Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
16:34 Başkan Bozbey, "İnegöl mobilyasını dünyada tanıtmak hepimizin sorumluluğudu...16:32 Hizan’da ‘Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümen Seçimi’ yapıldı16:31 CHP Genel Başkanı Özel memleketi Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde halka seslend...16:31 Çocukların kullanıldığı müstehcen görüntüleri yayınlayan şahıs tutuklandı16:30 Ambulans helikopter 11 yaşındaki çocuk için havalandı16:30 OMÜ’de yapay zeka, dijitalleşme ve veri alanlarında 6 yeni program açılacak16:29 Beşiktaş: "Kulübümüz, 2022-23 sezonundan bu yana Futbol A Takımımızın kadro...16:28 3 günlük Afrika tozu esareti sona erdi: Şehir yeniden göründü16:26 Tarsus Gastronomi Merkezi, şehrin gözde merkezi haline geldi16:22 Naftalinle kaplanmış paketten esrar çıktı16:20 Zabıtalara yakalanan dilenci: "İlacımı alacaktım, beni bir daha buraya yorm...16:20 Mısır, ateşkes anlaşması için İsrail’e heyet gönderdi16:19 Feci kaza kamerada: Kaldırımda yürürken hayatından oldu16:19 Jandarmadan uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı16:18 Edirne’de üniversite öğrencilerinden Gazze’ye destek protestosu16:18 MSB: "Azerbaycan’da Türk-Rus Ortak Merkezi görevini tamamlamış ve faaliyetl...16:18 Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak16:17 Tahliye kararı verilen Nihal Candan’ın hastaneye yatışı yapıldı16:15 TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İsrail’in zulmü karşısında söylenecek sözlerin ner...16:14 Paris 2024 Olimpiyat Oyunları heyecanına 3 ay kaldı
Güncel 08 Mart 2015 - 18:23 Yorum: 0

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, Diyarbakır'da

Figen Yüksekdağ, Diyarbakır'da düzenlenen ve farklı ülkelerden çok sayıda kadının da yer aldığı, "Dünya Kadın Yürüyüşü"ne katıldı

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, Diyarbakır'da

DİYARBAKIR (AA) - HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ: "Bu yıl el ele verip, kaderimizi yeniden yazacağız. Şiddetin, ayrımcılığın, kadın katliamlarının olmadığı, Özgecanların katledilmediği, her gün üç kadının öldürülmediği yeni bir yaşamı kadınlar inşa edecek" dedi.

Yüksekdağ, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Özgür Kadınlar Kongresi öncülüğünde, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) desteğiyle gerçekleştirilen  "Dünya Kadın Yürüyüşü"ne katıldı.

DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, İmralı görüşmelerine katılan Ceylan Bağrıyanık, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve 11 ülkeden çok sayıda kadın ile Şeyh Said Meydanı'nda bir araya gelen Yüksekdağ, buradan İstasyon Meydanı'na kadar yürüdü. 

Ceylan Bağrıyanık'ın Abdullah Öcalan'ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için gönderdiği mesajı okumasının ardından konuşan Yüksekdağ, bu yıl bütün dünya kadınlarının Rojava'daki kadın devrimi nezdinde yeni bir çağa "merhaba" dediğini belirtti. 

Yüksekdağ, 21. yüzyılın kadın devrimi çağı olduğunu, bu çağda kadının köleleştirilemeyeceği, eşitsizliğe ve adaletsizliğe mahkum edilemeyeceğini savunarak, "Bin yıllardan bu yana ezilme, kölelik çizgisi dayatılan kadınlar, savaşmayı direnmeyi ve kazanmayı öğrendiler. Rojava'da, Kobani'de, Şengal'de kazandılar. Artık bütün dünyadaki bu erkek egemen sömürgeci yapının karşısında direnen, birbirine sahip çıkan ve zafer kazanan bir kadın devrimi çizgisi var" şeklinde konuştu.

"Artık bu yeni çağda kadınlar, asla, şiddeti, katledilmeyi ve bir kadın kırımını kabul etmeyecekler. Cumhurbaşkanının dediği gibi 'kadınlar erkeğe emanet' değil. Kadınlar özgürlük davalarına emanet. Biz birbirimize emanetiz" diyen Yüksekdağ, tüm dünya kadınlarının özgürlüğü ve geleceği için Mezopotamya topraklarında el ele verdiklerini belirtti.

- "Yeni bir yaşamı kadınlar inşa edecek"

"Artık, Mezopotamya topraklarında güneş kadınlar için doğuyor, direniş ve devrim kadınlar için büyüyor. Bu devrimi, ilerleyişi hiçbir güç durduramayacak. Bu güneşi hiçbir karanlık boğamayacak" ifadelerini kullanan Yüksekdağ, şunları dile getirdi:

"İster bu karanlık IŞİD kılığında çıksın karşımıza, ister bütün zalim ve sömürgeci orduların üniformalarına bürünsün. Kadınlarımızın o başında poşuları ve direniş giysileriyle, rengarenk mücadeleleriyle ortaya koyduğu büyük azim ve irade bütün karanlık orduları yerle bir edecek. Kobani'de olduğu gibi söküp atacak."

Yüksekdağ, "Bu yıl el ele verip, kaderimizi yeniden yazacağız. Şiddetin, ayrımcılığın, kadın katliamlarının olmadığı, Özgecanların katledilmediği, her gün üç kadının öldürülmediği yeni bir yaşamı kadınlar inşa edecek" diye konuştu.

- 7 Haziran'daki genel seçimler

Yüksekdağ, şunları dile getirdi:

"Yeri geldiğinde özgürlüğümüzü hiç kimseye, bu erkek egemen düzene emanet etmeden dövüşmeyi de bileceğiz, bu meydanlarda el ele verip siyasetin meydanına yürümeyi, koşmayı da becereceğiz. Siyasi iktidar 'evinizde oturun 3 çocuk yapın' diyor. Bu kadınlar asla ve asla bu iktidarı dinlemedi ve dinlemeyecek. Kadınlara, 'siyasetin merkezine yürümeyin' deniyor. Bunu asla dinlemedik ve dinlemeyeceğiz. Bu seçimde de karşımıza çıkarılan tüm barajları biz kadınlar aşacağız."

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak da, IŞİD zihniyetinin Kobani'de yenildiğini ifade ederek, tüm dünyada da yenileceğini savundu.

- "Özgecan'ı katleden zihniyeti lanetlemenizi istiyorum"

"Kadına yönelik IŞİD zihniyeti nerede karşımıza çıkarsa çıksın, ona karşı en güçlü direnişi sergileyeceğiz. Buradan, Özgecan'ı, Medine'yi katleden zihniyeti güçlü bir şekilde lanetlemenizi istiyorum" dilen Kışanak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Artık geri dönüşümü olmayan kesintisiz bir kadın devrimi süreci başladı. Bu kadın devrimini Kürdistan'a, Ortadoğu'ya ve tüm dünyaya yaymak biz kadınların görevidir. El ele vereceğiz, kadın örgütünü büyüteceğiz ve Rojava'daki kadın devrimini tüm dünyayla buluşturacağız. Dünyanın dört bir yanında, Filistin'de, Pakistan'da, Afganistan'da, İran'da direnen kadınlara selam olsun."

Daha sonra DBP Eş Genel Başkanı Ayna ve HDP Milletvekili Irmak da birer konuşma yaptı.

Yürüyüşe katılan kadınlar ellerinde öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Arslan'ın fotoğraflarını taşıdı.

Abdullah Öcalan'ın ablası Fatma Öcalan'ın da katıldığı etkinlik, konserle devam etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber