Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 10 Mart 2015 - 12:08 Yorum: 0

Hollanda'daki evini Çanakkale Müzesi'ne dönüştürdü

Kırklarelili iş adamı Bülent Türker, Çanakkale Savaşı'nda kullanılan 2 bin eseri Hollanda'daki evinde sergilemeye başladı

Hollanda'daki evini Çanakkale Müzesi'ne dönüştürdü

KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Holllanda'da yaşayan Kırklarelili iş adamı Bülent Türker, evini Çanakkale Müzesi'ne dönüştürdü.

Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 yıl önce gittiği Hollanda'da bir bankanın müdürü olarak işe başladığını, daha sonra başarılı bir iş adamı olduğunu söyledi.

Hollanda'da kalıcı bir Çanakkale Müzesi açmak için uzun yıllar çalışmalar yürüttüğünü belirten Türker, Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı dolayısıyla Hollanda'da, Çanakkale Müzesi açmak istediğini vurguladı.

Müze açacak yer bulmakta zorlandığını ifade eden Türker, "Hollanda’da müze yapacak yer bulamadığımdan evimi müzeye dönüştürdüm. Çanakkale ruhunu burada yaşatacağım. İsteyenler, müzeye dönüştürdüğüm evimi gezebilir. Evimde savaşta kullanılan yaklaşık 2 bin eser var" diye konuştu.

Türker, evinde sergilenen eserler arasında, Çanakkale Savaşı'nda kullanılan Türk bayrağı, altın köstekli saat, Fransız ve İngiliz komutanların savaşta kullandığı dürbünler, Fransız komutanın piposu, kılıç, süngü ve silahlar, Fransız dergileri ile gazeteler bulunduğunu vurguladı.

 

- Bulgur pilavı ve üzüm hoşafı ikram edilecek

 

Türker, evini ziyarete yeni açtığını, ilerleyen günlerde ziyarete gelenlere Çanakkale ruhunu anlatmak için bulgur pilavı ve üzüm hoşafı da ikram edeceğini söyledi.

Savaş zamanında asker ve komutanların sadece bulgur, kuru üzüm hoşafı  yiyebildiklerini anımsatan Türker, şöyle devam etti:

"Zengin içerikli bir müze oluşturduk. Müzeyi oluşturabilmek için 20 yıldır bir servet harcadım. Türkiye'de bu müzeyi kurabilmek için birçok belediyeye ve valiliğe müracaat ettim ama beklenmeyen bir ilgisizlikle karşılaştım. Ben de kendi imkanlarımla müzeyi Hollanda'da oluşturdum."

 

- Atatürk'e hediye edilen silahı Türkiye'ye getirmek istiyor

 

Türker, dönemin Arjantin Cumhurbaşkanı Marcelo Turcuato de Alvear tarafından Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edilen ve 2012'de İngiltere'de bir açık artırmada satın aldığı silahı Türkiye'ye getirebilmek için yetkililerden yardım beklediğini söyledi.

Silahın bir tarafında General Mustafa Kemal Paşa, diğer tarafına da Marcelo Turcuato Alvear yazıldığını aktaran Türker, "Silah, Alvear tarafından Türkiye'ye gönderilir ancak bir süre sonra kaybolur. 2. Dünya Savaşı'nda çalındığı düşünülen silah 6 el değiştirir. Bir koleksiyoncu, paraya ihtiyacı olduğu için silahı satmaya karar verir. 2012'de İngiltere'deki açık arttırmaya gittim ve 81 taliplinin arasından silahı satın aldım" diye konuştu.

Türker, satın aldığı silahı, Hollanda'daki evinde çelik kasada sakladığını kaydetti. 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber