Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 07 Mart 2015 - 17:08 Yorum: 0

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, Mardin'de

Figen Yüksekdağ, Nusaybin ilçesinde düzenlenen farklı ülkelerden çok sayıda kadının yer aldığı, "Dünya Kadın Yürüyüşü"ne katıldı

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, Mardin'de

MARDİN (AA)  - HDP Eş genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Çözüm ve barış sürecini geleceğe taşımak için yine kadınların barışın öncüsü olarak görev üstlenmesi gerekiyor. Kadınların öncülüğünde barışı, çözümü, eşitliği ve adaleti kazanacağız" dedi.

Yüksekdağ, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Özgür Kadınlar Kongresi öncülüğünde, DBP'li belediyelerin desteğiyle Nusaybin ilçesinde gerçekleştirilen  "Dünya Kadın Yürüyüşü"ne katıldı.

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Şırnak Milletvekili Selma Irmak, İmralı görüşmelerine katılan Ceylan Bağrıyanık, Nusaybin Belediye Başkanı Belediye Eş Başkanı Sara Kaya ve 11 ülkeden çok sayıda kadınla Mitanni Kültür Merkezinde bir araya gelen Yüksekdağ, buradan Sabri Başköy caddesi istikametinden Mor Yakup Mahallesindeki Suriye sınırına kadar yürüdü.

- "Kadın devrimi bütün dünya kadınlarına armağan edildi"

Yüksekdağ, burada yaptığı konuşmada, Nusaybin'den tüm dünya kadınlarına özgürlüğün, direnişin ve kadın devriminin selamını gönderdiklerini belirterek, bu topraklarda tarihinde ilk kez bir kadın devrimi yaşandığını savundu.

"Sınırlarla parçalamaya, bölmeye çalıştıkları bu topraklarda Rojava devrimi, tarihin bir kadın devrimi olarak bütün dünya kadınlarına armağan edildi. Bu devrim tüm dünya kadınlarına ezilmenin ve ikinci sırada görülmenin dışında, 'devrim' gibi bir seçenek olduğunu gösterdi" diyen Yüksekdağ, şunları dile getirdi:

"Tüm dünya kadınları eğer bu yürüyüş için bu toprakları seçtiyse bu büyük kadın devriminin ürünüdür. Rojava'da gerçekleştirilen bu büyük kadın devrimi bütün dünya kadınlarının devrimine açılan büyük bir kapıdır."

- IŞİD'ın saldırıları 

IŞİD'ın Irak ve Suriye'de gerçekleştirdiğini saldırılara da değinen Yüksekdağ, "Şengal'de Ezidi kadınları ölümle, tecavüzle, işkenceyle, sürgünle ve köle pazarlarında satarak teslim almaya çalışan gerici, saldırgan, yok edici bir zihniyete ve yürüttüğü barbarca saldırılara karşı tarihsel ve çok şanslı bir kadın isyanı başlatıldı" diye konuştu.

"Bölgede köleliğe mahkum edilmeye çalışılan kadınların kurtuluşu için büyük bir zafer elde edildi" ifadesini kullanan Yüksekdağ, şöyle dedi:

"Bugün Kobani'de, Şengal'de o kadın kahramanların öncülüğünde bir mücadeleyi, kazanıma götürdüysek, Türkiye'de de bunu başaracağız. Bugün 8 Mart arifesinde İstanbul'dan Nusaybin'e kadar sınırları tanımayan kadınların kavgası ve sevdası geleceği belirleyecektir. İşte bu özgürlük kavgasıdır, özgürlük sevdasıdır. Kadınlar artık bütün sınırları çiğneyip geçtiler. Bakın karşımızdaki sınırlar bizim için hiçbir anlamı kalmamış, sadece bir korkuluktur. Bu demir tellerin tam arkasında bizim gibi kol kola, yürek yüreğe vermiş kadınlar var. Bu sınırlarla bizi bölmeyi, parçalamayı başaramadı, asla da başaramayacak."

- Çözüm süreci

Yüksekdağ, önemli bir süreçten geçildiğini vurgulayarak, önemli bir eşikte olunduğunu kaydetti.

"Çözüm ve barış sürecini geleceğe taşımak için yine kadınların barışın öncüsü olarak görev üstlenmesi gerekiyor. Kadınların öncülüğünde barışı, çözümü, eşitliği ve adaleti kazanacağız" diyen Yüksekdağ, kadının barış için direnme çizgisini 8 Mart vesilesiyle yeniden üstlendiklerini kaydetti.

Yüksekdağ, "Önümüzdeki dönemde kadınların barış ve çözüm için direnme çizgisi tüm Ortadoğu, Mezopotamya ve Türkiye'de adil, demokratik, eşitlikçi bir barışın da önünü açacak, bize yeni zaferler kazandıracak" şeklinde konuştu.

- 7 Haziran'daki genel seçimler

Yüksekdağ, 7 Haziran'daki genel seçimlerde kadınların eşit temsiliyet iradesini en ileri noktaya taşıyacaklarını belirtti.

2015 yılının kadın devrimi yılı olacağını savunan Yüksekdağ, "Kadınlar eşit temsiliyetle bu düzen siyasetinin, karanlık, erkek egemen, ayırımcı siyasi çizgisine karşı büyük bir kazanıma imza atacak" dedi.

Daha sonra Ceylan Bağrıyanık, Abdullah Öcalan'ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için gönderdiği mesajı okudu.

Etkinlik konserle devam etti.

Sınırın Suriye tarafında da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendiği görüldü.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber