Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 29 Eylül 2014 - 11:33 Yorum: 0

Hiperaktivite bozukluğu olan gençlerde "madde bağımlılığı" riski

ESOGÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güleç: "Çocukluğunda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı konulan kişilerin, tedavi edilmediği takdirde ileride uyuşturucu maddeleri kullanmaya eğilimi oluyor"

Hiperaktivite bozukluğu olan gençlerde 'madde bağımlılığı' riski

ESKİŞEHİR (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Bağımlılık Birimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülcan Güleç, çocukluğunda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı konulan kişilerin, tedavi edilmediği takdirde ileri yaşlarda uyuşturucu maddeleri kullanmaya eğilimli olduğunu bildirdi.

Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu konusuna önem verdiklerini ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Söz konusu hastalığın okul öncesi dönemde belirti verse de genellikle okul döneminde öğretmen ve arkadaşlarından gelen şikayetlerle kendini belli ettiğini dile getiren Güleç, "Yaramazlıkla, hiperaktivite bozukluğunu çok iyi ayırmak lazım" dedi.

 Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun çocuğun çok hareketli davranması, dikkatini toplayamaması veya her ikisinin birden baskın olması şeklinde yaşandığını aktaran Güleç, "Ergenliğe girmekle hiperaktivite azalıyor ama dikkat eksikliği baki kalıyor. Biz çocuğa tanı koyuyorsak, ailelere diğer çocuklar gibi olmadığını anlatıyoruz. İçlerindeki enerjiyi yönlendirecek bir alan bulmaları gerektiğini ve dikkat sürelerini arttırıcı, uyarıcı ilaçlar reçete edilmişse mutlaka kullanmalarını söylüyoruz" diye konuştu. 

-"Çocukken hiperaktifti"

Ailelerin bunu bir hastalık olarak kabul etmek istemediklerini belirten Güleç, son yıllarda gençlerin uyuşturucu madde kullanımında artış yaşandığını vurgulayarak, şunları söyledi: 

"Çocuklarını madde bağımlılığı şikayetiyle getiren ailelere bazen, 'küçükken nasıldı' dediğimizde, 'hiperaktifti, doktora götürmüştüm, ilaç vermişti. Bağımlılık yapar diye kullanmamıştım' diyor. Oysa çocukluğunda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı konulan kişilerin, tedavi edilmediği takdirde ileride uyuşturucu maddeleri kullanmaya eğilimi oluyor. Bu kişiler kendi seçtikleri maddelerle iyi olmaya çalışıyorlar çünkü bağımlılık yapan maddeleri 'rahatlatıcı' buluyorlar. Zira kişinin beyni dopamini yükseltme ihtiyacı duyuyor. Kullanması gereken ilaçta bulunan o uyarıcı, rahatlatıcı maddeyi bu kez uyuşturucularda arayabiliyor. Ancak bu geçici rahatlık daha sonra bağımlılığa dönüşebiliyor." 

İlaç tedavisinin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Güleç, "Öte yandan bu kişiler yaramaz, sosyal hayatta veya okulda sevilmeyen çocuk kimliğiyle büyüyorlar. Dikkat eksikliğinden dolayı, eğitim hayatlarında uğradıkları başarısızlıklar, arkadaşlarıyla iletişim kuramamaları, dışlanmaları da yine psikolojik olarak da madde bağımlılığına yöneltebiliyor" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber