Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 18 Ağustos 2014 - 14:14 Yorum: 0

Hiçbir şekilde kabul edilemez

Dışişleri Bakanlığı, Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddiaları konusunda, "Dostlar ve müttefikler arasında bu tür uygulamalar hiçbir şekilde kabul edilemez" açıklamasını yaptı.

Hiçbir şekilde kabul edilemez

Dışişleri Bakanlığı, Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddiaları konusunda 'İddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde, Almanya bakımından açıklanması gereken vahim bir hal bulunmaktadır. Dostlar ve müttefikler arasında  karşılıklı itimat ve saygının temel olması gereken bir ortamda bu çeşit uygulamalar hiç bir şekilde  kabul edilemez' açıklamasını yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Alman basınında önceki gün Federal İstihbarat Teşkilatı’nın Türkiye'ye yönelik faaliyetlerine ilişkin yer alan iddiaların endişe veren bulunduğu belirtildi. Açıklamada, 'Bu iddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde, Almanya bakımından açıklanması gereken vahim bir hal bulunmaktadır' denildi. 

Dostlar ve müttefikler arasında karşılıklı itimat ve saygının temel olması gereken bir ortamda bu çeşit uygulamaların hiç bir şekilde kabul edilemeyeceği vurgulanan açıklamada, Türkiye ile Almanya içinde tarihsel derinliğe sahip dostluk ve 'müttefiklik ilişkileriyle hiç bir biçimde bağdaşmayan' bu uygulamanın, uluslararası güvenliği ve istikrarı tehdit eden gerçek sınamalarla müşterek mücadeleye ziyan vereceğinin bilinmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Alman basınında yer saha iddialar meselesinde Almanya makamlarının resmi ve tatminkar bir İzah sunması ve iddialar doğru ise bu faaliyetlerin hemen sona erdirilmesi beklenmektedir. Bu konudaki  görüş ve beklentilerimiz bugün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Almanya Büyükelçisi’ne de kuvvetle vurgulanmıştır.'

Alman Der Spiegel dergisi, Alman istihbarat servisi BND'nin hükümet vasıtası ile 2009 yılında kendisine verilen buyruk gereği Türkiye’ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetlerini yürütmeye devam ettiğini yazmıştı.

Dinleme ve istihbarat faaliyetleri hakkındaki iddialar üzerine Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber