Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 18 Eylül 2014 - 12:04 Yorum: 0

Her aileden en az bir kişi ilk yardım eğitim alacak

Türk Kızılayı Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu, "Her aileden en az bir kişinin ilk yardım konusunda eğitim almasını hedefliyoruz" dedi.

Her aileden en az bir kişi ilk yardım eğitim alacak

Türk Kızılayı Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu, şu an durumu hazırda 22 ilde 26 ilk katkı eğitim merkezi ile 100 binden çok ilk destekçi ve 2 bine yakın da ilk katkı eğitmeni yetiştirildiğini bildirdi.

Hacettepe Üniversitesinde düzenlenen '5. Ulusal İlk Yardım Sempozyumu'nda konuşan Güllüoğlu, sırf ilk katkı konusunun değil tıpkı sürede afet ve acil durumlarında da ilk yardımın çok aşırı mühim olduğunu söyledi.

Güllüoğlu, ilk katkı konusunda Türk Kızılayının katkısının ne bulunduğu ve daha çok neler yapılabileceğinin farkında olduklarını belirterek, sempozyum sayesinde istişareler yapacaklarını dile getirdi.

Türk Kızılayı şekilde bilhassa 1999'da meydana gelen Marmara depreminden sonra ilk yardımın standardizasyonu konusuna daha çok ciddiyet verildiğini vurgulayan Güllüoğlu, 'Şu an durumu hazırda 22 ilde 26 ilk katkı eğitim merkezi ile 100 binden çok ilk destekçi ve 2 bine yakın da ilk katkı eğitmeni yetiştirildi' ifadesini kullandı.

Güllüoğlu, söz konusu 26 eğitim merkezinde 230'dan çok ilk katkı eğiticisinin Türkiye'nin oldukça çok noktasında halka ulaşmaya çalıştığına dikkati çekerek, bunun aslında bir cemiyet hizmeti olduğunu kaydetti.

'Sadece ilk yardımla çözülecek olgu değil'

İlk Yardım Yönetmeliği kapsamında bütün büro ve ofislerde ilk katkı eğitiminin mecbur bir duruma geldiğine yer veren Güllüoğlu, şunları söyledi:

'Biz bunu bir üste daha taşıyıp her aileden en az bir insanın ilk katkı konusu için eğitim almasını hedefliyoruz. Ülkemizde kazalar, afetler maalesef bizi etkiliyor, bu vaziyet bizim için bir gerçek. Buna dair de önlemlerimizi almamız lazım. Kaza ve afetler gerçekte tek başına sırf ilk yardımla çözülecek bir olgu değil. Bu bir zincirin nihai neticesi şekilde yaralanmalar ve ölümler ortaya çıkıyor. Ancak en azından o zincirin bir halkası bulunan ilk yardımın eksikliğini gidermek, bu zinciri kıracak bulunan noktalardan biri olacaktır.'

Güllüoğlu, bu vesileyle kurumlararası işbirliğinin çok aşırı mühim olduğunu belirtti.

Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Uğur da afet ve kazaların maalesef Türkiye'de çok sayıda meydana geldiğini anlatım etti.

İlk katkı konusu için lüzumlu bilgi ve donanıma yurt şekilde sahip olunması gerektiğine belli eden Uğur, Hacettepe Üniversitesindeki ilk katkı hazırlıklarının Amerikan kuruluş tarafından üç yılda bir denetlendiğini anlattı.

Uğur, bu kuruluştaki kişilerle kaza ve afetlerdeki güvenlik kültürü konusu için toplantı yaptıklarını dile getirdi.

Ülke şekilde her süre ilk katkı için hazır olunması gerektiğine belli eden Uğur, kazaları da giderici tedbirlerin alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber