Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23:30 8. kattan düşen 1.5 yaşındaki bebek hayatını kaybetti23:26 "Dağ-Der Bayramlaşma Danışığı" coşku ile kutlandı23:21 BM Soruşturma Komisyonu, İsrail’i 7 Ekim olaylarına ilişkin soruşturmayı en...23:20 İzmir’de dehşet: Biri 8 kez bıçakladı, diğeri ateş etti23:19 Beytüşşebap’ta Altındağları “Geçici özel güvenlik bölgesi” ilan edildi23:12 THY EuroLeague: A. Efes: 64 - Virtus Bologna: 6723:11 Gürcistan’da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısı protestosuna polis...23:00 FETÖ üyesi eski emniyet müdürü Fethiye’de yakalandı22:57 Dev gemi iskeleye böyle çarptı22:57 İngiltere Başbakanı Sunak’tan Netanyahu’ya itidal çağrısı22:56 Sırbistan’da yakalanan kardeş katili, getirildiği İzmir’de tutuklandı22:55 Yol kapatma tartışmasında başkana saldırmaya kalktılar22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Öğretmen atamaları fazla uzamayacak yakında bir mik...22:13 İspanya Başbakanı Sanchez: "İspanya Filistin’in BM’ye tam üye olması için ç...22:13 Başkan Özçelik, borç bakiyesi ve gelir gider dengesi afişini belediye binas...22:11 Manisa’da trafik kazası: 1 yaralı22:10 Borrell: “(İran’ın İsrail’e saldırısı) Uçurumun eşiğinden uzaklaşmak zorund...22:09 BM, Filistinliler için 2,8 milyar dolarlık bağış çağrısı yapacak22:08 Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne Mustafa Çakır getirildi22:08 Kanala düşen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti
Sağlık 18 Ağustos 2014 - 12:14 Yorum: 0

Hem stres nedeni hem nedeni stres

Adnan Menderes Üniversitesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Şendur, strese neden olan saç dökülmesine yine stresin yol açabildiğini söyledi.

Hem stres nedeni hem nedeni stres

Neslihan Şendur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hanımların ve erkeklerin günümüzdeki en ciddi kozmetik sorunları arasında yer piyasa saç dökülmesinin, çok aşırı düzeyde strese sebep olduğunu bildirdi.

Saçlarda derinin birtakım bölgelerinde metal nakit büyüklüğünde oluşan saç dökülmesinin yanı paradigma yaygın biçimde dökülmenin oluştuğunu söz eden Şendur, buna stresli dönemlerin yanı paradigma ateşli hastalıklar, uzun süren incelme rejimlerinin de yol açabildiğini söyledi. 

Stresli bir olaydan haftalar sonra saçların yer yer veya yaygın şekilde dökülmesinin sık görülen bir hal olduğunu anlatım eden Şendur, 'Stres ile tetiklenmiş olan saç dökülmesini denetim altına almak zor ve çoğu süre tıbbi bir müdahale gerektirir' dedi.

Şendur, sıhhatli bir saç derisi kılının ortalama ömrünün yaklaşık 4-5 sene olduğunu da dile getirerek şunları söyledi:

'Yaşlanma ve hormonal değişiklikler erkeklerde, tane döngüsü, gebelik, emzirme yahut menopoz hanımlarda saç dökülmesine sebep olan öteki yaygın sebepler içinde yer alıyor. Stres, bilhassa belirtilen faktörler ile birleşirse oluşturucu olarak saç dökülmesinin şiddetini artırıyor. Kişinin saçlarını farkında olmaksızın kıvırması, sürekli şekilde saç derisinde tıpkı yeri kaşıması, çekiştirmesi gibi alışkanlılar kısmi yahut tam olarak kelliğe yol açabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için çoğu süre psikiyatri müdahalesi gerekir.'

Kadınlarda genç, beylerde ileri yaşlarda görülüyor

Saç dökülmesinin bir başka şeklinin de beylerde görülen 'olağan kellik' olduğunu söyleyen Şendur, bu durumdaki erkeklerde saç dökülmesinin kalıtsal olduğunu, ayrıca erkeklerde saç kaybının hormonlarla da ilişkisinin bulunduğunu belirtti.  

Kadınlarda da erkeklerdekine benzer biçimde saç dökülmesi görülebileceğini lakin hiç bir süre beylerde bulunduğu bunun şeklinde saçlarının tümünü kaybetmeyeceğini anlatım eden Prof. Dr. Şendur, 'Kadınlarda erkeklerden daha geç yaşta saç kayıpları görülür. Kadın ve erkekte saçların kaybı konusunda farklılıkların yanısıra benzerlikler de olabilir. Örneğin, her iki cinste de saç dökülmesinin şiddeti, genler ve cinsiyet hormonları ile ilişkilidir' diye konuştu.

Stresi hayatınızdan çıkarın

Stresin, iş ve ailevi sorunlardan da kaynaklansa mutlaka çözüm üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Şendur, 'Sebebi ne olursa olsun, stresin üstesinden gelmeyi denemek gerekir. Stresten kaynaklanan saç dökülmesini, stres nedenlerini hayatınızdan çıkarmanız ile bağlantılıdır. Unutulmamalı ki, ortalama her gün 50 ile 150 tel arası saç dinlenme evresindeyken dökülmektedir' ifadesini kullandı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber