Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 07 Aralık 2019 - 21:55 Yorum: 0

Hayır Lokması Nedir?

Hayır amacıyla döktürülen lokma, geleneği bilindiği üzere Osmanlı Devleti’nde yaygın bir şekilde yapılırdı.

Hayır Lokması Nedir?

Ülkece hamur ile yapılan bütün tatlıları sıklıkla yapar ve tüketiriz. Hayır lokması da genellikle bol kaynar yağda pişirilir ve şerbetle tatlandırılır. Hamurun yapısı cıvık olup, yapan kişinin eline yapışmaması için yağlanması gerekir. Lokma tatlısını da hem evimizde hem dışarıda yapıldığında severek yeriz. Evimizde yapıldığında ailece ama dışarıda yapıldığında belki de tüm mahalle yeriz. Hayır amacıyla yapılan lokma, insanları bir araya getirebildiği için dayanışmanın ve birlikteliğin bir simgesidir.

Mahallede bir ev lokma döktürdüğü zaman bütün komşular o evde buluşur. Buradaki en güzel ayrıntı ise küslükler olsa bile hayır amacıyla yapılan lokma sayesinde bir araya gelirler ve barışırlar. Düz bakıldığında hamurdan bir tatlı olarak görülse de derinliklerine inildiğinde ne kadar mucizevî bir şey olduğu anlaşılıyor.

Osmanlı Devleti’nde Hayır Lokması Geleneği

Hayır amacıyla döktürülen lokma, geleneği bilindiği üzere Osmanlı Devleti’nde yaygın bir şekilde yapılırdı. Savaşlardan başarı elde edildiğinde, şehzadeler dünyaya geldiğinde, padişah öldüğünde, padişah bir hastalıktan kurtulduğunda, sünnet düğünlerinde ya da sarayda güzel bir olay olduğunda lokma döktürme işlemi yapılır ve lokmalar halka dağıtılırdı. Bilhassa yardıma muhtaç ailelerin kapılarını çalmadan, onlara lokma verilmeden lokma kazanlarının ateşi söndürülmezdi.

Osmanlı Devleti lokma tarifini Araplar tarafından öğrenmiştir. Bunu kanıtlayan araştırmalar yapılmıştır. Bulunan sonuçlara bakıldığında Arapların Anadolu halkına öğrettiği ortaya çıkmıştır. Lokma kelimesinin de kökeni zaten Arapçadır. Arapça lukma kelimesi evirilerek lokma kelimesine dönüşmüştür. El-Bağdadi tarafından 13.yüzyılda uzun uzun lokma tarifi verilmiştir. Bu kaynakta gösteriyor ki kesin olarak lokma tarifi Arap halkından Türk halkına geçmiştir.

Osmanlı zamanında yaşayan insanlar hoşgörülü ve dayanışma içindedir. Bunun kanıtını bütün kitaplar yazar ve diğer ülkeler de bunu bilir. Detaylı olarak ayrıntıya inildiğinde ortaya birçok neden çıkar. Bu nedenlerden belki de en önemlisi hayır lokmasıdır. Hayır amacıyla yapılan lokma önemli bir ayrıntıdır. Ama hayır lokmasını döken lokmacı da önemlidir. Lokmacı sıradan biri değildir. Saygı duyulan, el üstünde tutulan ve herkesten yaşça büyük biridir. Büyük olmasının sebebi yıllardır kapı kapı gidip lokma dökmesi olabilir. Lokmacı lokmayı dökerken dualar eder. Dua ile yapılan hayır lokmaları herkese dağıtılır ve herkesin ağzı tatlanır.

hayirlokmasi.com.tr adresini ziyaret ederek lokma siparişi verebileceğiniz gibi 0530 060 80 60 numaralı hattan hızlıca sipariş verebilirsiniz.

Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber