Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 02 Ağustos 2014 - 11:28 Yorum: 0

Hayvanat Bahçesi'nin "dev kediler"i kavurucu sıcakta gölette serinliyor

Bursa Hayvanat Bahçesi'nin yeni konukları olan iki Sibirya kaplanı, ziyaretçilerden ilgi görüyor

Hayvanat Bahçesi'nin 'dev kediler'i kavurucu sıcakta gölette serinliyor

BURSA (AA) - HALUK YÜKSEL - Dünyanın en büyük ve güçlü kedi türü olarak bilinen Sibirya kaplanlarından "Victor" ve "Finca", Almanya'dan Bursa Hayvanat Bahçesi'ne getirildi. Kavurucu ağustos sıcağından olumsuz etkilenen "dev kediler", gölette yüzerek serinliyor.

Victor ve Finca, dev patileri ve 300 kilograma yaklaşan ağırlıklarıyla kısa sürede hayvanat bahçesinin gözdesi haline geldi. Aşırı sıcaklarda sık sık hortumla su sıkılan, kavun, karpuz ve buz kalıpları içindeki meyveli dondurmalarla serinletilen tesisin diğer sakinlerinin beslenme anları da ziyaretçilerden ilgi görüyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliğine üye Bursa Hayvanat Bahçesi'ne, Almanya'daki iki ayrı tesisten kısa süre önce getirilen birer erkek ve dişi Sibirya kaplanı, adaptasyon süreci geçiriyor.

"Amur kaplanı" olarak da bilinen ve yaklaşık 3 ay sürecek uyum sürecinde dış barınağa dönüşümlü alınan hayvanlar, daha sonra aynı mekanı paylaşacak.

Dünyanın en büyük ve güçlü kedi türü sayılan, iri patileri ve yaklaşık 300 kilogramlık cüsseleriyle kısa sürede hayvanat bahçesinin maskotu olan kaplanlar, Bursa'daki sıcak günlerini, uyuyarak ve serinlemek için gölette yüzerek geçiriyor.

Aşırı sıcaklarda sık sık hortumla su sıkılan, kavun, karpuz ve buz kalıpları içindeki meyveli dondurmalarla serinletilen diğer hayvanlar da özellikle hafta sonlarında ziyaretçilerin ilgisiyle karşılaşıyor.

- "Ev sahibi olduklarını hissetmeleri lazım"

Bursa Hayvanat Bahçesi'nde görevli veteriner hekimlerden Hatice Karakuzulu, kaplanların, tesisteki ilk birkaç haftayı kapalı barınaklarında uyuyarak geçirdiğini söyledi.

Bu sürecin, yeni evlerini algılayıp sahiplenmeleri için gerekli olduğunu ve şu anda hiçbir stres ya da sıkıntıları bulunmadığını belirten Karakuzulu, şöyle konuştu:

"Şimdi onları dönüşümlü olarak dış barınaklarına alıştırıyoruz. Dış alana alışıp sakinleşmeleri gerekiyor. Çünkü her kareyi gezerken hakim olmaları ve kendi alanlarını işaretleyerek ev sahibi olduklarını hissetmeleri lazım. Her ikisi de bu duyguyu yaşayıp tam yerine oturduktan sonra bu sefer Victor ve Finca'yı bir araya getireceğiz ve ikisi bir arada inşallah daha mutlu olacak."

Karakuzulu, kaplanların uyumu bakımından Bursa'nın ikliminin iyi olduğunu aktardı.

Barınakları, yaz veya kış aylarına göre uygun koşullar oluşturarak hazırladıklarını dile getiren Karakuzulu, "Kaplanlar genelde ormanlık alanda yaşar, mutlaka serinlemek için gölete ihtiyaç duyar. Burada hem bolca gölgelik sağlayan ağaç, sıkıldıkları ya da serinlemek istedikleri zaman da yüzebilecekleri göletimiz var" ifadesini kullandı.

Ziyaretçilerin, söz konusu barınak için bir ayrıcalığı bulunduğunu kaydeden Karakuzulu, onların kaplanları yüzerken görebildiğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber