Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 21 Ekim 2014 - 21:03 Yorum: 0

Hesap verilmesi gerekliliği ortaya çıktı

BM Genel Sekreteri Ban, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin, Gazze'deki yıkımın büyüklüğü, orantılılık konusunda derin sorular bırakmış ve hesap verilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır" dedi.

Hesap verilmesi gerekliliği ortaya çıktı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen 'Ortadoğu'daki gelişmeler ve Filistin sorunu' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Gazze'ye yaptığı ziyarete ait bilgiler vererek, 'Gazze'de acil insani katkı için 414 milyon dolar, kısa süreli toparlanma için 1,2 milyar dolar ve yine inşa için de 2.4 milyar dolar kaynağa gereksinim var' dedi.

Gazze'de 100 binden çok bireyin evsiz kaldığını, 50 bininin BM okullarında barındığını kaydeden Ban, nüfusun kocaman bölümünün elektrik ve sudan yoksun olduğunu dile getirdi.

 Kışın yaklaşmakta olduğunu da hatırlatan Ban, 'Gazze'de kilometrelerce süren toptan bir yıkım gördüm. Sivillerin sığındığı ve saldırılar esnasında bombalanan BM kampını ziyaret ettim. Orada, kardeşleri bu saldırılar esnasında ölen ve kendisi de ayaklarını kaybederek tekerlekli sandalyeye mahkum olan bir gençle tanıştım' diye konuştu.

İsrail Ordusu'nun BM yerleşkelerine yapılan saldırıları ve bu saldırılarda oldukça çok sivilin hayatını kaybetmesi olaylarına ait 'yapacağı derinlemesine soruşturmaların sonuçlarını sabırsızlıkla beklediğini' kaydeden Ban, 'Gazze'deki BM yerleşkelerine yapılan saldırılarda aşırı sayıda sivilin ölmesi ile bu yerleşkelerde silah bulunması olaylarını soruşturmak için müstakil bir tahkikat komisyonu kurmayı planlıyorum' dedi.

'Orantısızlık var, adisyon sorulmalı'

Ban Ki-mun, Gazze'den İsrail'e yönelik füze atışlarının da kabul edilemeyeceğini belirterek, 'Bu roketler yalnızca daha çok acı getirmiş öteki da bir neticesinde olmamıştır. İsrail'in roketler nedeni ile duyduğu güvenlik kaygılarını tam olarak anlıyorum fakat Gazze'deki yıkım ve tahribatın büyüklüğü, orantılılık meselesinde derin sorular bırakmış ve adisyon verilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır' diye konuştu.

Türkiye'nin Gazze'ye elektrik sağlamak için gemi önerisinden memnuniyet duyduğunu da kaydeden Ban, bunun Gazze'nin yaralarının sarılması için misal bir gayret olduğunu vurguladı.

'Kutsal mekanlardaki sınırlamalar endişe verici'

Ban, konuşmasında İsrail'in illegal yerleşim ünitesi kurma projelerine da değinerek, 'Uluslararası yasa bu konu için açık: İsrail'in yerleşim ünitesi kurma planları gayrı yasal ve iki devletli çözüm çabalarına zararlı. İsrail Hükümeti'ne bu eylemlerden art adım atması çağrısı yapıyorum' dedi.

Ban, konuşmasında Kudüs'teki mukaddes mekanlara girişlerin tek taraflı şekilde kısıtlanması ve provokasyonlar nedeni ile de önemli endişeler duyduğunu dile getirdi.

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur da BMGK'da yaptığı konuşmada, BM Genel Sekreteri Ban'a, Gazze'yi de içine alacak biçimde Filistin'e yaptığı ziyaret ettiği için teşekkür ederek, BM Güvenlik Konseyi üyelerinden de Gazze'deki yıkımı yerinde görmeleri için Filistin'i ziyaret etmelerini istedi.

Muhabir: Mustafa Keleş

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber