Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 02 Ekim 2014 - 12:33 Yorum: 0

HSYK'da hukukçular dışında da üye bulunmalı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, HSYK'da hukukçular dışında da üyelerin bulunmasını önerdi.

HSYK'da hukukçular dışında da üye bulunmalı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, HSYK'da hukukçular dışında da üyelerin bulunması gerektiğini belirterek, 'Fransa'daki yapıda, psikolog, psikiyatrist, sosyolog var. Hep hukukçu olunca, yargıçlar devleti, hakimler hükümetine gidiyoruz. Bundan kurtulmak lazım' dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu, 12 Ekim'de HSYK üyeliği için yapılacak seçimlere ve HSYK'nın yapısına ait AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

 Kuzu, ya muhalefetle birlikte anayasada sadece bu konu hakkında uzlaşma yapmak gerektiğini yada kendilerinin gücü yetmesi biçiminde bu usulde daima bir değişikliğin koşul olduğunu söyledi.

Seçimle gelmelerin, yargıyı politize ettiğini, güvensiz kıldığını anlatım eden Kuzu, vatandaşların,  'hangi gruptandır' benzeri ifadelerin gündeme geldiğini belirtti. Kuzu, 'Bunlar iyi şeyler değil. Belki diğer düşünülememiştir. Siz yaptınız, biz yaptınız benzeri ikide bir ortaya koymak doğru değil. O günün şartları, belki öyle düşünüldü' dedi.

'Gelenlerin tarafsız kalıp kalmamaları'

Kuzu, 12 Ekim'de HSYK seçimlerinden çıkan tabloya saygı duyulacağını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bütün mesele, gelenlerin tarafsız kalıp kalmamaları. Eğer belirgin bir kronik, klik bir ekibin ardından gidiyorsa, yargı bunu kaldırmıyor. O süre yapılması gereken, yeni anayasada daima bu konu önemli meselelerden birisi olmalı.

Avrupa devletleri bu tip organlara cumhurbaşkanlığı, Meclis'in yani seçimle gelen organların aşırı kocaman oranda üye seçmelerini sağlıyor. Genel istek bu. Bazı devletlerde tüm bu işlere bakanlık bakıyor, üst kurul yok, direk bakanlığa bağlı. Almanya, Portekiz buna örnek. Bizde böyle olsun demem.  Bir kurul oluşacaksa, bu kurulun öncelikle adını iyi koymak lazım. Türkiye'de bu kurul çoğunlukla şöyle algılanıyor: Üst kurul değil, sanki burası Yargıtay, Danıştay. Burası ne Yargıtay ne Danıştay. Burası idari bir kurul. Üst kurullar nasıl oluşabiliyorsa, böyle bir bina burada kurulabilir. Üst kurul olduğunda illa hakim gelmesi diye de bir şey yok. Bizde daima 22'si de hukukçu olacak. Fransa'daki yapıda, psikolog, psikiyatrist, sosyolog var. Kurulun ne olduğunu kavramamız lazım. Türkiye'de kurul bilinmiyor, bir mahkeme benzeri düşünülüyor. Mahkeme değil, bu davaya bakmıyor.'

'Bakış açısını değiştirir'

Kuzu, üyelerin geliş yönteminin aşırı iyi belirlenmesi gerektiğini anlatım etti.

Kurulda  hukukçular dışında da üyelerin bulunması gerektiğini kaydeden Kuzu, 'Psikolog, sosyolog gibi. İlla mutlak hukukçu kavramından kurtulmak lazım. Oraya bir mutluluk verir, bakış açısını değiştirir. Kurulun politize olmasını önler. Çünkü burada mesleki dayanışma içine giriliyor. Hep hukukçu olunca, yargıçlar devleti, hakimler hükümetine gidiyoruz. Bundan kurtulmak lazım' diyerek sözlerini tamamladı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber