Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Asayiş 06 Mayıs 2015 - 10:47 Yorum: 0

HSYK, 146 paralel cezayı affetti

HSYK, Paralel Yapı'nın etkili olduğu dönemde hakim-savcılara verilen cezaları kaldırdı. Cezası kaldırılan 146 hakim - savcı arasında, Ergenekon davalarına da bakan ve sonra emekli olan Köksal Şengün de var

HSYK, 146 paralel cezayı affetti

Paralel Yapı'nın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) etkili olduğu önceki dönemde, hakim - savcılara verilen ve birçok yargı mensubunu emekli olmak zorunda bırakan disiplin cezaları kaldırıldı. Hakim - savcılara verilen disiplin cezalarının affını içeren yasa geçen yıl sonunda yürürlüğe girdikten sonra, HSYK'ya çok sayıda başvuru oldu. Bu başvurular arasında, Paralel Yapı'nın güdümünde hareket etmedikleri için önceki dönemde HSYK tarafından cezalandırılan yargı mensupları ağırlıklı yer tuttu. Başvuruları ele alan kurul, haklarında "yer değiştirme" ve "derece ilerlemesinin durdurulması" kararı verilen 44 hakim - savcıya ceza verilmemesi gerektiğini belirledi. Böylelikle daha önce verilen cezalar "ceza tayinine yer olmadığı" kararı ile kaldırıldı.

SİCİLLERİ DE DÜZELMİŞ OLDU

HSYK'nın bu yolla cezalarını kaldırdığı 44 hakim - savcı arasında dikkat çekici isimler yer alıyor. Kurul, Ergenekon davalarına bakan, başından bu yana soruşturma ve yargılama aşamasındaki usulsüzlüklere dikkat çeken ve o dönemde sanıkların tahliyeleri yönünde oy kullanan İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin eski başkanı Köksal Şengün hakkındaki cezayı kaldırdı. Şengün önceki dönemde HSYK tarafından İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığından alınarak Düzce'ye düz hakim olarak atanmıştı. Bu dönemde kendisine kanser teşhisi konulan Şengün, emekliye ayrılmak zorunda kalmıştı. Yine Ergenekon soruşturmaları sırasında Silivri Cezaevi'nden de sorumlu olan İstanbul Başsavcı Vekili Metin Şentürk, önceki HSYK döneminde Kocaeli'ne düz savcı olarak atanmıştı. HSYK, Şentürk'e verilen cezayı da "cezaya yer olmadığı" gerekçesiyle kaldırdı. HSYK yaptığı inceleme sonunda, önemli bölümü Paralel Yapı ile birlikte hareket etmedikleri için cezalandırılan 102 hakim - savcının dosyalarındaki cezaların da affa uğramasını sağladı. Aralarında Kartal Ağır Ceza Mahkemesi'nin eski Başkanı Ali Nevzat Aygün'ün de bulunduğu 102 hakim - savcının daha üst olan disiplin cezaları, "uyarma" ve "aylıktan kesme"ye dönüştürülerek af kapsamına girmeleri sağlandı. 102 hakim - savcının bozulan sicili de düzeltilmiş oldu. Yapılan incelemelerde 6 hakim-savcının cezalarının düşürülerek af kapsamına alınması talepleri ise esastan reddedildi. 51 yargı mensubunun başvuruları da, "başvurunun zamanında yapılmaması" gibi nedenlerle usulden reddedildi.

Haber Kaynağı: SABAH
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber