Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 26 Kasım 2014 - 18:33 Yorum: 0

"İfade Özgürlüğü Paketi" açıklanacak

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır,"İfade Özgürlüğü Paketi, ocak ayında İstanbul'da Başbakan Davutoğlu'nun başkanlığını yapacağı toplantıda açıklanacak" dedi.

'İfade Özgürlüğü Paketi' açıklanacak

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İfade Özgürlüğü Paketi'nin, ocak ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığını yapacağı toplantıda açıklanacağını belirterek, 'Paketi çok önemsiyoruz. Bu paket, hepimizi daha iyi ve güvende hissettirecek' dedi.

Bozkır, bakanlığınca 'Türkiye'nin Yeni AB İletişim Stratejisi' çerçevesinde, sivil cemiyet kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla Grand Cevahir Otel'de gerçekleştirilen Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı'nda konuştu.

Demokrasinin esas unsuru sivil cemiyet kuruluşlarının temsilcileriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bozkır, Türkiye'deki sivil cemiyet kuruluşu sayısının 104 bine ulaşmasının gurur sağlayan olduğunu söyledi. 

Yeni Türkiye'den bahsedilen dönemde, AB sürecinin, ana unsurlardan bir tanesi şekilde yerini almasının önemine belli eden Bozkır, ülkenin 2023 hedeflerini anlattı.

Bozkır, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için AB müzakerelerine daha fazla fazla ciddiyet verilmesi gerektiğini anlatım ederek, 3 ana konuyu içeren, 'AB ilişkilerinin anayasası' şekilde tanımladığı yeni AB stratejisini açıkladıklarını hatırlattı.

Anayasaların kısa olması, esas unsurlara dayanması gerektiğini vurgulayan Bozkır, 'İnşallah Türkiye, 1980'de askeri darbeyle yapılmış bir anayasayla tutum edilmekte olmak bunun şeklinde benim içime sinmeyen bir vaziyetten kurtulacaktır. Cumhuriyet tarihinde ilk kez halkın onayına sunulmuş sivil bir anayasaya, özgürlükler olan, kısıtlayıcı olmayan bir anayasaya kavuşacağımız günü bekliyorum' dedi. 

Yeni AB stratejisinde birinci unsurun 'siyasi reform' olduğunu izah eden Bozkır, politik reformları sürdürmeyen hiç bir ülkenin, medeniyet, insan hakları ve refah addedilen AB standartlarına erişme meselesinde ilerleme kaydedemeyeceğini söyledi.

'İfade Özgürlüğü Paketi'

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Reform Eylem Grubu'nun, İfade Özgürlüğü Paketi'ni ocak ayında İstanbul'da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığını yapacağı toplantıda açıklayacağını bildirdi. Bozkır, 'Paketi çok önemsiyoruz. Bu hepimizin yapıtı olacak. Bu paket, hepimizi daha iyi ve güvende hissettirecek. Özgürlüklerimizi genişletecek bu paketle gerçekten mesut olacağız' diye konuştu.

Bakan Bozkır, 12 Eylül darbesinin yasalardaki izlerinin silinmesiyle ilgili çalışmayı tamamlayacaklarını, böylece Türkiye'nin her bakımdan 50 sene boyunca vesayeti altında yaşamak durumunda kaldığı bu zamanı geride bırakacağını kaydetti.

AB müktesebatına uyumla ilgili şeffaflığı, disiplini ve kimin ne yapacağını ortaya koymak için iki proje hazırladıklarını belirten Bozkır, şu teferruatları verdi:

'Bir tanesi 2015 ortasına kadar, Öteki de 2015-2019 yıllarını kapsıyor. Her fasıl sebebiyle hangi kanun çıkacak, hangi düzenleme yapılacak, bunun AB ile bağlantısı nedir, kim yapacak, hangi bakanlık mesul olacak, hangi devirde yapılacak? Bunları herkes görebilecek. 2019'a kadar gerçekten Türkiye ne yapmak istiyor, nasıl yapacak, hepimizin her şeyi şeffaf bir biçimde göreceği bir ortam hazırlıyoruz. Bunu sağlamak için Başbakanımızın tüm kurumlara talimatını içeren bir genelge yayınlandı. Bu genelgede, bunda sonra çıkacak tüm hukuk taslaklarının evvela AB Bakanlığı'na sorulması talimatını verdi. Devrim niteliğinde bir genelge. Uzun yıllardır yapamadığımız bir şeydir. Sayın Başbakanımıza teşekkür borçluyuz.'

'Türkiye'den AB'ye bakışta hasarlar var'

Bozkır, AB'den bakılınca Türkiye'nin imajında son derece iri hasarlar olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

'Bu, kimi olgularla örtüşmeyen algılardan kaynaklanıyor. Bunların değiştirilmesini sağlayacağız. Türkiye'den AB'ye bakışta da hasarlar var. 'AB çöküyor. Bunun nesine gireceğiz? Zorluklarla kazandığım parayı, bu batmakta bulunan AB için mi harcayacağım' bunun şeklinde hata görüşler dile getiriliyor. Bunu düzelteceğiz. İki tarafın da doğru resimlere bakıp, doğru karar vermelerini sağlayan bir ortam oluşturacağız. Türkiye'de bunu herşeyden önce sivil toplumla yapacağız. Sivil toplumla yapmadığınız her şey, doğru neticeye ulaşmıyor. Yaptığınız her şey de onun desteğini arkanıza aldığınız süre da bundan evvela bulunduğu bunun şeklinde bundan sonra da bizi doğru yere götürecektir. Görüşleriniz çalışmalarımızın esas unsuru şekilde belirleyeceğiz.'

Konuşmanın peşinden toplantıya katılanlar, dilek, soru, görüş ve önerilerini hem yazılı hem de sözlü iletti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber