Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Eğitim 11 Mart 2015 - 08:20 Yorum: 0

Hükümet Alevi dedesi yetiştirmek için okul açıyor

Cemevlerine Alevi dedesi yetiştirmek için okul açılıyor. İmam hatip okullarına benzeyecek Hacı Bektaş Veli Lisesi'nde haftalık 17 saat Alevi öğretileri okutulacak

Hükümet Alevi dedesi yetiştirmek için okul açıyor

CEYDA KARAASLAN

Hükümet, Alevi acilimi kapsamında önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Alevi ve Bektaşi dedeleri yetiştirmek üzere imam hatip okullarına benzer bir lise açılıyor. Okulda cemevleri için Alevi dedeler ve babalar yetiştirilecek. İstanbul Halkalı'da Hacı Bektaş Veli adıyla açılacak lisenin temel atma töreni cumartesi günü Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın katılımıyla gerçekleşecek. Lise 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde eğitime başlayacak.

17 SAAT ALEVİLİK DERSİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Dost Eli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı işbirliğiyle açılan okul, özel statülü lise özelliğini taşıyacak. Temel dersler MEB'in belirlediği müfredata uygun olacak. Ancak haftalık ders saatlerinin ağırlığını Alevi-Bektaşi inancının temelleri, ibadetlerinin esasları ve uygulanması gibi konular oluşturacak. Haftada 17 saat olması planlanan dersler arasında Alevi inancının kökeni, Hacı Bektaş Veli'nin önemi ve etkileri, "Dört kapı kırk makam" olarak bilinen Alevi etiğinin temelleri, deyiş, saz ve semah alanlarında Alevi kültür değerleri, Alevi törenlerinin şekli ve formları, Hz. Ali ve On İki İmamlar üzerine anlatılar yer alacak. 

600 ÖĞRENCİ ALINACAK

Bakanlık tarafından tahsis edilen 16 dönümlük arazide kurulacak lisede yatılı okuma imkanı da sağlanacak. Balkanlar'dan, Orta Asya'dan, Ortadoğu'dan ve Türkiye'nin farklı illerinden gelen 300 öğrencinin yatılı olarak eğitim göreceği okul, toplamda 600 öğrenciyi kabul edecek.

Haber Kaynağı: SABAH
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber