Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 19 Aralık 2014 - 11:28 Yorum: 0

Hediyelik eşyada "yerli malı" modası

İzmir'de açılan Hediyelik Eşya Günleri'nde Uzak Doğu ülkelerinden gelen hediyelik ürünlerin payındaki azalmaya karşılık yöresel kültürlere dayalı yeni tasarımlar yoğun talep görüyor

Hediyelik eşyada 'yerli malı' modası

İZMİR (AA) - TOLGA ALBAY - Uzak Doğu ülkelerinden ithal edilen sağlığa zararlı ayakkabıların gündeme gelmesi hediyelik eşyada da tercihleri değiştirdi. Geçmişte büyük oranda ithal malların satıldığı İzmir Hediyelik Eşya Günleri organizasyonunda bu yıl stantların büyük bölümü yerli ürünlere ayrıldı.

Bu yıl 240 firmayla 25'incisi düzenlenen Souvenir Hediyelik Eşya Günleri, yeni yıl öncesi sevdiklerine hediye almak isteyen vatandaşların uğrak noktası oldu. Her yıl hediyelik ürünlerde tüketici tercihleri ve moda akımlarının izlenebildiği fuarda, bu yıl yöresel ürünler yoğun ilgi görüyor.

Türkiye'nin çeşitli illerinden gelerek stant açan firmalar, yöresel kültüre dayalı yeni tasarımlara sahip hediyelik eşyalarla ziyaretçileri çekmeye çalışıyor. Keçeden yapılan giyim ürünleri, ipekli dokumalar, doğal taş tasarımları ve yöresel takı ürünlerine ilişkin stantlar önünde oluşan kalabalıklar dikkati çekiyor.

Fuarla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan organizatör firmanın genel müdürü Osman Gencer, bir kaç yıl öncesine kadar hediyelik eşya denilince Uzak Doğu ülkelerinden gelen ürünlerin anlaşıldığını, sektörde bu ürünlerin payının çok yüksek olduğunu ancak sonraki yıllarda bu ürünlerin payının gerilemeye başladığını belirtti.

Bu sürecin fuarda da gözlendiğini, tüketicinin artık kalitesiz Uzak Doğu ürünlerini kullanmak istemediğini ifade eden Gencer, şunları kaydetti:

"İnsanlar artık bir kez kullanılıp çöpe atılacak ürünlere para vermek istemiyor. Uzak Doğu malları Türkiye pazarına girmeye başladığı dönemde bu ürünler orijinal ve farklı bulunuyordu. Sonraki yıllarda insanlar sıkılmaya başladı. Bunun üzerine son dönemde kamuoyunda oldukça fazla işlenen bu ürünlerin sağlığa zararları da etkili oldu. 5 yıl öncesine kadar fuarımıza katılan stantların neredeyse tamamında Uzak Doğu'dan ithal ürünler satılırken bugün bu pay yüzde 20'lere geriledi. Bunun en büyük nedeni tüketici tercihlerinin değişmesidir."

Türkiye'nin hediyelik eşya üretimi konusunda çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu, yöresel değerlerin ticari ürün haline getirilmesi halinde dünya çapında iddialı olunabileceğini anlatan Gencer, tüketici talebinin yöresel ürünlere kaymasıyla yöresel ürünler de de yeni tasarımların göze çarpmaya başladığına değindi.

-Ev hanımlarının tasarımları

Sektörde büyük firmaların yanı sıra artık evinde hediyelik eşya üreten ev hanımlarının dahi farklı tasarımlara yöneldiğine işaret eden Gencer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu durum hediyelik eşya fuarındaki stantlara da yansıyor. Geçmişte hepimizin sıradan bulduğu bazı yöresel ürünler yeni tasarımlar sayesinde yeniden moda olmaya başladı. Çoban abası yapımında kullanılan keçelerden üretilen giysiler ve aksesuar ürünleri, ahşaptan yapılma ilginç tasarımlara sahip mutfak eşyaları ve oyuncaklar, ipek el dokuma eşyaları, cam ve kristal oymalar, doğal taşlardan üretilen aksesuar ve mücevher ürünleri ve bakır ürünleri artık fuarın en gözde stantları haline geldi. Katılımcıların yüzde 60'ı Anadolu'nun farklı bölgelerinden geliyor. İnsanlar hediyelik eşya alırken o yörenin kültürünü de tanıma imkanı buluyor." 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber