Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:39 Mersin’de yasa dışı bahis operasyonu: 5 gözaltı08:24 Sınav günü gürültü kirliliği yapılmaması yönünde uyarı08:18 Bakan Yerlikaya: “İstanbul’da düzenlenen ‘Mahzen-29’ operasyonlarında organ...08:17 İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, “Gece meydana gelen patlama...08:16 Çizgi kitap kahramanı "Şakrak" Erzincan’da çocuklarla buluştu08:05 İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen...08:03 İzmir’deki silahlı kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti08:02 Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu07:28 İsrail’den İran’a İHA saldırısı06:45 Tokat’ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı06:06 Zorlu Holding binasına silahla ateş açıldı06:03 İzmir’de tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı06:01 İsrail, İran’a füze saldırısı başlattı05:03 Filistin’in BM’ye tam üyeliğini öneren karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi’n...04:48 Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp ka...04:38 Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı04:25 Trump’a yönelik tarihi “sus payı” davasında 12 kişilik jürinin seçimi tamam...03:41 Esenler’de araç içinden havaya ateş ettiği anı sosyal medyada paylaşan şahı...02:50 Bolu’da damat dehşeti: Karısını ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü02:27 Ankara’da 3 aracın karıştığı zincirleme kaza: 3 yaralı
Türkiye 10 Ekim 2016 - 18:33 Yorum: 0

Hoca Ahmet Yesevi Ankara’da anıldı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, "Bizi bir araya getiren Ahmet Yesevi'dir, Yunus Emre'dir, Hacı Bektaş-i Veli'dir, Hacı Bayram Veli'dir"...

Hoca Ahmet Yesevi Ankara’da anıldı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, "Bizi bir araya getiren Ahmet Yesevi'dir, Yunus Emre'dir, Hacı Bektaş-i Veli'dir, Hacı Bayram Veli'dir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ahmet Yesevi Üniversitesi işbirliğinde Milli Kütüphane Başkanlığı Konferans Salonu'nda "Vefatının 850'inci yılında Hoca Ahmet Yesevi'yi Anmak ve Anlamak" paneli düzenlendi. Panel öncesinde ressam Tülay Gürses'in hazırladığı "Ahmet Yesevi'den Renkler" isimli resim sergisinin açılışı yapıldı. Açılışı Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Milli Kütüphane Başkanı Zülfü Toman ve ressam Tülay Gürses birlikte yaptı. Serginin açılışında Başbakan Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gönderdiği mesajlar da okundu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman, Hoca Ahmet Yesevi'nin Türk ilim dünyasının, Türk irfan dünyasının en önemli şahsiyetlerinden, Türk kimliğini mayalayan öncülerden, dervişlerden olduğuna dikkat çekerek, "Ahmet Yesevi ile ilgili ne kadar söz söylesek azdır. Ama konuşmaların en güzel olanı en kısa olanıdır. 850'inci yılında onu anmaktan, onun adına sergi açmaktan iftihar ediyoruz" diye konuştu.

"Bizi bir araya getiren Ahmet Yesevi'dir"

"Türk Cumhuriyetleri'nin bağımsızlıklarının 25'inci yılında Türkiye Cumhuriyeti devleti ile inşallah Türk Cumhuriyetleri arasında değil 25 yıl, 250 yıl, bin yıl bu dostluk devam edecektir" diyen Yayman sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü bizi bir araya getiren sadece devletlerimiz ve resmi protokollerimiz değil. Türkiye ile Kızgızistan'ı, Türkiye ile Özbekistan'ı, Türkiye ile Azerbaycan'ı, Türkmenistan'ı gerçekten bütün Türk Cumhuriyetleri'ni bir araya getiren sadece bizim temasımız, sadece bizim gönül dünyamızdaki sıcaklık değil, bizi bir araya getiren Ahmet Yesevi'dir, Yunus Emre'dir, Hacı Bektaş-i Veli'dir, Hacı Bayram Veli'dir."

Oturum başkanlığını Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız'ın yaptığı panele Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zülfikar Güngör, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatçı ve RTÜK uzmanı Dr. Hayati Bice de konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar, Yesevi'nin hayatından kısa anekdotlar anlattı. Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Ahmet Yesevi'ye ilişkin şunları söyledi:

"Zamanını üçe bölüyor Yesevi Hazretleri; birinci diliminde bu kadar nimetleri bize veren Allah'a ibadet ediyor. İkinci diliminde Peygamber Efendimizin " Ya öğrenen ol, ya öğreten ol, ya bunları seven ol, bir dördüncüsü olma ki, helak olursun" hadisinden istinaden öğrenci yetiştiriyor. Üçüncü kısmında ise, alın teriyle kendisinin ve çocuklarının geçimini sağlamak için tahtadan kaşık ve kepçe yontuyor, onu satarak geçiniyor. Siz böyle samimi olduğunuz zaman sadece insanlara değil, kainattaki bütün varlıklara hükmetmiş olursunuz. Yesevi Hazretleri'nin yonttuğu kaşıkları, kepçeleri onun halden anlayan bir öküzü var, öküzü kaşıkların satışını yapıyor. Yesevi Hazretleri yine öğrenci yetiştirmeye devam ediyor. Fuat Köprülü'nün ifadesi ile 909 bin öğrenci yetiştirmiş, ilmik ilmik onları işlemiş. Halden anlayan öküzü onun adına kaşık, kepçe satıyor. Dürüst insanlar, "Yesevi Hoca bizim çocuklarımızı yetiştiriyor ona katkıda bulunalım" diye kaşığı alıyor, yerine parası koyuluyor. Uyanık İnsanlar ise "bu öküz ne anlar" diye kaşığı alıyor, yerine parasını koymuyor. Ama öküz parayı alana kadar onun peşinden takip ediyor, ne zaman ki parayı veriyor onun peşini bırakıyor."

Panel, "Asya'nın Kandilleri: Hoca Ahmet Yesevi" isimli film gösterimi ile sona erdi.

Hoca Ahmet Yesevi Ankara’da anıldı

Hoca Ahmet Yesevi Ankara’da anıldı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber