Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Siyaset 25 Şubat 2015 - 07:52 Yorum: 0

'İç Güvenlik'in yorgun vekilleri

Uzun süren Genel Kurul mesaisi nedeniyle yorulan milletvekilleri Anayasa maddeleriyle "angarya" tepkisi verirken, gerginliklerin yanında uyuyan vekiller dikkati çekti.

'İç Güvenlik'in yorgun vekilleri

ÖNDER YILMAZ

TBMM Genel Kurulu'nda günlerdir gergin gerginlik yaratan iç güvenlik paketinin önceki gün başlayan etabı yine tansiyonu yüksek 18.5 saatin ardından dün Sabah 08.30'a kadar sürdü.

İktidar ve muhalefet partileri, kesintisiz 18.5 saat taktik savaş yürütürken karşılıklı, "direnç testi" yaptı. Muhalefet, önergeler, karar yeter sayısı, ve usül tartışması gibi bir dizi engelleme taktiklerine başvururken, iktidar ise sataşmalara cevap vermeyerek ilerleme gayretini gösterdi.

Angarya yasak pankartı

Genel Kurul'da muhalefet uzun mesai için "Angarya yasaktır. Anayasa madde 18." yazılı pankart açarak tepki gösterdi. Uykusuzluk ve yorgunluk nedeniyle bazı vekillerin koltuklarında uyuyakaldıkları gözlendi. CHP'li Binnaz Toprak, saat 03.00'e yaklaşınca, CHP sıralarının önüne gelerek TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'a, "Kölelerin bile akşam yatmalarına izin veriliyordu" diyerek görüşmelerin bitirilmesini istedi. HDP'liler saatler 03.20'yi gösterdiğinde, "Angarya yasaktır. Anayasa madde 18" dövizleri açarak, Genel Kurul'un çalışma saatinin uzamasını protesto etti. CHP'li Toprak da HDP'lilerden aldığı dövizleri CHP'li arkadaşlarına dağıtarak, protestoya destek verdi.

Zaman zaman kavgaların çıktığı görüşmelerde saatler 04.00'ü gösterirken MHP'lilerin başkanlık kürsüsü önündeki eylemi tansiyonun zirveye çıktığı an oldu. MHP'li Oktay Vural, partisinin grup toplantısı olduğunu hatırlatarak, görüşmelerin bitirilmesini istedi. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'un talebi reddetmesi üzerine Vural, MHP milletvekillerini Başkanlık Divanı'nın önüne çağırdı. Bu sırada çıkan arbedede Ak Partili Metin Külünk, CHP'li Orhan Düzgün'ün düştüğü merdiven boşluğuna düşme tehlikesi atlattı. Yakut, birleşime ara verdi. Aradan sonra Ayşe Nur Bahçekapılı, birleşimi yönetmek üzere Başkanlık Divanı'na geldi. Vural, Yakut'a ilettiği talebi Bahçekapılı'ya tekrarladı. Bahçekapılı'nın, "Bitimine kadar devam ettirmek durumundayım" demesi üzerine Vural, divanın önüne giderek MHP milletvekillerini tekrar çağırdı. Bahçekapılı'nın Yakut ile değişerek oturumu yönetemeyeceğini savunan Vural, "İçtüzüğe aykırı, yapamazsınız" dedi.

'Çıldırtma beni'

CHP'li Engin Altay ile HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, 15. maddenin oylanma şekline itiraz etti. Altay ve Zozani, oylama sonucunun açıklandığı sırada komisyon ve hükümetin yerinde olmadığını ifade ederek, içtüzüğe aykırı işlemin tekrarlanması gerektiğini savundu.

Bahçekapılı'nın uyarıları dikkate almadı. Altay, usül tartışması talep etti. Usül tartışması açan Bahçekapılı'nın, MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat'a söz vereceğini söylemesi üzerine CHP'li Altay, "Usül tartışmasını açan benim. Çıldırtma beni" dedi. Bahçekapılı da Altay'a, "çıldırma eeee çıldırma" karşılığını verdi. Bu arada CHP Antalya Milletvekili gürkut acar, üzerinde, "Angarya yasaktır. Anayasa madde: 18" yazan dövizi Başkanlık Divanı'na doğru tutarak bir süre ayakta bekledi. Daha sonra yerine geçen Acar'ın tansiyonu yükseldi. HDP'li Baluken arka sıralara oturan Acar'ın tansiyonunu ölçtü. CHP'li Mehmet Haberal da HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün tansiyonunu ölçtü.

 

 

Ağızlarını bantladılar

HDP'li Hüsamettin Zenderlioğlu ile Demir Çelik kürsüye davet edildiklerinde tasarının özgürlüklere ve insan haklarına aykırı olduğunu öne sürerek, 5 dakikalık konuşma süresince ağızlarını siyah bantla bantlayarak protesto eyleminde bulundu. Saat 08.30'u gösterdiğinde yorgun düşen milletvekil-lerinin uyudukları görüldü. Bahçekapılı oturumu kapatırken, bazı CHP milletvekilleri Genel Kurul salonundan, "Bu daha başlangıç. Mücadeleye devam" sloganları atarak çıktı.

İşte 18. madde

Anayasa'nın 18. maddesi: "Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır. Şekil ve şartları kanunla düzenlenmek üzere hükümlülük veya tutukluluk süreleri içindeki çalıştırmalar; olağanüstü hallerde vatandaşlardan istenecek hizmetler; ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlarda öngörülen vatandaşlık ödevi niteliğindeki beden ve fikir çalışmaları, zorla çalıştırma sayılmaz."

Haber Kaynağı: Milliyet
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber