Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 12 Mayıs 2016 - 18:28 Yorum: 0

İdeal Kentler Zirvesi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "İdeal Kentler Zirvesi"nde yerli ve yabancı kent tasarımcılarına, Ankara'nın dünü, bugünü ve gelecekteki...

İdeal Kentler Zirvesi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "İdeal Kentler Zirvesi"nde yerli ve yabancı kent tasarımcılarına, Ankara'nın dünü, bugünü ve gelecekteki projelerini anlattı.

Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ASİAD) düzenlediği uluslar arası "İdeal Kentler Zirvesi"nde konulu bir sunum yapan Başkan Gökçek, konuşmasında, "Ankara kentimizin 22 senede nereden nereye geldiğini size somut örneklerle göstermek ve Ankara'da ne kadar büyük bir gelişme olduğunu görsel olarak sizlerin önüne sermek istiyorum" ifadelerine yer verdi.

"Eski Ankara ile yeni Ankara'nın en ufak bir ilgisinin olmadığını sizlere göstermek istiyorum" diyen Başkan Gökçek, Ankara'nın rekreasyon alanları, bulvarları, kavşaklarının eski ve yeni görüntüleriyle, şehrin nereden nereye geldiğini anlattı.

"GECEKONDULARI GÖSTERMEMEK İÇİN KONUKLAR HELİKOPTERLE GÖNDERİLDİ"

Sunumunda zaman zaman anılarına da yer veren Başkan Gökçek eskiden dışişleri bakanlarının, Havaalanı yolunun eski halini dışarıdan gelen yabancı konuklarına göstermemek için adeta çırpındıklarını ifade etti. Başkan Gökçek, bu anılardan birini de şöyle anlattı:

"Üç Dışişleri Bakanı ile görüştüm, bunlardan biri Sayın Abdullah Gül idi, gece bir konuğuyla Esenboğa'dan gelirken, konuk gecekonduları villa zannetmiş. Ertesi gün onu havaalanına gönderirken de gecekonduları görmesin diye helikopterle göndermiş."

"HAVA KİRLİLİĞİ ANKARA'DA CİDDİ BİR SORUNDU…"

Ankara'da göreve başladığında yoğun hava kirliliği nedeniyle kuşların Kızılay'da kış aylarında ölüp ağaçlardan döküldüğünü, içme suyunun da haftada 3-4 gün verildiğini anlatan Başkan Gökçek, şunları kaydetti:

"Ankara'nın dört bir tarafı da çöp yığınlarıyla doluydu. Trafikte 350 bin araç olmasına rağmen son derece sıkıntılıydı, devamlı kavşaklarda beklenirdi. Biz bunları anlattığımız zaman insanlar inanmıyor. Ben belediye başkanı olduğumda 10 yaşında olan bir çocuk, şu anda 32 yaşında. Çocuğun bunu hatırlaması mümkün değil, ancak 40 yaşın üzerindeki insanlar hatırlayabilir. Biz söylediğimiz zaman gençlik için hiçbir anlam ifade etmiyor. Ama işin gerçeği bu.

Allah'a şükür, hava kirliğini bitirdik, doğalgazı getirdik, su sıkıntısını yeni baraj bağlantılarıyla bitirdik. Trafik yer yer sıkışıyor, araç sayısı 350 binden 1 milyon 700 bine çıktı. Alternatifler arıyoruz. Zaman zaman bana "Niye alt, üst geçitler yapıyorsunuz? denilirdi. Ben bu 220 alt üst geçit yerine metro yapsam, sadece bir hatta 13-14 km metro yapabilirdim. Ankara büyüdü, araç sayısı arttı, trafiği çözmek için de yer üstünden çözümler üretmemiz gerekiyordu. Onun için alt üst geçit yaptık. İddia ediyorum, dünyada 5 milyonluk kentler içinde trafiği en rahat olan kent biziz.

Sosyal ve kültürel projeleri dünyada en çok olan Belediye, Ankara Büyükşehir Belediyesi'dir. Tam 164 tane sosyal ve kültürel projeyi, çocuklar, gençler, yaşlılar, kadınlar ve engelliler için yürütüyoruz. Bu bir rekordur. Dünyanın hangi kentine giderseniz gidin, 1-2 rekreasyon alanı bulursunuz. Şu anda Ankara'da 10 tane dev rekreasyon alanı vardır. Bu da ciddi anlamda bir rekordur."

2016 SONRASI PROJELERİ ANLATTI

Başkan Gökçek Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin halen 150 civarında dev proje yürüttüğünü belirterek, bunların başlıklarını şöyle sıraladı:

"ANKAPARK, Hayvanat Bahçesi, Ankara Boğazı, Ankara Boğaz Viyadüğü, Ankara Fuar ve Kongre Merkezi, Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi, Mobilya Sarayı Girişi, Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi, Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi, Ulus ve Çevresi Dönüşüm Projesi, Uus Meydanı, Ankara Kalesi İç Kale Sağlıklaştırma Restorasyonu, Akyurt Fuar ve Kongre Alanı, Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi, Mobilya Sarayı Girişi, Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi, Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi, Ulus ve Çevresi Dönüşüm Projesi, Ulus Meydanı, Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi, Ulus Dolmuş Durakları ve Bedesten Projesi, Dikmen Vadisi 4. ve 5. Etap, Çaldağ Kentsel Dönüşüm Projesi, Gümüşdere Kentsel Dönüşüm Projesi, Çamlıca Kentsel Dönüşüm Projesi, Dar Gelirli Vatandaşlara Sosyal Konut Projesi, Yeni Teleferik Hatları, Monoray Projesi, Yeni Otobüs Terminali."

"ANKARA'YA GOLF SAHALARI YAPILACAK"

Dar gelirli vatandaşlar için Gölbaşı ile Eskişehir Yola arasında, otobana 9.5 km mesafede 14 milyon metrekare arazi üzerinde sosyal konut yapacaklarının altını çizen Başkan Gökçek, "Burada ayrıca yeni bir proje daha var. 2 tane dev golf sahası ve o golf sahasına hizmet veren villalar olacak. Hatta müşterisini bulduk gibi. Bu işler müşterisini bulmadan yapılmaz. Özellikle Arap ülkelerinden bir ortak olması için ısrar ediyorum" ifadelerini kullandı.

"ANKARA BOĞAZI BU YIL BAŞLIYOR"

Başkan Gökçek, "Ankara Boğazı" projesine bu yıl başlayacaklarını belirterek, "Planları bitirdik, 11 km uzunluğundaki bu alana bir boğaz yapacağız, hiç olmazsa hayallerimizi böyle gerçekleştirelim istiyoruz. Allah izin verirse konutların olduğu, bol miktarda rekreasyon alanının bulunduğu bir boğaz olacak, boğaza viyadük de yapılacak" bilgisini verdi.

Ulus ile ilgili projelerini de anlatan ve konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da bilgilendirdiğini kaydeden Başkan Gökçek, "İnşallah Ulus için çok ciddi projelerimiz olacak Osmanlı Bankası'nın tarihi binasının bulunduğu alanda trafiği altta alarak, YIBA Çarşısı'nın yanından yukarı çıkılacak. Çankırı Caddesi'nin tamamen kamulaştırması yapılarak yurt binaları yapılacak. Yaya yolu haline gelecek, Ulus'u da aynı şekilde yayalaştıracağız" şeklinde konuştu.

Ulus dolmuş duraklarının bulunduğu alanda da dolmuş duraklarını yerin altına alacaklarını belirten Başkan Gökçek, durakların üst katının da müze olacağını ifade etti.

'TELEFERİK PROJELERİ ARTACAK'

Teleferik projelerine ağırlık verileceğini kaydeden Başkan Gökçek, yabancı yatırımcıların monoray teklifleri yaptığını da kaydetti. Karayolunda yeterli yer kalmadığını, ucuz olması nedeniyle de teleferiği tercih ettiklerini belirten Başkan Gökçek, Ankara trafiğini rahatlatmak için yeni düzenlemelerle ilgili de bilgi verdi.

Yeni Keçiören Bulvarı, Keçiören'de tünel yol projesi, Yeni Otobüs Terminali ile ilgili de bilgiler veren Başkan Gökçek yeni otobüs terminalin Mamak'a taşınacağını, eski otogara da Ulus esnafının taşınacağını ifade etti.

Başkan Gökçek, sunumun ardından ASİAD yöneticilerine plaket verdi.

İdeal Kentler Zirvesi

İdeal Kentler Zirvesi

İdeal Kentler Zirvesi

İdeal Kentler Zirvesi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber