneş santralimizin kapasitesi yaklaşık 9 megavata çıkacak ve hastanemizin yüzde 45'inin enerji sarfiyatını bu karşılamış olacak. Bu şekilde, enerjiye giden aylık 300 bin liraya yakın parayı tasarruf etmiş olacağız. Santral, 5,5 yıl içerisinde kendisini amorti edecek ve 25 yıl garantili."

Böyle bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Çelik, "Bu konuda diğer üniversitelerin ve birçok kamu kurumunun da zaman zaman bizden bilgi alışverişinde bulunduğunu görüyoruz ve onlara da yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber