Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Eğitim 18 Mart 2017 - 09:03 Yorum: 0

İAÜ’den ’Trafik Güvenliği’ Paneli

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ), Türkiye'nin en önemli sorunlarından trafik güvenliği ile ilgili önemli bir panele ev sahipliği yaptı.

İAÜ’den ’Trafik Güvenliği’ Paneli

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ), Türkiye'nin en önemli sorunlarından trafik güvenliği ile ilgili önemli bir panele ev sahipliği yaptı. Etkinlik boyunca üniversite bahçesinde yer alan emniyet kemeri simülatörü ise büyük ilgi gördü.

İAÜ Ulusal Güvenlik ve Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezinin (USAM) düzenlediği "Ulusal Trafik Güvenliği ve Trafik Eğitimi" paneli, Florya Halit Aydın Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Panelde emniyet teşkilatından önemli isimler yer alırken, yine panel kapsamında bahçeye kurulan emniyet kemeri simülatörü ve alkollü araç kullanma temalı sanal gerçeklik uygulaması büyük ilgi gördü. Panel öncesinde ayrıca, İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Moda Tasarımı bölümünün hazırladığı "Karayolları Kararmasın" adlı bir defile yapıldı. Defilede öğrenciler ve çocuklar, karayolları ve trafik işaretleriyle bezeli kıyafetlerin sunumunu yaptı.

"Trafik konusunda üniversitelere büyük iş düşüyor"

İstanbul Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Utlu'nun açış konuşmasından sonra kürsüye gelen USAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şevket Ayaz, trafik sorununun sadece Türkiye için değil, tüm ülkeler için büyük bir sorun olduğunu ifade etti. Özellikle 1980'den sonra gelişen teknolojiyle seyahat sürelerinin kısalması ve seyahat konforunun artmasının trafik sorununu büyüttüğünü ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ayaz, "Sorunun çözümü için üniversitelere büyük iş düşüyor. Üniversiteler, gerçekleştireceği bilimsel çalışmalarla uygulayıcı ve karar alıcılara ışık tutmalı, yerli kaynaklara yönelimi artırmalıdır" ifadelerini kullandı.

"Sadece maddi değil, manevi hasar da büyük"

Trafik kazalarıyla ilgili bazı istatistiki bilgileri paylaşan Yrd. Doç. Dr. Ayaz, "Trafik kazalarında yılda 1,2 milyon insanın yaşamını yitiriyor. Bu da günde yaklaşık 3 bin 200 insana tekabül ediyor. Ayrıca 20 ila 50 milyon insan da bu kazalarda yaralanıyor veya sakat kalıyor. Trafik kazalarından gerçekleşen ölümler şu an dünya genelinde ölüm sebepleri arasında 11'inci sırada yer alıyor. Ancak önlem alınmazsa 3'üncü sıraya yükselecek" dedi. Trafik kazalarının gelir düzeyi düşük ülkelerde daha çok gerçekleştiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ayaz, "Ölümlü trafik kazaları en çok Batı Pasifik ve Güney Doğu Asya'da gerçekleşiyor. En çok kaza yapan yaş grubu 15 ila 44 yaş arası ve yüzde 73'ü erkek. Türkiye ise trafik konusunda son 20 yıl içinde epey yol kat etti. Türkiye'de her yıl ortalama 180 bin trafik kazasında 3 bin 800'ün üstünde insanımızı kaybediyoruz. Ancak bu sayı, 20 yıllık zaman zarfında 6 binli rakamlardan bu seviyeye geldi. Bu istatistikleri doğru değerlendirip tedbirleri ona göre alırsak, trafik kazalarını ve bundan gelişen ölümleri azaltabiliriz" diye konuştu.

Trafik kazalarının can kaybı, yaralanma, sakat kalma ve maddi hasarın yanında ortaya çıkardığı psikolojik travmalara da değinen Yrd. Doç. Dr. Ayaz, "Trafik kazalarında yaşamını yitirenlerin geride bıraktığı insanlar ağır bir travma yaşıyor. Yakınlarını kaybedenlerinin yaşadığı acının yanında, yaralananların tedavi ve bakım masrafları, sakat kalanların işgücünden düşmesi ve yaşadıkları bireysel travma da trafik kazalarının önemli etkilerinden. Dolayısıyla trafik kazalarını ve ölümleri en aza indirebilmek için, ilgili sorumlu kuruluşların, medyanın, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının planlı, koordineli ve disiplinli çalışmalar yapmasına ihtiyaç var" dedi.

İstanbul'da en çok ceza ışık ihlaline

USAM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Ayaz'ın açış konuşmasının ardından panele geçilirken, ilk panelist olarak söz alan İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Bülent Ay, İstanbul trafiğinin genel durumundan bahsetti. İstanbul'un dikdörtgensel yapısı ve yerleşimin güney kesimde yoğunlaşmasının trafik sorununu artırdığını ifade eden Ay, İstanbul emniyetinin trafik konusunda aldığı eğitimleri ayrıntılı olarak anlattı. Ay, "Alınan tedbirler sonucunda 2015 yılında İstanbul'da yaşanan 207 ölümlü trafik kazası, 2016'da 178'e indirildi. Yaşamını yitiren vatandaşlarımızın sayısı ise 234'ten 201'e indi" dedi. İlgili sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli bir şekilde ticari taksi denetimi yaptıklarını da ifade eden Ay, bu denetimler sonucunda 4 kişinin ehliyetinin iptal edildiğini kaydetti. Ay, "İstanbul genelinde emniyet mensuplarının en fazla trafik cezası kestiği ihlaller ise kırmızı ışık ihlali, şerit ve işaret ihlali, alkollü araç kullanma ve aşırı hız olarak sıralanıyor" ifadelerini kullandı.

Sorun da, çözüm de insan kaynaklı

İkinci panelist olan Renault-Mais Eski Genel Müdürü İbrahim Aybar ise, trafikte yaşanan sorunların da çözümlerin de insandan kaynaklandığını ifade ederek, Renault-Mais döneminde gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projelerinden bahsetti. Aybar, söz konusu projeleri "Trafik bilincinin çocukluktan itibaren yerleştirmek" amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.

Aybar'ın ardından söz alan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanı Kenan Aydoğan ise, emniyet birimlerinin yurt genelinde aldığı tedbirlerden söz etti. Trafikle ilgili sorunların çözümünde emniyet mensupları kadar sivil halka da büyük görevler düştüğünü ifade eden Aydoğan, "Aslına bakarsanız trafik konusunda iyi yolda ilerliyoruz. Yaşanan sorunları ve yansıtılan şikayetleri doğum sancısı olarak değerlendiriyorum. İstatistiklerimize göre Türkiye genelinde trafik kazalarının en önemli sebebi aşırı hız olarak öne çıkıyor. En çok ceza kestiğimiz konu da aşırı hız" diye konuştu.

Son panelist olan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner de trafik kazalarının en önemli beş sebebi olarak aşırı hız, direksiyon başında cep telefonu kullanma, uygunsuz şerit değiştirme, yetersiz takip mesafesi ve aşırı yorgunluğun öne çıktığını söyledi.

Türkiye'de emniyet kemeri kullanmama nedeniyle ölüm oranlarının çok yüksek olduğunu ifade eden Yol Güvenliği Öğretmeni İbrahim Şahin de simülasyon uygulamasının amacı hakkında; "Bizim İstanbul Aydın Üniversite olarak yapmaya çalıştığımız şey öğrencilere emniyet kemeri kullanma alışkanlığı edindirmek. Emniyet kemerinin bağlama şekilleri ile ilgili bilgi veriyoruz. Emniyet kemerli devrilme sağlayan bir simülatörümüz var. Simülatör ile emniyet kemeri takılı iken 10 km'lik bir hızla devrilme yaşatıyoruz. Emniyet kemerinin insanı ne kadar sağlıklı bir şekilde tuttuğunu göstermeye çalışıyoruz. Deneyimleyen öğrencilerimizden emniyet kemeri olmasaydı tutunmak mümkün olur muydu, olmaz mıydı diye kıyaslama yapmalarını istiyoruz. Bu etkili bir sonuç veriyor. Arkada bir de çarpma simülasyonumuz var. Aynı şekilde kemer takılı iken 10 km'lik bir hızla çarpma yaşatıyoruz. Emniyet kemerinin insanı ne kadar sağlıklı bir şekilde tuttuğunu yaşatmaya çalışıyoruz. Birde alkollü gözlüğümüz var. Amacı alkollü bir sürücünün trafikte verdiği kararların ne kadar yanlış kararlar olabildiğini göstermek ve bu kararların sonuçlarının ne kadar yanlış olduğunu göstermeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Etkinlik, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Özyılmaz'ın panelistlere plaket takdimi ile son buldu.

İAÜ’den ’Trafik Güvenliği’ Paneli

İAÜ’den ’Trafik Güvenliği’ Paneli

İAÜ’den ’Trafik Güvenliği’ Paneli

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber