Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 21 Eylül 2017 - 09:33 Yorum: 0

Her şey kızıl geyik yavrusunun dünyasının aydınlanması için

Afyonkarahisar'da gözleri doğuştan kataraktlı olan 2 aylık Umay ismindeki kızıl geyiğin bir gözüne başarılı bir operasyon uygulanırken, diğer gözüne...

Her şey kızıl geyik yavrusunun dünyasının aydınlanması için

Afyonkarahisar'da gözleri doğuştan kataraktlı olan 2 aylık Umay ismindeki kızıl geyiğin bir gözüne başarılı bir operasyon uygulanırken, diğer gözüne ise yaklaşık 1 ay sonra yapılacak ameliyatın ardından geyiğin sağlığına kavuşacağı belirtildi.

Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde dağda otlayan koyun sürüsünün peşine takıldıktan sonra çoban tarafından fark edilen kızıl geyik yavrusunun, çobanın ihbarı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri tarafından teslim alındığı belirtildi. Umay ismi verilen kızıl geyik ardından Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veterinerlik Fakültesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne götürülerek burada sağlık kontrolünden geçirildi. Geyiğin burada yapılan muayenesinde gözlerinin ikisinde de doğuştan katarakt olduğu ve sadece ışığı algıladığı ancak göremediği tespit edildi. Bunun üzerine geyiğin sağlığına kavuşması için ameliyat kararı alındı. Ancak yeni doğduğu için ameliyatı kaldıramayacağı düşünülen sevimli hayvan yaklaşık 2 ay beklenerek dün ameliyat edildi. Ameliyatı AKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamuran Pamuk öncülüğündeki bir ekip üstlendi.

"Türkiye'de geyiklerde bildiğim kadarıyla ilk defa bir katarakt ameliyatı yapacağız"

Anestezinin ardından ameliyata alınan Umay'ın ilk operasyonu başarılı geçerken ameliyatın ardından Doç. Dr. Kamuran Pamuk yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Geyiklerde Türkiye'de bildiğim kadarıyla ilk defa bir katarak ameliyatı yapacağız. Görülmesi oldukça nadir olan bir hastalık, kedi köpeklerde rutin olarak yapılmakta ama yaban hayatında vahşi hayvanlarda ilk defa karşılaştığımız bir vaka. Her iki gözde de var. Her iki gözde de kataraktımız var. Öncelikle tek gözünü daha sonra da diğer gözünü yapacağız. İki farklı yöntemle yapılıyor. Halk arasında bilinen lazer yöntemi ve veteriner cerrahide sıklıkla kullandığımız "ekke" diye iki yöntemimiz var bunlardan birini kullanacağız. Yaklaşık 2 ay önce geldi bu vaka bize. Katarakt ameliyatı için uygun şartların oluşmasını bekledikten sonra operasyona karar verdik. Tek göz ile başlayacağız ilk etapta sağ taraftaki ile daha sonra sol taraftaki gözünün ameliyatı yapılacak. Yüzde 60 civarında başarı şansımız var. İyi bir ameliyat olacağını ve bundan sonra da göreceğini tahmin ediyorum."

Geyik yavrularına özel uygun metotlarla hem biberon hem de diğer gıda malzemeleri ile beslenen Umay'ın diğer gözünün ise yaklaşık 1 ay sonra ameliyat edileceği kaydedildi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber