Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Dünya 23 Ağustos 2014 - 02:43 Yorum: 0

İfade özgürlüğüne yönelik bir darbedir

BM Muhabirleri Derneği (UNCA), Ferguson’da AA muhabirinin gözaltına alınmasının insan hakları ve ifade özgürlüğüne yönelik bir darbe olduğunu bildirdi.

İfade özgürlüğüne yönelik bir darbedir

BM Muhabirleri Derneği (UNCA),  Ferguson’da AA muhabirinin gözaltına alınmasının insan hakları ve anlatım özgürlüğüne yönelik bir darbe olduğunu bildirdi.

UNCA'dan yapılan yazılı açıklamada, Missouri eyaletinin Ferguson semtindeki vakaları aktarmaya çalışan birtakım yerel, milli ve uluslararası gazetecilere yönelik tehdit, taciz ve gözaltıların yaşandığı kaydedildi.

Ferguson'da polis vasıtası ile gözaltına alınan gazetecilerden birinin de AA muhabiri Bilgin Şaşmaz bulunduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Bu ve bunun benzeri dünya genelinde yaşanan engellemeler, en esas insan haklarından bulunan özgürce kendini anlatım edebilme, tıpkı sürede doğru bilgi için kendi yaşam güvenliğini tehlikeye atan gazetecilerden şahısların serbestçe haber ve bilgi edinme özgürlüğünü zedelemektedir. İfade özgürlüğü en esas insan haklarından biridir, verilmiş bir ayrıcalık değil.’’ 

Irak’ta, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünce infaz edilen ABD’li gazeteci James Foley’in ''katledilmesinin barbarca bir fiil olduğunun'' belirtildiği açıklamada, bu çeşit saldırıların en katı biçimde kınandığı bildirildi.

Gazetecilere yönelik bu çeşit saldırıların vicdanları yaraladığı kaydedilen açıklamada, gazetecilerin korunması için dünya liderleri ve diplomatlarına BM tasarısı çıkarmaları çağrısı yapıldı.

''BM basın özgürlüğünden yana''

Öte yandan, BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Ferguson'da polis vasıtası ile gözaltına alınarak engellenen Bilgin Şaşmaz'ın durumuyla ilgili olarak, AA muhabirinin sorusuna verdiği yanıtta, olaydan bilgi sahibi olmadığını lakin BM Genel Sekreteri'nin Ferguson'da yahut diğer bir yerde, nerede olursa olsun, bu çeşit durumlarda bakışının net olduğunu, basının görevini özgürce yapmasına mani olunmamasını istediğini ifade etti.  

ABD'nin Missouri eyaletinin St. Louis kenti Ferguson Mahallesi'nde silahsız siyahi Michael Brown'ın (18) polis tarafından öldürülmesinden ardından ABD genelinde protestolar düzenlenirken, 19 Ağustos'ta Ferguson yakınlarında göstericilerle polis arasındaki gerginliği görüntüleyen AA muhabiri Bilgin Şaşmaz, polisin katı müdahalesine maruz kalmış ve yaklaşık 6 saat gözaltında tutulmuştu.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber