Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Kültür 30 Eylül 2014 - 12:58 Yorum: 0

"Hekimoğlu", Karadeniz'in ilk operası oldu

Karadeniz yöresine ait sevilen türkü "Hekimoğlu", Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından operaya dönüştürüldü

'Hekimoğlu', Karadeniz'in ilk operası oldu

SAMSUN (AA) - Karadeniz yöresine ait sevilen türkü "Hekimoğlu", Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından opera eserine dönüştürüldü.

Asıl adı "Hekimoğlu İbrahim" olan, mertliği, dürüstlüğü, yardımseverliği ve yiğitliği ile adına türkü yakılan halk kahramanı Hekimoğlu için yazılan eser, opera sahnesinde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Karadeniz Bölgesi'nin ilk operası olduğu belirtilen Hekimoğlu operasının tanıtımı Samsun Devlet Opera ve Balesi binasında yapıldı.

Eserin orkestra şefi Tolga Taviş, fazlasıyla global bir kavram olduğunu belirterek, "Biz Türk halkının tanıdığı operatik ve dramaturji anlamında sahnelemeye uygun en belirgin hikayenin 'Hekimoğlu' olduğunu düşündük. Çünkü bütün Türk halkı türküden dolayı tanıyor Hekimoğlu'nu" dedi.

Bundan hareketle hikayeyi incelediklerini dile getiren Taviş, hikayedeki en insansı ögeleri alıp insana ait olgularla işleyerek bir hikaye ortaya çıkardıklarını anlattı.

Taviş, çoğunluğun opera sanatının batı kültürüne ait olduğunu bilindiğine dikkati çekerek, "Bu, çok yanlış. Biz opera sanatını Türk seyirciler olarak bambaşka bir kültüre ait olarak tüketiyoruz. Bu, yanlış bir ortak kanı. Bunun da en güzel kanıtı bu tarz eserler. Bizim amacımız halka, 'bizim hikayemizden, bizim folklorumuzdan da bir opera çıkabiliyormuş ve ne kadar etkileyici, çok etkilendik' dediklerini görmek. Türkiye izleyicisini bu global statüye çıkarmak" şeklinde konuştu.

- Karadeniz'den çıkan hikaye dünyaya tanıtılacak

Operanın uluslararası bir sanat olduğunu vurgulayan Taviş, şunları kaydetti:

"Tiyatroyu düşünecek olursak bir İngiliz oyununu Türkiye'de sahnelemek söz konusu olabilir fakat bir Türk oyununu İngiltere'de veya  Amerika'da sergilemek çok istisnai bir durum. Çünkü tiyatro yazıldığı ülkenin normlarına göre şekillenen bir şey ve çok zorlarsanız ancak enternasyonel bir boyuta ulaşabilir. Opera öyle değil. Opera içinde müzik barındırdığı için dünyanın her yerinde sahnelenebilecek bir enternasyonel sanat örneği. Biz lokal Samsun ve Karadeniz hikayesini, Karadeniz folklorüne dair bir hikayeyi opera sanatıyla buluşturarak nasıl ölümsüzleştiririz, nasıl bütün dünyada bunu global sanat marketine sunabilirizin çabası içindeyiz.''

Eserin rejisörü Figen Ayhan ise sahneleyecekleri dünya prömiyerinin tam anlamıyla bir iyi-kötü çatışması olduğunu ifade etti.

Eserde kötülüğün aslında iyiliği yenmiş gibi göründüğünü anlatan Ayhan, "Fakat nihai olarak Hekimoğlu'nun kendi halkı tarafından kahramanlaştırılarak, aslında iyi olanın, adalete inananın ölümsüz olduğuna, daima yaşayan bir efsane olduğuna dair bir yorum var eserin içinde. Oyundaki bütün ölümlerin arkasında doğrunun ve iyinin ölümsüzlüğüne dair bir yorum var" diye konuştu.

Bertan Rona da hazırlık aşamasında Hekimoğlu'nun ve türkülerde anlatılan hikayenin yaşandığı Fatsa ilçesinin Yassıtaş köyüne gittiklerini  ve orada araştırma yaptıklarını belirterek, eserde insani özü ön plana çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.

Dekor tasarımı Çağda Çitkaya'ya ait eserin dünya ve Türkiye promiyerinin 18 Ekim Cumartesi günü saat 20.00'de Samsun Devlet Opera ve Balesi sahnesinde yapılacağı belirtildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber