Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 25 Kasım 2014 - 22:01 Yorum: 0

İç piyasada satılmış görünüyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle imhasına karar verilen ancak piyasaya sürülen ayakkabılara ilişkin, "Maalesef, iç piyasada satılmış görünüyor" dedi.

İç piyasada satılmış görünüyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı Çevre Yatırımları Açılış ve Çevre Temizlik Araçları Dağıtım Töreni'nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İstanbul'daki bir gümrük müdürlüğünce, sağlığa yararsız bulunduğu gerekçesiyle imhasına karar verilen fakat sektöre sürülen ayakkabılara ait soruyu yanıt veren Canikli, şöyle konuştu:

'Bazı bilgilerde yanlışlık var. Ayakkabı sayısı 25 bin değil, 33 bin civarında. Bu tip alternatifler Türkiye'ye girerken gümrüklerimiz sebebi ile örnek alınarak tahlile tabi tutuluyor. Sağlığa yararsız herhangi bir ürün olup bulunmadığı belirleme edilerek, gereği yapılıyor. Söz konusu ürünlerin, sağlığa yararsız birtakım kimyevi maddeler ihtiva ettiği anlaşılınca, imha kararı veriliyor. Daha sonra, geçici şekilde depolandığı yerden imha edilmek üzere götürülürken yapılan kontrollerde, malların kullanılmış, iktisadi ederi olmayan ürünler ile değiştirildiği belirleme ediliyor. Bunun üstüne mallar geriye getirilerek, tespitleri gerçekleştiriliyor. Sorun şu; Sağlığa yararsız bulunduğu belirleme edilen bu mallar illegal şekilde içeriye sokuluyor.'

Gümrük depolarında gerçekleştirilen giriş ve çıkış işlemlerinin denetime tabi olduğunu belirten Canikli, bu noktada bir sıkıntı yaşanmış olabileceğini söyledi.

Ayakkabıların illegal olarak iç pazara satıldığını kaydeden Canikli, 'Şu anda bunların peşindeyiz. Hem Maliye Bakanlığı, hem emniyet hem de bizim tarafımızdan nerelere bu ürünlerin satıldığı tespit edilmeye çalışılıyor' dedi.

'Adeta 'ellerinde patlamış' vaziyette'

Canikli, gerçekleştirdikleri risk değerlendirmeleri neticesinde çok ciddi tespitler elde ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

'Bunları yakından takip ediyoruz. Riskli şekilde değerlendirdiğimiz mal grupları, firmalar ve eşyaları yakın takip ediyoruz. Şu anda bütün gümrük kapılarımızda fazla aşırı hummalı bir denetim ve denetim söz konusu. Türkiye'ye bu biçimde girmiş olanların karşılığını çıkaramıyorlar. O sebepten adeta 'ellerinde patlamış' vaziyette. Önümüzdeki günlerde inşallah daha kocaman oranlarda tespitler yapacağımızı hesap ediyoruz.' 

Ayakkabıların satılıp satılmadığına ait soru üzerine Canikli, 'Maalesef, iç piyasada satılmış görünüyor. Markalar mevcut ama ismini vererek uyarıda bulunmamız doğru olmayabilir. Böyle bir bilgi üstüne ikazda bulunmak o firmaları sıkıntıya sokabilir' diye konuştu.

'Çok hesaplı bulunan ayakkabıyı almayın'

Vatandaşlara, normal fiyatından fazla aşırı daha ucuza satılan ayakkabıları alırken dikkatli olmaları tavsiyesinde bulunan Canikli, 'Ayakkabının fiyatı bellidir. Bu ayakkabılar piyasa fiyatının altında, daha ucuzdur. Maliyetleri daha düşük, muhtemelen fazla aşırı hesaplı fiyata satıyorlar. Burada en ciddi kriter, fazla aşırı ucuza satılan mallar noktasında dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer bu konu hakkında en ufak bir şüpheleri varsa Bakanlığımızın bütün birimlerine bildirsinler' ifadesini kullandı.

Canikli, konuya ait soruşturmanın devam ettiğini ve gerekenin yapılacağını belirtti.

Muhabir: Hüseyin Karatepe

Kaynak: AA

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber