Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 29 Mart 2015 - 14:33 Yorum: 0

HSYK'dan, Bahtiyar Aydın davasına "devam" kararı

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında, dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili davada HSYK'ya yapılan "soruşturma izni verilmesi" talebine, izne gerek olmadan ya

HSYK'dan, Bahtiyar Aydın davasına 'devam' kararı

İZMİR (AA) - GÜLCAN KAPLAN - Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili dava için "soruşturma izni verilmesi" talebiyle HSYK'ya yapılan başvuruda, "izne gerek olmadan yargılamanın yapılabileceği" yanıtı verildi.

Davanın duruşması, Yargıtayın kararı gereği İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde 1 Nisan Çarşamba günü görülmeye devam edilecek.

Davanın mağdur taraf avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yargıtay tarafından İzmir'de görülmesi kararlaştırılan ve ilk duruşması 13 Haziran 2014 günü İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan davada, sanık Eşref Hatipoğlu'nun avukatının "üst düzey kolluk amirinin soruşturma ve kovuşturması için HSYK'dan izin alınması gerektiği" yönünde görüş bildirdiği ve kovuşturmanın durdurulması talep ettiğini belirtti. 

Mahkemenin bu talep üzerine dosyayı "soruşturma izni verilmesi" için Adalet Bakanlığı’na gönderdiğini hatırlatan Elçi, HSYK’dan gelen yanıtta, geçen yıl ekim ayında kanunda yapılan düzenlemeye dikkat çekilerek, "Daha önce özel yetkili mahkemelerde açılan bu tür davalarda kişinin sıfatına, görevine bakılmaksızın izne gerek duyulmadan soruşturmanın açılaması ve yargılama yapılması gerektiği" yönünde yanıt geldiğini bildirdi.

Elçi, bu yanıt üzerine davanın ikinci duruşmasının 1 Nisan'da İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam edeceğini, bu celsede, hakkında TCK'nın "taammüden öldürme", "halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik", "cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis istenilen dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli albay Eşref Hatipoğlu ile üsteğmen Tünay Yanardağ’ın sorgusunun yapılmasını beklediklerini, kendilerinin soruşturmanın genişletilmesini talep edeceklerini ifade etti.

"Her şeye rağmen, 20 yıl sonra da olsa, eksiklikleri de olsa, bu davanın açılmış olması önemli" diyen Tahir Elçi, mağdurların ve halkın bu davadan vicdanları rahatlatacak adil bir yargılama ve adalet beklentisi bulunduğunu söyledi. 

-İddianame ve davanın geçmişi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldürülmesiyle ilgili sanıklar Eşref Hatipoğlu ve Tünay Yanardağ hakkında, "Taammüden öldürme", "Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik", "Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Güvenlik gerekçesiyle daha önce Eskişehir'e nakledilen dosya bu kentte TMK ile görevli mahkeme olmaması nedeniyle Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne geri gönderilmiş, Yargıtay davanın İzmir'de görülmesine karar vermişti.

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın ilk duruşmasında, sanık avukatının talebi üzerine "soruşturma izni alınması" için yargılama durdurulmuş dosyası Adalet Bakanlığı’na gönderilmişti. 

Öte yandan, dava kapsamında 18 yıldır tutuklu bulunan ve müebbet hapse mahkum edilen Mehmet Emin Özkan, Avukat Serdar Çelebi'nin başvurusu üzerine 29 Nisan 2014'te Diyarbakır'da yeniden yargılanmaya başlanmıştı.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber