Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
14:53 Yalova’da 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulye tohumu dağıtıldı14:51 TCMB: “Enflasyonda Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu...14:51 CHP Bitlis Belediye Başkan Adayı AK Parti’ye geçti14:50 Başkan Sandıkçı: "Bu yıl da üniversiteyi yeni kazanacak olan tüm öğrenciler...14:49 Sultangazili Çocuklar Sertaç Abi ile cami buluşmalarında bir arada14:48 Başdeğirmen: "8 bin 500 metrekare alana modern bir Engelsiz Gençlik ve Yaşa...14:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Temmuz’ ayında emekli maaşlarını masaya yatıracağız...14:46 Bakan Özhaseki: "Yapmamız gereken afetlere karşı dirençli şehirler oluşturm...14:43 Çemişgezek’te yaban keçileri ilçe merkezine indi14:43 ABD’den Kuzey Kore’nin silah programını destekleyen 6 kişiye yaptırım14:42 Karaman’da seçim güvenliği toplantısı14:42 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: “Havalimanı-Halkalı metrosunu önümüzd...14:40 Kayseri’de trafik denetimi: 18 bin 898 araç denetlendi14:40 Kahramanmaraş’ta "6 Şubat Deprem Şehitleri Anıtı" yapıldı14:39 Akaryakıtın sızdığı Sapanca Gölü’nden sevindiren detaylar: "Su içilebilir"14:37 Belekoma Tayfa ihtiyacı sahibi 120 haneye ulaştı14:35 Diyarbakır’da okul temizliği yapan 14 öğrenci zehirlendi14:34 Beyaza bürünen "Nemrut’un Develeri" görsel şölen oluşturdu14:32 Bayram Taşkın: "Bu enkazı ancak güçlü bir hükümet ayağa kaldırabilir”14:31 Malatya’da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı
Sami Er
Sağlık 17 Ekim 2016 - 14:08 Yorum: 0

Her iki bacakta ağrı, felç habercisi olabilir

Bel ve bacak ağrıları başta fıtık olmak üzere pek çok rahatsızlığı işaret edebiliyor.

Her iki bacakta ağrı, felç habercisi olabilir

Bel ve bacak ağrıları başta fıtık olmak üzere pek çok rahatsızlığı işaret edebiliyor. Her iki bacakta meydana gelen ağrının nedeni ise "Dar kanal'. Erken önlem alınmayan bu rahatsızlık felçle sonuçlanabiliyor.

Bacak ve bel ağrısı deyince akıllara ilk önce bel fıtığı geliyor. Ancak bu ağrılar damar hastalıkları dahil pek çok farklı hastalığa da işaret edebiliyor. Bacaklarda her iki tarafta aynı anda oluşan ağrı ise "Dar Kanal'ı işaret ediyor. Teşhisi genellikle bel fıtığı ile karışan ve tedavisi geciken "Dar kanal'da ise felç gelişme olasılığı yükseliyor.

Çoğu zaman yaşlanmaya bağlı olarak omurganın yıpranması ile ortaya çıkan "Dar kanal" rahatsızlığının çeşitli sebeplerden dolayı erken yaşlarda da görülebileceğini ifade eden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Kaya, "Dar kanal omurgamızdaki yıpranma nedeniyle oluşur. Dolayısıyla yaşlanma en önemli nedenidir. Ancak bazen genetik faktörlere, yüksek glisemik diyet ya da aşırı karbonhidratlı diyet gibi beslenme şekillerine, sigara ve alkol gibi alışkanlıklara bağlı olarak erken yaşlarda görülebiliyor. Erken yaşlarda görülmesinin bir diğer önemli nedeni de yaşam tarzımızdaki çevresel faktörler. Rutubetli ortam, ağır işlerde çalışma bunların başlıcalarıdır. Yıpranma sonucu omurgadaki diskler bozulmaya, kemik dokuda çıkıntılar oluşmaya, bağ dokusunda kalınlaşmalar ve yırtılmalar oluşmaya başlayarak içerisinden geçen omurilik kanalını daraltıp omuriliği sıkıştırmaya başlar" dedi.

Dar kanal bel ve boyun fıtığı ile karışabiliyor

Dar Kanal rahatsızlığının bel ve boyun fıtığı ile karıştırılabildiğine ve felç riski taşıdığına değinen Prof. Dr. Alper Kaya, "Dar kanal da bel fıtığı da omurgamızdan çıkıp bacaklarımıza ya da boyun bölgesinde kollarımıza giden sinirleri sıkıştırdığı için neredeyse aynı şikayetlere neden olurlar ve MR çekilmeden ikisinin ayırımını yapmak zordur. Yani bel fıtığında da dar kanalda da bel ve bacak ağrıları olur, uyuşukluk olur, bacaklarda kuvvetsizlik olur. Boyun fıtığında da her ikisinde kol ağrıları, kollarda güçsüzlük ve uyuşukluk olur. Yalnız dar kanalda genelde şikayetler boyunda problem varsa her iki kolu, belde problem varsa her iki bacağı birden etkiler. Ayrıca ağrı ve uyuşukluk yürümeyle artar dinlenmekle genelde geçer. Fıtıkta ise şikayetler genellikle tek kolda ya da belde problem olduğunda tek bacağı tutar. Fıtıkta şikayetler sürekli vardır ve dinlenmekle genellikle kesilmez. Fıtık genellikle tek mesafeyi tutar, dar kanal birden fazla mesafeyi ilgilendirir. Fıtık her yaşta olabilir, dar kanal çok nadir konjenital formlar dışında yaşlıların hastalığıdır. Dar kanalda genellikle dinlenmekle geçen fıtıkta ise hiç geçmeyen şikayetler vardır. Dar kanalda tedaviler zamanında gerçekleşmezse felç gelişme olasılığı artmaktadır" dedi.

Önce egzersiz ve fizik tedavi, olmuyorsa ameliyat

Dar Kanal rahatsızlığında tedavi sürecinde dikkat edilmesi gerekenlere değinen Prof. Dr. Alper Kaya, "Bu hastalığın basit formlarında ve başlangıçta ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, egzersizler, fizik tedavi gibi yöntemlerle tedavi yapılır. İlerleyen dönemlerde bu tür tedavilerden fayda görmeyen ve muayenede fonksiyon kaybı gözlenen hastalarda ameliyatla tedavi yöntemleri devreye girer. Ameliyatta en son varılan tedavi yöntemi sorun hangi bölgedeyse boyunda ya da belde mikroskop altında omurilik kanalının tam olarak rahatlatılması işlemi yapılır. Bu işlemi takiben eğer hekim gerekli görürse sorunun bulunduğu boyun ya da bel bölgesinde titanyum vidalar ile (halk arasında platin diye bilinir) omurgayı destekleyici sabitleme işlemi yapılarak ameliyat bitirilir. Bu ameliyat eğer doğru hastada, tecrübeli bir cerrah tarafından yapılırsa yüz güldürücü sonuçlar verip bir daha nüks etmesini engelleyebilir. Ameliyat olan yerden tekrarlama olasılığı yoktur, ancak çok nadiren uzun dönemde, ameliyat bölgesine komşu omurga aralığından yeni daralmalar gözlenebilir ve bu bölgenin de yeniden ameliyat edilerek sisteme dahil edilmesi gerekebilir. Ameliyat sonrası kilo almamak, çok ağır yükler altına girmemek ve egzersizleri yapmak dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardır" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber