Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 18 Mart 2015 - 12:03 Yorum: 0

Hayalet gemiler tehlike saçıyor

Çandarlı'da demirli bulunduğu limandan mürettebatsız 35 mil sürüklenerek Mordoğan'da karaya oturan Gofer B'nin ardından Bodyer isimli kuru yük gemisi de Aliağa'dan Foça'ya sürüklendi

Hayalet gemiler tehlike saçıyor

İZMİR (AA) - Ege Denizi'nde mahkemelik olduğu için mürettebatsız olarak çeşitli limanlarda demirli bulunan Bodyer isimli kuru yük gemisi Aliağa'dan Foça'ya sürüklendi. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, hukuki sürecin uzamasının denizdeki can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü ifade etti.

Armatör şirketler hakkında açılan davalarda mahkeme kararlarıyla Aliağa'daki limanlarda demirli tutulan hacizli gemilerin can ve mal güvenliğini tehdit ettiği belirtildi. Özel limanların kabul etmek istememesi nedeniyle limanlar bölgesine yakın koylarda demirli tutulan 7 hacizli gemi, her fırtınada denizcilere korkulu anlar yaşatıyor. Bu gemilerden Gofer B'nin 10 Şubat 2015'deki poyraz fırtınasında Çandarlı'dan Mordoğan'da yaklaşık 35 mil sürüklenmesinin ardından bir sürüklenme haberi de Foça'dan geldi.

Aliağa'daki limanlar bölgesinde demirli bulunan Bodyer isimli kuru yük gemisinin Foça Arslanburnu mevkiinde bulunan Kartdere Adası kıyılarında karaya oturduğu saptandı. Foça’nın bir turizm kenti olduğunu belirten vatandaşlar, görüntü ve çevre kirliliği yaratan geminin bulunduğu yerden acilen kaldırılmasını talep etti.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada hacizli gemilerin yarattığı riskin çok büyük olduğunu, bunun çözümü için acilen adım atılması gerektiğini belirtti. 

"Serseri mayın gibi ortalardalar. Her fırtınada teyakkuz halindeyiz" diyen Öztürk, şöyle konuştu:

"Maalesef kanunlarımız bu gemilerin satılmasına izin vermiyor. Bu gemiler icralık olduğu için ya mahkeme kararının ardından ya da armatör şirket borcunu öderse satılabiliyor. Bu gemiler gerçekten büyük riskler oluşturuyor. Burada yapılması gereken en önemli şeylerden biri mahkemelerin daha çabuk karar verebilmesi. Ya da hukuki sürecin belli bir aşamasından sonra o bölgedeki mülki idare birimlerine gemileri satma yetkisi verilebilir. Maalesef bu gemilerin güvenle barınabileceği bir liman yok. Limanlar var denilse de kimse limanını meşgul etmek istemiyor."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber