Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:24 Sınav günü gürültü kirliliği yapılmaması yönünde uyarı08:18 Bakan Yerlikaya: “İstanbul’da düzenlenen ‘Mahzen-29’ operasyonlarında organ...08:17 İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, “Gece meydana gelen patlama...08:16 Çizgi kitap kahramanı "Şakrak" Erzincan’da çocuklarla buluştu08:05 İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen...08:03 İzmir’deki silahlı kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti08:02 Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu07:28 İsrail’den İran’a İHA saldırısı06:45 Tokat’ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı06:06 Zorlu Holding binasına silahla ateş açıldı06:03 İzmir’de tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı06:01 İsrail, İran’a füze saldırısı başlattı05:03 Filistin’in BM’ye tam üyeliğini öneren karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi’n...04:48 Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp ka...04:38 Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı04:25 Trump’a yönelik tarihi “sus payı” davasında 12 kişilik jürinin seçimi tamam...03:41 Esenler’de araç içinden havaya ateş ettiği anı sosyal medyada paylaşan şahı...02:50 Bolu’da damat dehşeti: Karısını ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü02:27 Ankara’da 3 aracın karıştığı zincirleme kaza: 3 yaralı02:23 İki aracın çarpıştığı kazada karı koca yaralandı
Güncel 20 Mart 2015 - 13:58 Yorum: 0

HIMSS Türkiye EMRAM Eğitim Konferansı ve Fuarı

Konferansta, bilgi teknolojileri uygulamaları konusunda üstün başarı göstererek yüksek kalitede sağlık hizmetleri sunan ve hasta güvenliğini büyük ölçüde artıran 6 hastanenin ismi açıklandı

HIMSS Türkiye EMRAM Eğitim Konferansı ve Fuarı

ANTALYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci, "2014 Aralık ayından sonra 257 hastane değerlendirmeye alındı, 180'in üzerindeki hastanenin skorları hesaplandı. Bu yıl 6 hastanemizin seviyesinin 6 olduğu belgelendi. Bu dijital dönüşüm bizi, hastalarımız adına mutlu ediyor" dedi.

Antalya'da düzenlenen "HIMSS Türkiye EMRAM Eğitim Konferansında", bu yıl 6 devlet hastanesinin bilgi teknolojileri uygulamaları konusunda üstün başarı göstererek yüksek kalitede sağlık hizmetleri sunan ve hasta güvenliğini büyük ölçüde artıran hasta standardına ulaştığı açıklandı. 

Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Sağlık Bilgi ve Yönetim Sistemleri Birliği (HIMSS Europe) işbirliğinde düzenlenen "Elektronik Tıbbi Kayıt Uyum Modeli (EMRAM) Eğitim Konferansı ve Fuarı", Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde başladı. 

Müsteşar Yardımcısı Birinci, konferans kapsamında düzenlenen basın toplantısında, son 10 yıldır sağlık alanında ciddi atılımlar gerçekleştirildiğini vurguladı.

Türkiye'deki hastanelerde verilen hizmet süreçlerini ölçülebilir hale getirmek amacıyla HIMSS ile yaklaşık 2 yıl önce protokol imzaladıklarını anlatan Birinci, "Tedavi açısından ciddi bir noktaya gelindi ancak bundan sonraki süreçte tedaviyi ölçmek ve süreci çok daha düzgün ve etkin yönetmek gibi bir hedefimiz var. Bu hedef için de sistemin iyi kayıt yapması gerekiyor, bunun olması için de hastanelerimizde kağıdın kalkması gerekiyor" dedi.

Birinci, hastanelerdeki kayıt sistemini dijital ortama taşımak için HIMSS ile çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Bu doğrultuda 2014 yılında 200 hastanenin değerlendirmeye alındığını, 140'ın üzerinde hastanenin ölçümlerinin yapıldığını belirten Birinci, 5 hastanenin HIMSS'deki seviyelendirmeye göre 6 seviyesine çıktığını söyledi.

Birinci, "2014 Aralık ayından sonra 257 hastane değerlendirmeye alındı, 180'in üzerindeki hastanenin skorları hesaplandı. Bu yıl 6 hastanemizin seviyesinin 6 olduğu belgelendi. Bu dijital dönüşüm bizi, hastalarımız adına mutlu ediyor" diye konuştu.

- "Hedef 7 seviyesi"

Birinci, 6 seviyesini, hastaya verilmiş tedavinin doğrulandığı, hangi saatte hangi ilaçların verildiğinin gösterildiği süreç olarak değerlendirdi. Birinci, "Hedefimiz 7 seviyelerine ulaşmak, tamamıyla sıfır kağıtlı hastane yönetimi ve süreçleri tamamıyla izlenebilir hale getirmek" ifadesini kullandı. 

Sistem doğrultusunda yıllar sonra bile hastanın ihtiyaç duyduğunda kendisine ait tüm bilgilere ulaşabilmesi gerektiğinin altını çizen Şuayip Birinci, vatandaş odaklı çalıştıklarına dikkati çekti. Birinci, sahadaki tüm hastaneler dijital ortama geçmediği takdirde ülke genelinde sağlıklı dönüşümün sağlanamayacağının altını çizdi.

Bütün sürecin kaydedildiği ve tedavinin doğru ölçüldüğü bir sistemin tüm hastanelerde gerçekleşmesini hedeflediklerini bildiren Birinci, "HIMSS'teki seviye ortalaması 3, bizim bugün itibarıyla yaptığımız testlerde seviye ortalaması 2,7. İnşallah çok kısa sürede bunu 5 seviyelerine taşımaya çalışacağız. Bu bizim için çok önemli bir hedef" diye konuştu. 

Tedavi sürecinde hekim ve hemşire hatalarının da azalacağına dikkati çeken Birinci, sağlık alanında Türkiye'yi hayranlıkla izleyen ülkeler olduğunu, dijital hastane konusunda da birçok ülkeye öncülük yapmak istediklerini kaydetti. 

- "Türkiye'deki küçük hastaneler Avrupa'dan daha iyi"

HIMSS Başkanı ve Üst Düzey Yöneticisi H. Stephen Lieber, teknolojiyi iyi kullanan hastanelerin çok daha sağlıklı, kaliteli hizmet verdiğini söyledi. Türkiye'deki hastanelerin durumunu değerlendiren Lieber, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki küçük hastaneleri değerlendirecek olursak, Avrupa'nın geri kalan ülkelerindeki hastanelerle kıyasladığımızda gerçekten çok iyi durumda olduklarını ifade edebilirim. Spesifik uygulamalara bakacak olursak, yüzde 75 ila yüzde 95 oranında bu uygulamalarda çok iyi başarı elde edildiğini görüyoruz. Yani Avrupa ile kıyasladığımız zaman Türkiye'deki küçük hastanelerin durumları oldukça iyi."

Sağlık Bakanlığının kayıtların tutulması, dijital ortam konusunda önemli çalışmalar yaptığını anlatan Lieber, Türkiye'nin bu alanda çok iyi performans gösterdiğini, bu alanda tüm ülkelere Türkiye'nin örnek olarak anlatılacağını belirtti. 

- "Amaç, daha hızlı, güvenli, kaliteli hizmet"

Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü M. Mahir Ülgü, 1994 yılında 3 hastanede faturalama süreçlerini kapsayan bilgi sistemi olduğunu, 2004'te bu rakamın 72 hastaneye ulaştığını, 2015 yılında da Türkiye'de kağıtsız hastanenin konuşulur hale geldiğini vurguladı. 

Ülgü, dijital hastane konseptinde daha hızlı, güvenilir, etkili, verimli, kaliteli sağlık hizmetinin sunulmasının amaçlandığını kaydetti. 

- Standardını yükselten 6 hastane

Bilgi teknolojileri uygulamaları konusunda üstün başarı göstererek yüksek kalitede sağlık hizmetleri sunan ve hasta güvenliğini büyük ölçüde artırarak kriterler sıralamasında 6 seviyesini yakalayan hastanelerin isimleri şöyle:

"Giresun Tirebolu Devlet Hastanesi, İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi, Balıkesir Bandırma Devlet Hastanesi, Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi."

Yaklaşık 700 katılımcının yer aldığı, kamu-özel ortaklığı projeleri, sağlık hizmetlerinde bilgi teknolojileri, mobilite, karşılıklı işletilebilirlik standartları, hastanın katılımı, kişiselleştirilmiş tıp ve genetik bilimi konularının değerlendirileceği konferans, yarın sona erecek.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber