Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 17 Nisan 2014 - 15:03 Yorum: 0

"Hayvancılık Sektörü Doğu Anadolu Bölge Değerlendirme Toplantısı"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Kayhan: "Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi, Güneydoğu Anadolu Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi'nin uygulandığı kalkınma bölgesi illerinde besilik hayvan desteğine işletmeye hayvan başın

'Hayvancılık Sektörü Doğu Anadolu Bölge Değerlendirme Toplantısı'

ERZURUM (AA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, "Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi, Güneydoğu Anadolu Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi'nin uygulandığı kalkınma bölgesi illerinde besilik hayvan desteğine işletmeye hayvan başına 500 liraya kadar destek vereceğiz" dedi.

Kayhan, Erzurum'da bir otelde düzenlenen "Hayvancılık Sektörü Doğu Anadolu Bölge Değerlendirme Toplantısı"nda Doğu Anadolu Bölgesi gıda ve tarım ve hayvancılık il müdürleri ile bir araya geldi.

Türkiye'nin 2007-2008 yıllarında çok ciddi bir tarımsal kuraklık süreci yaşadığını ifade eden Kayhan, "Girdi tedarikinde önemli dar boğazlar yaşandı. Ciddi manada hayvan kesimleri, anaç kesimleri oldu. 2010 yılında da arz açığından kaynaklı et fiyatlarında bir istikrarsızlık dönemi yaşandı ve hemen akabinde de önemli oranda ithalatla da vatandaşımızın kırmızı et ihtiyacı karşılandı. Son 1,5 senedir Türkiye bütün kırmızı et üretimini kendi potansiyelinden üretmekte, ithalat hiç yapmamaktadır" diye konuştu.

Kayhan, tarımda kuraklık riskinin hayvancılığa belli bir üretim döneminden sonra çok ciddi şekilde yansıdığını belirterek, bu yıl da Türkiye'nin belli bir bölgesinde meteorolojik kuraklık yaşandığını, son alınan yağışlarla bu risklerin azaldığını söyledi.

İki ay önce ekonomi yönetimine bir sunum yaptıklarını anlatan Kayhan, şunları kaydetti:

"Bölgenin yegane sektörünün hayvancılık olduğunu, hayvancılık dışında diğer sektörlerde gelişim olmadığını, bakanlığımızın desteklerinden faydalanma oranının bölgede çok düşük olduğunu tespit ettik. Bunun nasıl teşvik edilebileceği yönünde tartışmalar yaptık ve bir neticeye vardık. Fransa'da etçi ırkların yaşadığı coğrafyada yaptığımız gözlemde 30-35 kilogram doğum ağırlığındaki bir buzağının 9'uncu ayda geldiği canlı ağırlık 400 kilogram. Bölgeyi incelediğimizde burada 30-35 kilogram doğan bir buzağı 9'uncu ayda 150-170 kilogram geliyor. Ot verimi, bakım, beslenme yönünden farklar var. Bir de genetik bir farklılık var. Burada amacımız bölge hayvancılığının fiziki altyapısını iyileştirmek, meraları ıslah etmek, ahır şartlarını iyileştirmek, daha sonra da genetik kapasitesini yükseltmek. Bu önlemlerle hem üreticimizin kazanmasını sağlayacağız hem Türkiye'nin birçok bölgesine besilik materyal temin eden Doğu Anadolu'da bu üretimi yaygınlaştırmak suretiyle bu büyük besi işletmelerimizin de talebini karşılamış olacağız."

Hayvancılıkta dışa bağımlılığı çok riskli gördüklerini vurgulayan Kayhan, Müslüman bir ülke olan Türkiye'nin kendi arzını kendi üretimiyle tedarik ettiğini, talep artışı olduğunu, Türkiye'nin de üretimini güçlendirmesi gerektiğini belirtti.

Doğu Anadolu Bölgesi'ne özgü yeni destekler geliştirdiklerini ifade eden Kayhan, şöyle devam etti:

"Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi, Güneydoğu Anadolu Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi'nin uygulandığı kalkınma bölgesi illerinde besilik hayvan desteğine işletmeye hayvan başına 500 liraya kadar destek vereceğiz. Ayrıca damızlık hayvan alımına hibe desteği vereceğiz. Ahırların tadilatına yüzde 50 hibe desteği vereceğiz. Sürü yöneticisi istihdamına yılda 5 bin liraya kadar destek vereceğiz. Bu Destekleme Kararnamesi yayımlandı. Bu bölgedeki toplantımızın amacı, uygulama tebliğini hazırlarken ildeki uygulayıcılarımızın görüşünü almak, desteklemelerde çiftçilerimizin desteklere erişimini sağlayacak tedbirleri geliştirmek ve kırsaldaki teklifler üzerine mevzuat hazırlamaktır.

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

- "Şap Enstitüsü'ne sabotajdan şüpheleniyoruz"

Kayhan, toplantı sonrasında bir basın mensubunun "Şap Enstitüsü'ne yapılan sabotajdan sonra bakan aşıların bozulmadığını açıkladı. Bu aşılar önümüzdeki dönem kullanılacak mı?" şeklindeki soruya, Şap Enstitüsü'nde Şubat ayında bir sabotajdan şüphelenildiğini belirterek, gerekli soruşturmaların yapıldığını söyledi.

Aşılarda bozulma olmadığını, o süreçte jeneratörün devreye girdiğini anlatan Kayhan, "Enstitüde enerji kesildiği kesin. Hatta jeneratörün de bağlantısı kesilmiş ama bir yedek jeneratör var o bilinmediği için kesilmemiş. Mevsim de kış olduğu için aşılarda bir bozulma olmadı. Zaten onların laboratuvar analizleri yapıldı. Aşılar kullanılıyor. Bağışıklık düzeyi son derece iyi. Aşılama dönemimiz başladı. Şap Enstitümüz son yılların en kaliteli aşısını üretti. Şapta bir strateji değişikliği oldu. Koruyucu gücü artırıldı. Çok denendi ve şu anki şap aşısı dünyada örnek bir aşı. Bizim kendi enstitümüz geliştirdi" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber