Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 16 Kasım 2015 - 14:26 Yorum: 0

Her gün bir çay kaşığı tarçın

Sağlıklı ve dengeli beslenmek şüphesiz herkes için çok önemli ama diyabet hastalığında ise ayrı bir önem taşıyor.

Her gün bir çay kaşığı tarçın

Diyabette beslenme tedavisinin ilk amacı kan şekerinin kontrolünü sağlamak yani kan şekeri düzeyini normal ya da normale yakın sınırlarda tutmak. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet UzmanıMelike Şeyma Deniz, düşük glisemik indeks yani düşük şeker yükü, yüksek posa, kaliteli yağ ve kaliteli protein içerikleriyle öne çıkan besinleri anlattı;

- Koyu yeşil yapraklı sebzeler;Ispanak, lahana, karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler düşük enerjileri ve yüksek posa içerikleri ile diyabetli bireylerin mutlaka tüketmesi gereken bir besin grubudur.

- Tarçın; Yapılan araştırmalar günde bir çay kaşığı tarçının kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

- Balık;Kaliteli protein kaynağı olan balık aynı zamanda Omega 3 yağ asidi içermektedir. Omega 3 diyabeti olmayan bireylerde insülinin işlevini arttırarak diyabete karşı koruma sağlamaktadır.

- Yoğurt;Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma; günde 1 kase yoğurt tüketmenin tip 2 diyabet riskini yüzde 18 azalttığını ortaya koyuyor.

- Turunçgiller;Amerikan Diyabet Birliği özellikle C vitamini kaynağı olması ve zengin posa içeriği ile öne çıkan turunçgillerin tüketilmesini önermektedir.

- Yulaf; Yulaf içerdiği beta glukan isimli posa sayesinde kan şekerinin hızla yükselmesinin önüne geçerek kahvaltı veya ara öğün alternatifi olarak değerlendirilebilir.

- Armut;Armut düşük glisemik indeks ile diyabetli bireylerin tüketmesi gereken bir meyvedir. Düşük glisemik indeks, kan şekerini hızla değil yavaş yükseltmek anlamına gelir. Günün herhangi bir ara öğününde bir orta boy armut yiyebilirsiniz.

- Badem, fındık, ceviz; Yapılan bilimsel bir çalışmada, 450 birey sekiz hafta süreyle izlenmiş ve badem, fındık, ceviz tüketen bireylerin üç aylık kan şekeri ortalaması anlamına gelen HbA1c, açlık kan şekeri, açlık insülini değerlerinde olumlu etki gözlenmiştir.

http://www.milliyet.com.tr/

Haber Kaynağı: Milliyet
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber