Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 20 Eylül 2014 - 12:13 Yorum: 0

Hayal kuramayan gençler ülke kalkınmasına katkı sağlayamıyor

AGÜ Rektörü Prof. Dr. Sabuncuoğlu: "Ülke genelindeki öğrencilerin neredeyse tamamı ÖSS'den en yüksek puanı alabilmek için yarış içinde. Sinemaya gitmeye, arkadaşlarıyla vakit geçirmeye veya hobilerini hayata geçirmeye zamanları kalmıyor. Bu da onların rob

Hayal kuramayan gençler ülke kalkınmasına katkı sağlayamıyor

KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, Türkiye'de iyi bir üniversitede okumak için mücadele eden gençlerin, yoğun tempo nedeniyle hayal kurmaya dahi vakti kalmadığını, bu nedenle ülke kalkınması için yeni fikirler üretemediğini söyledi.

Sabuncuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin ilk ve orta okuldan itibaren robot gibi yetiştirildiğini, çocukların kişisel gelişimine çok fazla önem verilmediğini ifade etti.

Okullarda iletişim, ekip çalışması, zaman ve stres yönetimi gibi çocukların yeteneklerini geliştirecek, kendilerini sosyal anlamda ifade edebilecekleri çok fazla ortamın bulunmadığını öne süren Sabuncuoğlu, şunları kaydetti:

"Öğrencilerin önünde ÖSS gibi büyük bir olgu var. Ülke genelindeki öğrencilerin neredeyse tamamı ÖSS'den en yüksek puanı alabilmek için yarış içinde. Sinemaya gitmeye, arkadaşlarıyla vakit geçirmeye veya hobilerini hayata geçirmeye zamanları kalmıyor. Bu da onların robot gibi yetişmesine neden oluyor. Fırsat tanınmadığı için de çocuklarımız Amerika'daki, Avrupa'daki veya gelişmiş ülkelerdeki insanlar gibi kendini geliştiremiyor. Bu da bizim eğitim sistemimizin en temel sorunlarından birisi."

AGÜ'yü kurarken sosyologlarla çalıştıklarını, 14 ilde yüzlerce öğrenci ve velisiyle birebir görüşme yaptıklarını anlatan Sabuncuoğlu, düzenlenen anketler sonucunda öğrencilerin hayal kuramadıkları ve kurmak da istemedikleri yönünde sonuçların çıktığını vurguladı.

- Hayal kuramayan gençlik yeni fikirler üretemiyor

Yeni jenerasyonun dikkat süresinin 20 dakikadan 7 dakikaya kadar düştüğüne işaret eden Sabuncuoğlu, şöyle devam etti:

"Bu eğitim bilimci ve akademik yöneticilerin hiç istemediği bir durum. Öğrencilerin her an dikkati dağılabiliyor. Kendi başlarına kalmak istemiyorlar, hep bir grup, topluluğun içinde olmak, o grubun gücünden faydalanmak, tepkilere maruz kalmamak istiyorlar. Sürekli birilerinin onları bir yerlere yönlendirmesini bekliyorlar. Gençler, tek başlarına kalamadıkları için hayal kuramıyor, kurmak da istemiyorlar. Hayal kuramayan bir gençlik de ülke kalkınması adına yeni fikirler üretip proje geliştiremiyor. Bundan dolayı da Türkiye'de Ar-Ge çalışmaları konusunda önemli eksiklikler yaşanıyor."

- Öğrenciler mutsuz

Sanal ortamda sürekli bir etkileşim olması nedeniyle Türkiye'de sosyal medya kullanımının dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunu ifade eden Sabuncuoğlu, mutlu insan yetiştirme konusunda da sıkıntılar yaşandığını vurguladı.

Üniversiteye başlayan öğrencilerin bir kısmının seçtikleri bölümü değiştirmek zorunda kaldığını, yeniden üniversite sınavlarına girdiğini belirten Sabuncuoğlu, "Bunları yapamayanlar ise mezun olduktan sonra tekrar üniversite okuyor veya mutsuz bir şekilde eğitimine devam ediyor. Mutlu okuyan öğrenci sayımız bence Türkiye'deki öğrenci sayısının yüzde 30'u kadar. Yüzde 70'i mutsuz. Buna çözüm üretmemiz lazım" şeklinde konuştu.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber