Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 30 Mayıs 2016 - 16:38 Yorum: 0

Hızlı Konuşma Sorunu Ve Tedavi Yöntemleri

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Gizem Acar, hızlı konuşma sorunun bir akıcılık bozukluğu olduğunu söyledi.

Hızlı Konuşma Sorunu Ve Tedavi Yöntemleri

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Gizem Acar, hızlı konuşma sorunun bir akıcılık bozukluğu olduğunu söyledi. Kişinin konuşmasında organize olamadığını dile getiren Acar, tedavisi noktasında motivasyon ve farkındalığın önemine vurgu yaptı.

Kişinin konuşma hızı ve oranının normalden fazla olduğundan, konuşma sırasında ses ve hece yutma gibi durumların gerçekleştiğini belirten Acar, "Konuşma sırasında ses ve hece yutma, normal olmayan duraksamalar ve tekrarlarla kesintiye uğrar. Konuşma esnasında ses yer yer incelebilir ya da kalınlaşır, konuşma monotonlaşır, vurgu ve tonlamalar kaybolur. Türkçe vurgu ve tonlamalarla karakterize bir dil olduğu için bu durumda anlaşılırlık oranı daha da düşer. Konuşma organize değildir. Kişi ne söyleyeceğinden ve nasıl söyleyeceğinden tam emin değilmiş gibi görünür" dedi.

HIZLI KONUŞMA SORUNUNUN SEBEPLERİ

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Gizem Acar, hızlı konuşma sorununun nedeninin bilimsel olarak henüz bilinmediğini hatırlatarak, "Yapılan araştırmalar birçok faktörün bir araya gelerek hızlı bozuk konuşma için zemin oluşturduğu üzerinde durmaktadır. Nörofizyolojik etmenler nedenler arasındadır. Hızlı, bozuk konuşması olan ve olmayan bireylerin konuşma esnasındaki beyin aktiviteleri incelendiğinde farklılık olduğu saptanmıştır. Ayrıca genetik faktörler de oldukça etkilidir" ifadelerini kullandı.

TEDAVİ VE TERAPİ YÖNTEMLERİ

Hızlı konuşmanın tedavisi noktasında öncelikle ayrıntılı bir değerlendirme yapılması gerektiğine işaret eden Acar, "Eşlik eden bir dil ve konuşma bozukluğu olup olmadığı saptanır, eğer varsa önce tespit edilen diğer problemler çözülür. Ardından hızlı bozuk konuşma terapisine başlanır. Tedavinin en önemli basamaklarından birisi kişinin konuşma hızıyla ilgili farkındalık kazanmasıdır. Bunun için ses kaydı, süre tutma gibi teknikler, işitsel geri dönüşün geç verilmesini sağlayan DAF cihazları ve hız limiti aşımı uyarısı veren spido-metre cihazlarından faydalanılır. Kişinin konuşmasını planlı ve organize hale getirmek için dil ile anlatım becerileri bir arada çalışılır ve özellikle anlatım sırasında giriş, gelişme ve sonuca dikkat etmesi sağlanır. Terapinin hedeflerinden bir diğeri ise kişinin konuşma esnasında doğru noktalarda durmayı öğrenmesini sağlamaktır. Terapi sonucunda kişi basitten zora doğru konuşma hızını kontrol ederek nefes koordinasyonu sağlamayı öğrenir" dedi.

ÇOCUK VE YETİŞKİNLERDE TERAPİ

Çocukların sorunun tam olarak farkında olmadıkları için terapiye karşı isteksiz olabileceklerine değinen Acar, "Bu nedenle terapide farkındalık oluşturmak büyük önem taşır. Bazı durumlarda da ebeveynler bunun bir konuşma sorunu olduğunun farkına varmayarak; çocuklarının fazla heyecan gibi nedenlerden dolayı hızlı konuştuğunu ve ortada bir sorun olmadığını düşünerek yardım almayı erteleyebilirler. Yetişkinlerde ise terapide daha kolay ilerleme sağlanır. Bunun nedeni yetişkinlerde farkındalık ve motivasyonun daha fazla oluşu ve kişinin kendi isteğiyle bu sorunu çözmeye yönelik adım atmış olmasıdır. Bu nedenle, hızlı bozuk konuşma şikayetiyle konuşma terapisine başvuran yetişkinlerin oranı çocuklara oranla genellikle daha fazladır" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber