Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 19 Aralık 2014 - 17:33 Yorum: 0

Her zaman mazlumların yanında olduk

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Katar'ın bugüne kadar hiç ayrı düşmediğini belirterek, "Her zaman dayanışma içerisinde dünya mazlumlarının yanında olduk" dedi.

Her zaman mazlumların yanında olduk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye ve Katar bugüne kadar hiç ayrı düşmedi. Her zaman yanında olduk, herzaman dayanışma bünyesinde olduk ve herzaman da dünya mazlumlarının yanında olmayı yanında paydamız şekilde belirledik. Bundan sonraki süreçte gene bu kararlılığımızı tıpkı biçimde sürdüreceğiz' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkiye'ye meslek ziyaretinde bulunan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından, mutabık kalınan konulardaki anlaşmaların imza törenine başkanlık ettiler ve matbuat açıklamasında bulundular.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti bünyesinde askeri işbirliği anlaşması, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Katar Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Haman Ali Al Attiyah vasıtası ile imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti bünyesinde Yüksek Stratejik Komite kurulmasına ait yanında mutabakat da Erdoğan ve Temim tarafından imza altına alındı.

İmza töreninin arkasından açıklamada olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'değerli dostum, kardeşim' diye hitap ettiği Katar Emiri Şeyh Temim’i Türkiye’de ağırlamaktan iri memnuniyet duyduğunu söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şeyh Temim ile lazım kafa başa gerekse heyetlerarası görüşmelerde Türkiye - Katar arasındaki ilişkinin sürecini ele aldıklarını, bugüne kadar gelinen yeri siyasi, ekonomik ve ticari bölgede verimlilik açısından değerlendirdiklerini, ati dönemdeki hedefleri ve atılacak adımları konuştuklarını anlattı. 

Görüşmelerde askeri bölgede neler yapabileceğinin de gündeme geldiğini anlatım eden Erdoğan, iki memleket bünyesinde imzalanan askeri işbirliği anlaşmasının da bu görüşmelerin neticesi olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, askeri alandaki anlaşmayla ati çağda iki ülkenin yanında yapabileceklerinin açık ve net şekilde ortaya konulduğunu belirtti.

Şeyh Temim ile imza altına aldıkları Yüksek Stratejik Komite kurulmasına yönelik mutabakat zaptının önemine gösteren Erdoğan, 'Bu konuda, bundan sonraki süreçte, lazım bakanlarımızın gerekse Emir ve Cumhurbaşkanı şekilde aramızdaki ilişkileri fazla aşırı daha detaylı, fazla aşırı daha değişik biçimde sürdüreceğiz ve atacağımız adımlar geleceğe yönelik her iki ülkenin de lazım ulusal, lazım bölgesel, gerekse uluslararası bazda neler olabileceğinin bir teminatıdır' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı görevleri esnasında Arap ve İslam dünyası ile atılan müspet adımlar olduğuna vurgu yaparak, 'Bu adımlarda Türkiye ve Katar bugüne kadar hiç ayrı düşmedi. Her zaman yanında olduk, herzaman dayanışma bünyesinde olduk ve herzaman da dünya mazlumlarının yanında olmayı, yanında paydamız şekilde belirledik. Bundan sonraki süreçte gene bu kararlılığımızı tıpkı biçimde sürdüreceğiz' diye konuştu.

Şeyh Temim ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde Irak, Suriye, Filistin, Libya, Tunus ve Kıbrıs’taki haberleri ele alma olanağı bulduklarını izah eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konulardaki çalışmaların da kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki memleket arasındaki ticari faaliyetlere de değinerek, şöyle konuştu:

'Ülkemizin oldukça çok yatırımlarında, bundan sonra Katarlı iş adamlarının Türkiye’ye yönelik kararlı adımlarını görüyoruz. Katar’ın bu noktadaki iradesini fazla aşırı açık, net görüyoruz. Bundan ötürü da memnuniyetimizi anlatım etmek isterim. Türk işadamlarının da Katar’da bugüne kadar 15 milyar dolarlık bir yatırımının olduğunu ele aldığımızda, Katar yönetiminin ne kadar işadamımıza, girişimcilerimize sıcak baktığını göstermesi bakımından bu da ciddiyet arz ediyor. Şu anda aramızdaki ticaret hacmi bizleri tatmin eder noktada değil, henüz ortalama şekilde 600 milyon dolar civarında. İstiyoruz ki burada milyar dolarları inşallah konuşmaya başlayayım, Bu ticaret hacmini buralara çıkartabilirsek bu fazla aşırı fazla daha iyi olacak, güzel olacak. Bugün atılan imzalar Türkiye-Katar arasındaki süreci fazla aşırı daha üretken kılacak imzalardır. Bu imzaların da ülkelerimiz için, halklarımız için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.'

Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim, açıklamalarının arkasından tokalaşarak matbuat mensuplarına poz verdi.

Basın toplantısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Ahmet Demirok ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın katıldı.

Muhabir: Kadir Karakuş

ETİKETLER: Her , zaman , mazlumn , yanındak
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber