Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 29 Mart 2017 - 13:08 Yorum: 0

Hükümetin teşviki istihdamı artırdı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Şubat'ta işverenleri davet ettiği istihdam seferberliğinde...

Hükümetin teşviki istihdamı artırdı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Şubat'ta işverenleri davet ettiği istihdam seferberliğinde hükümetin teşvikleri sonucu 390 bin 520 kişinin istihdam edildiğini açıkladı. Ulaşılan rakamın sevindirici olduğunu anlatan Kurt, yıl sonu için hedeflenen 1 milyon istihdamının aşılarak 1 milyon 500 bin kişiye ulaşmasını beklediklerini söyledi.

SGK Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt, Taş Fabrikada düzenlediği toplantıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya SGK İl Müdürü Yavuz Kurt'un yanı sıra SGK İl Müdür Yardımcıları Buket İnci, Ali Toraman ve Nejdet Eren de katıldı.

Açıklamasına, "Müjdeli bir haber vermek istiyorum" diyerek başlayan Kurt, "Bu toplantı vesilesiyle sizlerle şu müjdeli haberi paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz 7 Şubat tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye Odalar Borsalar Birliğinde yapılan Ekonomi Şurasında bir açıklama yaptı. İşverenlerimizi istihdam seferberliğine davet etti ve bu istihdam seferberliği kapsamında yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. 1 Ocak'tan 27 Mart tarihine kadar bu proje kapsamında istihdam edilen insanımızın sayısı 390 bin 520'ye ulaştı. Yıl sonuna kadar bu hedef 1 milyondu ancak veriler gösteriyor ki yılın ilk çeyreği itibariyle 400 bin rakamlara yaklaştıysa yıl sonuna doğru 1 milyon 500 bin işsizimizi de istihdam alanına kazandırma şansı bulabileceğiz inşallah. Manisa'da ise bu rakam 1 Ocak ve 27 Mart tarihleri arası itibariyle 5 bin 115 olarak gerçekleşti. 5 bin 115 Manisalı hemşehrimize de istihdam şansı vermiş olduk. Bu istihdam artışında özellikle hükümetin almış olduğu teşvik tedbirleri çok faydalı oldu. Biz Manisa Sosyal Güvenlik Kurumu ekibi olarak bu istihdam hamlesinin yıl sonuna kadar ve yıl sonundan sonra da izlenen sürede daha da başarıya ulaşabilmesi için canla başla çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Emeklilik işlemleri artık daha hızlı

SGK'nın yeniden yapılanmasının ardından birçok işlemde olduğu gibi emeklilik işlemlerinin de hızlandığını kaydeden Kurt, "Bundan 10 yıl kadar öncesinde emeklilik başvuruları yapıldıktan sonra 6-7 hatta bazen 8 ayı bulan sürelerle biz emekli maaşını bağlayabiliyorduk. Bugün Manisa İl Müdürlüğü olarak bir işçi kardeşimiz bize başvurduğunda 20-21 gün arasında maaşını bağlıyoruz. Bir esnaf kardeşimiz emekliliği hak edip bize başvurduğunda 14-15 günde emeklilik maaşlarını kendilerine bağlayabiliyoruz. Şimdi 6-7 ay, 8 ay gibi süreleri burada zikredip 15 günde 20 günde emekli maaşı bağlıyoruz demek bir başarı evet doğru ama bizim hedefimiz sıfır gün. Yani bizim hedefimiz Allah nasip ederse 2 ya da 3 yıl içerisinde tek tuşla emekliliği gerçekleştirmek. Vatandaşımız bize gelecek, başvurusunu yapacak, Türkiye'nin her neresinde hizmeti geçmiş olursa olsun bir ekran yardımıyla biz o hizmetleri toparlayacağız ve aynı gün içerisinde inşallah emekli maaşını kendisine bağlamış olacağız" şeklinde konuştu.

"Kayıtdışını tarım sektörü artırıyor"

Kayıtdışı ile mücadele kapsamında da önemli mesafeler aldıklarını anlatan Kurt şunları söyledi:

"2000'li yılların başına baktığımızda Türkiye genelinde kayıtdışı ekonomi oranı yüzde 52 rakamlarındaydı. Yani her iki çalışandan biri sigortasızdı. Bundan sadece 14-15 sene öncesinden bahsediyorum. 2017 senesine geldiğimizde bu rakam yüzde 32,5'lara kadar geriledi. Yüzde 20'lik bir gelişme yaşadık. Emeklilik rakamlarında söylediğim gibi yüzde 52 kayıtdışını yüzde 32'lere indirmek başarı mıdır, başarıdır. Ama doğru olan nedir? Bizim hedefimiz yüzde sıfır kayıtdışılık. Bir sigortalımız dahi Türkiye'de 21 milyonu aşkın faal sigortalımız var. Bunun içinde memurlarımız, işçilerimiz ve esnafımız dahil. Bir sigortalımız dahi Türkiye'nin en ücra köşesinde kayıtdışı çalışıyorsa bu bizim için bir züldür. Bizim hedefimiz her bir çalışanımızı kayıt altına almak. Manisa'daki kayıtdışı oranlarını 4 ili dahil ederek hesaplıyoruz. TÜİK'in TR 33 Bölgesi olarak Manisa, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerinin toplamında yüzde 39'luk bir kayıtdışı bir istihdamdan söz ediyoruz bu bölgede. Bunda özellikle tarımdaki kayıtdışılığın etki ettiğini ve yükselttiğini belirtmem lazım. Ülkemizde sanayi sektöründe kayıtdışı istihdam sadece yüzde 19, hizmetler sektöründe yüzde 21. Tarımda ne kadar derseniz bu oran tarımda yüzde 81'lere ulaşıyor. Yani tarımdaki bu sigortasızlık olayı bizim ortalama kayıtdışı oranımızı biranda yüzde 32'lere Manisa'da da yüzde 39'lara çıkarıyor. İnşallah tarım alanında da güzel çalışmalar var. bu yasal çalışmaların yürürlüğe girmesiyle beraber tarımda çalışan kardeşlerimizi, işçilerimizi de sosyal güvenlik şemsiyesi altında toplayacağız."

Hükümetin teşviki istihdamı artırdı

Hükümetin teşviki istihdamı artırdı

Hükümetin teşviki istihdamı artırdı

Hükümetin teşviki istihdamı artırdı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber