Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 25 Mayıs 2016 - 11:23 Yorum: 0

Hipnoz Doğumda Olumlu Sonuçlar Alınıyor

Ankara Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Akupunktur ve Hipnoterapi Ünitesi Uzmanı Prof.

Hipnoz Doğumda Olumlu Sonuçlar Alınıyor

Ankara Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Akupunktur ve Hipnoterapi Ünitesi Uzmanı Prof. Dr. Osman Özcan, dünyanın farklı ülkelerinde doğuma yönelik hipnoz araştırmaları incelendiğinde dikkate değer olumlu sonuçlar alındığını ifade etti.

Prof. Dr. Osman Özcan, hamilelikte ve doğumda hipnoza ilişkin önemli bilgiler verdi. Doğum sırasında kullanılan ağrı kesici, rahatlatıcı ve anestezi uygulama ihtiyacı ne kadar az olursa o kadar iyi olduğunu ifade eden Özcan, "Çünkü kullanılan ağrı giderici, rahatlatıcı ve anestezi oluşturucu ilaçlar ne kadar çok kullanılırsa doğum sürecine ve yeni doğan bebeğe yan etki oluşturma riski de artmaktadır. Bu nedenle hipnoz uygulamasının bu ilaçlara olan ihtiyacı azaltması oldukça önem arz etmektedir. Hipnoz uygulamasının ayrıca bir kısım daha duyarlı kişilerde, ağrı giderici, rahatlatıcı ve anestezi ilaçlarına hiç ihtiyaç bırakmadan da her bir kadında gerçekte var olan, doğumun kendiliğinden rahatlıkla yapılabilme potansiyelini ortaya çıkarmak için yeterli olduğu da görülmektedir" dedi.

Prof. Dr. Özcan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan klinik çalışmalar incelendiğinde hamilelerde hipnoz uygulamalarının genellikle dördüncü aydan itibaren doğuma kadarki zamanda belirli aralıklarla 4-6 seans, 20 dakikak-1 saat arasında değişen sürelerde uygulandığı görülür. Bu seansların içeriğine bakıldığında hipnozla ilgili doğru bilgilendirme ve merak edilen sorulara cevap verme, hoş bir yer imgelemi ve relaksasyon, ağrıdan ayrışma, ağrının uyuşukluğa dönüşümü, zaman algısında değişim, kasılmaların hoş bir hisse dönüşümü ve kendi kendine hipnoz uygulama telkinleri şeklinde olduğu görülmektedir."

HİPNOZA DAİR DİKKAT ÇEKEN ÖRNEKLER

Prof. Dr. Özcan, hipnoz ve doğum ilişkisine dair dikkat çekici şu örnekleri verdi:

"Avustralya'da 2002-2004 yılları arasında 77 hamilede 35. haftadan sonra 4 seans hipnoz uygulamasının etkilerinin incelendiği bir klinik araştırma, 2006 yılında Anesthesia Intensive Care dergisinde yayınlanmıştır. Bu araştırma sonuçları ilk kez doğum yapacak hamilelerde hipnoz uygulanan grupta epidural anestezi oranı yüzde 36 iken, uygulanmayanlarda bu oranın yüzde 53 olduğunu göstermiştir. Bu araştırma ayrıca rahimdeki kasılmaları uyaran oksitosik ilaç kullanma ihtiyacının hipnoz uygulananlarda azaldığını göstermiştir. American Journal of Clinical Hypnosis dergisinde 2007'de yayınlanan diğer bir araştırmada da 50 hamilede beş seans hipnoz uygulanmasının doğumda kullanılan ağrı kesici miktarını, epidural anestezi oranını önemli ölçüde azalttığı görülmüştür. Ayrıca bu annelerin bebeklerinde doğumu takiben yapılan değerlendirmelerde 1. dakika Apgar skorlarının (solunum, nabız, cilt rengi, uyarılara verilen cevap, kas tonusu) daha iyi olduğunu göstermiştir. British Journal of Obstetric Gynaecology dergisinde 1993'de yayınlanan diğer bir araştırma ise, 126 ilk kez doğum yapacak hamilelere uygulanan 6 seanslık hipnoz uygulamasının doğumun başlamasından itibaren doğum süresinin kısalmasını ve kullanılan ağrı kesici ilaç miktarının azalmasını sağladığı gösterilmiştir."

Prof. Dr. Özcan, tüm bu bilgiler ışığında kadın doğum kliniklerinin standart uygulamalarına ilave olarak doğum yapacak anne adaylarının konforunu artırmak için hipnozun oldukça yararlı ve güvenli bir uygulama olduğunun rahatlıkla söylenebileceğini belirtti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
ÇOK OKUNANLAR
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber