Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:47 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama08:44 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:41 Narkotik ekiplerinden rekor: 112 kilonun üzerinde metamfetamin ele geçirild...08:34 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:33 Sivas’ta yaşlı nüfus artıyor08:21 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu08:15 Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü08:01 Bakan Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İs...07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın
Sami Er
Sağlık 02 Nisan 2020 - 17:08 Yorum: 0

İdrar yolu taşları ciddi sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilir

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, idrarın zorla çıkması, yanma hissi, idrarı tam yapamama, idrarda damlama ve benzeri durumların idrar yolu taşlarından...

İdrar yolu taşları ciddi sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilir

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, idrarın zorla çıkması, yanma hissi, idrarı tam yapamama, idrarda damlama ve benzeri durumların idrar yolu taşlarından meydana geldiğini belirterek, "Bu durum hem erkeklerde hem de kadınlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır" dedi.

İdrar yolları, böbrekten başlar ve çıkış yoluna kadar giden bir sistemdir. Mesanede bu sistemin içerisinde bir rezervuar görevi yapar. Büyük Anadolu Hastanelerinden Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, idrar yolu taşlarının oluşturduğu sağlık sorunları ile bilgiler verdi.

Aydoğan, "İdrar yolu taşları böbrekte idrar yolu torbasında meyhanede ve böbrekle meyhane arasındaki üreter dediğimiz yaklaşık 30 cm.lik kanalda oluşabilir. İdrarın çatallı çıkması, zorla çıkması, yanma hissi, tam yapamama, damlama, bulanık gelmesi ve özellikle idrar bitimi sırasında kanlı idrar gelmesi gibi belirtiler gösteren bu hastalık tedavi edilmedi takdirde ciddi sağlık sorunlarını meydana getirebilir" diye konuştu.

İdrar yolu taşları nasıl kırılır

İdrar yolu taşlarının kırılma yöntemleri hakkında bilgi veren Aydoğan, "Taşların tedavisi yerine büyüklüğüne göre değişmektedir. Bu gün için 20 yıl önce yaptığımız acık ameliyatlar demode olmuştur. Hastalarda daha çok non invaziv yani herhangi bir girişime gerek olmadan kullandığımız tetkikler ve tedaviler revaçtadır. Böbrek taşları kanal ve mesane taşları 2 cm'e kadar olanlar artık girişimsel olmadan ESWL dediğimiz dışarıdan şok dalgaları ile kırılmaktadır" şeklinde konuştu.

Tedavi yöntemleri

Tedavi yöntemlerini anlatan Opr. Dr. Şakir Aydoğan şu bilgileri verdi:

"ESWL dışarıdan oluşturulan şok dalgalarının taş üzerine odaklanmasıyla taşı yaklaşık 3 mm ve daha altına kadar parçalanabilmektedir. Böylece hastalarımız idrar yoluyla küçük parçaları idrar yoluyla atabilmektedir. ESWL diğer yöntemlere göre daha non invaziv hastanın konforunu bozmadan, iş güç kaybı olmadan aynı gün işine devam edebilecek şekilde yapılan tedavi yöntemidir."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber