Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 15 Ağustos 2016 - 10:48 Yorum: 0

Hayvan popülasyonu sorununa bilimsel çözüm

Çankaya Belediyesi, Başkent'in en büyük sorunu olan sokak hayvanı popülasyonunda Ankara Üniversitesi ile birlikte hareket ederek, kısırlaştırmada Avrupa...

Hayvan popülasyonu sorununa bilimsel çözüm

Çankaya Belediyesi, Başkent'in en büyük sorunu olan sokak hayvanı popülasyonunda Ankara Üniversitesi ile birlikte hareket ederek, kısırlaştırmada Avrupa standartlarında uygulamaya geçecek.

Çankaya Belediyesi, yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. Belediyenin Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile imzaladığı protokol, sokak hayvanı popülasyonunu en aza indirmek için hayvanlara uygulanacak laparoskopik yöntemle kısırlaştırma çalışmalarını içeriyor. Yılda ortalama 8 yavruya sahip olabilen bir dişi köpek, yavrular arasında hiç ölüm olmadığı takdirde 6 yılın sonunda 531 bin 441 köpek nüfusuna dönüşebiliyor. Türkiye'de uygulanan geleneksel kısırlaştırma yöntemini kullanan Çankaya Belediyesi, bu yöntem ile yılda yaklaşık 2 bin köpeği kısırlaştırabiliyordu. Geleneksel yöntemde köpek için ağrılı geçen tedavi süresi laparoskopik uygulamada yüzde 65 oranında azalıyor, ameliyat süresi ise 60 dakikadan 7-8 dakikaya düşüyor. Laparoskopik yöntemin tüm bu avantajları ile Çankaya Belediyesi hem hayvan refahını artıracak hem de yıllık kısırlaştırma sayısını iki katına çıkaracak.

Başkent'te sayısı yaklaşık 80 bine ulaşan ve bunun 25 bininin Çankaya'da yaşadığı bilinen sokak hayvanlarının kısırlaştırmasında bir diğer önemli nokta ise geleneksel yöntem ile kısırlaştırmanın ancak 8 ayı geçmiş köpeklere uygulanıyor olmasıydı. Laparoskopik yöntem ile artık 8 aylıktan daha küçük köpeklere de kısırlaştırma yöntemi uygulanabilecek.

Yeni yöntemle Çankaya Belediyesi'nin sokak hayvanları sayısının her geçen gün artması sorununa özel bir çözüm üretilmiş olacağını dile getiren Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Anıl Sevinç, "Ankara Üniversitesi ile yaptığımız bu ortak çalışma ile sokak hayvanı popülasyonu sorununa ciddi bir çözüm üretmiş olacağız" dedi.

Ağustos ayı içerisinde başlayan laparoskopik yöntem için temin edilen cihazlar Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nin uzman hocaları tarafından detaylı bir şekilde anlatıldı. Doç. Dr. Halit Kanca, Çankaya Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde görevli veteriner hekimlere "Temel Veteriner Ultrasonografi" konulu bir eğitim sunumu gerçekleştirdi. Takip eden ikinci çalışmada ise Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oytun Okan Şenel ve Dr. İrem Ergin tarafından "İnhalasyon Anestezisi Temel Eğitimi" verildi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber