Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 22 Aralık 2014 - 13:13 Yorum: 0

Hukuk devletinde 'makul şüphe' kavramı makul değildir

Malatya Barosu Avukat Hakları Komisyonu Başkanı Ağdağ: "Hukuk devletinde 'makul şüphe' kavramı makul değildir"

Hukuk devletinde 'makul şüphe' kavramı makul değildir

MALATYA - Malatya Barosu Avukat Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Çiğdem Ağdağ, "Hukuk devletinde 'makul şüphe' kavramı makul değildir" dedi.

Ağdağ, baroda, komisyon üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, avukatları hakim ve savcılarla aynı seviyeye çıkarmaya çalışırken, son yargı paketi ve düzenlemelerle, kolluk seviyesinin dahi altına düşürülerek, demokratik olamayan ve kabul edilemeyecek düzenlemeler getirildiğini öne sürdü. 

Yargılamada vatandaşı temsil eden savunma makamında bulunan avukatların, dosya inceleme hakkının kısıtlanmasının vatandaşın özgürlüğüne vurulmuş bir darbe olduğunu savunan Ağdağ, "Özgürlüğü kısıtlanan vatandaşın avukatının dosya inceleyememesi, evrensel hukuk kurallarına aykırı olduğu gibi hukuk devletinde rastlanır bir durum da değildir. İddia makamının elinde olan dosya, savunma makamından kaçırılarak, silahların eşitliği prensibi dediğimiz kural hiçe sayılmaktadır. Avukatları yargının dışına taşımak için adımlar atılmaktadır. Bu haliyle, hukuk devletinden bahsetmek mümkün değildir. Avukatların dosya inceleme yetkilerinin kısıtlanmasını kabul etmiyoruz" diye konuştu.

"Kuvvetli şüphe" ibaresinin de "makul şüphe" şeklinde değiştirildiğini anımsatan Ağdağ, artık makul şüphe ile insanların özgürlüğü kısıtlanabileceğini, arama, gözaltına alma, hatta tutuklanmanın mümkün olacağını iddia etti.

Ağdağ, hiçbir hukuk devletinde makul şüphe ile insanların özgürlüğünün kısıtlanmayacağını vurgulayarak, "Makul şüphe kavramı kişiden kişiye değişebilen bir kavramdır. Makul şüphe kavramı getirilerek insanların somut delillere dayanmadan keyfi olarak özgürlüğünün kısıtlanması, toplum üzerinde korku ve panik havası yaratacaktır. Hukuk devletinde makul şüphe kavramı makul değildir" dedi. 

Bu düzenlemelerin doğru bulmadıklarını anlatan Ağdağ, tüm yetkilileri bu düzenlemeleri geri almaya çağırdı.

Gaziantep Barosu avukatlarından İsmail Akkaya'nın ofisinde uğradığı silahlı saldırı sonucunda yaşamını yitirmesine de değinen Ağdağ, biran önce olayın aydınlatılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Ağdağ, Malatya Barosu olarak olayın aydınlanması konusunda yakın takipte olacaklarını dile getirerek, "Meslektaşımızın kaybından duyduğumuz üzüntüyü bütün avukatlarla paylaşırken, kendisine Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve Gaziantep Barosu'na başsağlığı ve sabır diliyoruz" diye konuştu.                                                                             

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber