Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 02 Ekim 2014 - 11:28 Yorum: 0

"Hüznün meyvesi"nde hasat zamanı

Sonbahar mevsiminde toplanması dolayısıyla "hüznün meyvesi" diye nitelenen kestane, turfanda olarak Bandırma ilçesinde hasat edilmeye başlandı

'Hüznün meyvesi'nde hasat zamanı

BALIKESİR (AA) - ZAFER AKPINAR - SEYHAN KIRICI - İstanbul'un kebabına ve Bursa'nın kestane şekerine ürün gönderen Balıkesir'in Bandırma ilçesinde hasat başladı. Sonbahar mevsiminde toplandığı için "hüznün meyvesi" olarak nitelenen, "dağların ekmeği" kestane, yüksek kesimlerde yoğun bir el emeğiyle hasat edilip sofralara kadar ulaşıyor.

Marmara, Ege ve Doğu Karadeniz'de yoğunlukta yetişen kestane, Türkiye'de yılda 70 bin tonun üzerinde üretiliyor. Bu kestane, genellikle kış aylarında kebap ve özellikle Bursa ile özdeşleşen kestane şekeri yapımında değerlendiriliyor.

Un olarak da kullanılan kestane, sahip olduğu potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller ve yüksek enerjisiyle kış aylarında besleyici bir gıda olarak sıklıkla tüketiliyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yetiştiği ya da toplandığı aylar ve mevsim dolayısıyla "hüznün meyvesi" diye nitelenen, yüksek kesimlerde yetiştiği için "dağların ekmeği" adı verilen kestane, turfanda olarak Bandırma'da hasat edilmeye başlanıyor.

İlçenin kestanesiyle ünlü Çakılköy Mahallesi'nde toplanan kestaneler, kebaplık için İstanbul'a, kestane şekeri için de Bursa'ya gönderiliyor.

Dağlık kesimlerde ormanlık alanlarda bulunan bu ürünün hasadı, kebabı ya da şekerini yemek kadar kolay ve keyifli olmuyor. Adeta dikenlerin içinde saklanan kestanelere ulaşmak için eldivenle toplamak gerekiyor. Bazı yerlerde uzun sopalarla çırpılarak toplanırken Çakılköy'de yere dökülmeleri bekleniyor. Toplanan kestaneler alım noktalarına götürülüyor. Burada elekten geçirilen ürünün kilogramı, boyutuna göre 6 liraya kadar varan fiyatlardan alınıyor.

- "Boynuz kulağı geçti, Bursa'ya kestane satıyoruz"

Çakılköy Mahallesi Muhtarı Engin Öz, 80 yıl önce büyüklerinin Bursa'dan getirdikleri kalem aşılar sayesinde kestane üretimine başlanan mahallelerinde bu ürünün önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Kestanesiyle ünlü Bursa'ya ürün verir hale geldiklerini belirten Öz, "Boynuz kulağı geçti, Bursa'ya kestane satıyoruz. Onlardan aldık, yıllar sonra para kazanıyoruz" dedi.

Mahalle çevresinde halen çok sayıda yabani kestane ağacı olduğunu ifade eden Öz, şunları kaydetti:

"İsteğimiz, aşılamaya müsait çok sayıda yabani ağaçlarımız var bunlara izin verilsin. Köyümüz 140 hane ve hemen hemen tamamı buradan gelir elde ediyor. Fiyatlardan memnunuz, 5-6 lira arasında gidiyor. Bursa'dan, İstanbul'dan alıcılar geliyor. Bursa'ya şekerlik, İstanbul'a kebaplık ürün veriyoruz. Ürün bol, pazarlama sıkıntımız da yok. Ürünümüz, kestane şekerine çok uygun. Çok güzel sarı rengi veriyor."

Öz, yılda ortalama 40 ton ürün aldıklarını dile getirerek, Türkiye'de kestane hasadının ilk Çakılköy'de başladığını, turfanda olduğu için ilgi gördüğünü bildirdi.

Bursa'da kestane hasadının yaklaşık 10 gün sonra başlayacağı bilgisini veren Öz, "Biz yere döküleni günlük topluyoruz. Kestanenin dışı dikenli olduğu için eldivenle topluyoruz. Buradan topladığımız kestaneleri traktörlerle mahalle meydanına götürüyoruz. Sonra kalburlarla eleme yapıyoruz, boylandırıyoruz. Daha sonra alıcılara satıyoruz" diye konuştu.

Öz, evde fırında yapılacak kestane kebabı tarifini, "İki şişe maden suyunu bir litre suya dökün. Bir kilogram kestaneyi bunun içinde en az 6 saat bekletin. Ardından fırına sürün. Ağızları açılıp kızarınca çıkarın" şeklinde verdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber